Ομορφιά

Έλαιο ροδιού από την Amygdalea

Από τους μικρούς ζουμερούς σπόρους που βρίσκονται καλά φυλαγμένοι στη σκληρή, κοκκινόχρυση φλούδα του ροδιού λαμβάνεται με τη βοήθεια της ψυχρής έκθλιψης και χωρίς τη χρήση χημικών διαλυτών, ένα ελιξίριο με μοναδικά χαρακτηριστικά: το έλαιο ροδιού. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα, περιζήτητα και ακριβά έλαια στο κόσμο, αφού χρειάζονται εκατοντάδες κιλά από φρέσκα ρόδια για να παραχθεί 1 μόλις λίτρο ελαίου. Έλαιο ροδιού: ελιξίριο νεότητας

Ίσως είναι το κορυφαίο αντιγηραντικό προϊόν ομορφιάς, αναζωογονητικό και σούπερ ενυδατικό, χάρη στην πληθώρα αντιοξειδωτικών που περιέχει. Συγκεκριμένα περιέχει πολύ σπάνια λιπαρά οξέα, όπως η πουνικαλαγίνη (punicic acid μέχρι 65%), ελλαγικό οξύ (ellagic acid), λινολενικό οξύ και βιταμίνη Ε, καταπολεμά αποτελεσματικά το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, παρέχοντας έναν πολύ αποτελεσματικό σύμμαχος κατά της γήρανσης του δέρματος με αξιοθαύμαστη δράση λείανσης για τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από το University of Michigan (Medical School) και η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology (Φεβρουάριος 2006), το έλαιο Ροδιού επιταγχύνει την παραγωγή των κερατινοκυτάρων της επιδερμίδας (keratinocyte proliferation) – ενισχύοντας έτσι σημαντικά την αναγέννηση και την υγεία της επιδερμίδας.

Η πουνικαλαγίνη είναι μία υδρολυόμενη ταννίνη (πολυφαινόλη υψηλού μοριακού βάρους) με υψηλή (αποδεδειγμένα επιστημονικά) αντιοξειδωτική δράση, σε σχέση με άλλα 40 διαφορετικά είδη χυμών καρπών που θεωρούνται ως καρποί με πολλά αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. ο χυμός του μύρτιλλου, του πορτοκαλιού, του κόκκινου κρασιού, του κράνμπερυ και του πράσινου τσαγιού.

Το ελλαγικό οξύ είναι συστατικό που βοηθά την επιδερμίδα να μη χάνει τη λάμψη της και τη φρεσκάδα της. Μέσα από διάφορες έρευνες έχει εμφανιστεί ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να προσφέρει κάποια προστατευτική δράση ενάντια στις ρυτίδες του δέρματος, μειώνοντας την αποδόμηση του κολλαγόνου που προκαλείται από τις ακτίνες UVB, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ενώ και ορισμένες ακόμα αναφορές παρουσιάζουν ότι το ελλαγικό οξύ εμποδίζει την παραγωγή ενός ενζύμου που διασπά το κολλαγόνο σε κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος.

Το έλαιο ροδιού πέρα από τη σημαντικότατη χρήση του στην κοσμετολογία είναι εξαιρετικά χρηστικό στη δερματολογία για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και του εκζέματος, καθώς και κάθε μορφής ξηροδερμίας. Παράλληλα είναι εξισορροπητικό και γι αυτό ενδείκνυται και για την αντιμετώπιση της ακμής καθώς και τη φροντίδα της μικτής – λιπαρής επιδερμίδας. Ιδιαίτερα το εκχύλισμα ροδιού είναι αντισηπτικό, στυπτικό και ελέγχει την έκκριση περίσσιου σμήγματος και αφήνει μια ματ αίσθηση στην επιδερμίδα. Το έλαιο ροδιού λοιπόν, είναι ένα πολύτιμο έλαιο για τη φροντίδα της επιδερμίδας, από την κορυφή ως τα νύχια, τόσο του προσώπου όσο και του σώματος και των μαλλιών.

 

https://www.facebook.com/amygdalea

Previous ArticleNext Article