ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Η βιοδυναμική φάρμα “The Trinity Farm”

Μια παρουσίαση της βιοδυναμικής φάρμας σας
Η φάρμα μας ονομάζεται The Trinity Farm, και βρίσκεται στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων. Αποτελούμε την 3η γενιά της αγροτικής μας οικογένειας.
Το αγρόκτημά μας είναι βιοδυναμικό με πιστοποίηση από τη Demeter International. Μάλιστα είμαστε το 1ο ελληνικό αγρόκτημα που έλαβε την πιστοποίηση αυτή για ετήσιες καλλιέργειες. Ταυτόχρονα πιστοποιούμαστε από τη ΔΗΩ για τη βιολογική γεωργία, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση από τη Demeter.

Eτσι, με αφετηρία τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αντιμετωπίζουμε με σεβασμό ολόκληρο το οικοσύστημα. Στην προσπάθεια αυτή, μεταξύ άλλων, έχουμε εγκαταστήσει φυτοφράχτη έχοντας φυτεύσει περίπου 2500 δένδρα. Σε μια έκταση 400 στρεμμάτων λοιπόν, αξιοποιούμε τη δυναμική της γης μας για προσφορά με βάση τη σύσταση και το μικροκλίμα της, με τις ελάχιστες δυνατές εξωτερικές παρεμβάσεις.

Το αγρόκτημά μας περιλαμβάνει τις ετήσιες καλλιέργειες, μερικά δένδρα, πρόβατα, λίγες κότες και ένα μικρό μελίσσι.  Το αγρόκτημά μας ξεκινάει να γίνει επισκέψιμο δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει τη βιοδυναμική γεωργία.

Πως όλο αυτό ξεκίνησε;
Πάντα θεωρούσαμε ότι αποστολή μας ήταν να συνεχίσουμε με κάποιον τρόπο την οικογενειακή παράδοση και να οδηγήσουμε το οικογενειακό αγρόκτημα στη νέα εποχή.

Η αρχή έγινε από μια σειρά τυχαίων γεγονότων που μας οδήγησαν σε ευαισθητοποίηση για τη διατροφή και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη στροφή στην οικολογική γεωργία. Ομως προχωρήσαμε ένα βήμα πέρα από τη βιολογική γεωργία για να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας. Στην ουσία, ηπλήρης συμμόρφωση με τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας υπήρξε το όραμα, που σήμαινε να μετατρέψουμε το αγρόκτημά μας σε έναν ζωντανό οργανισμό. Έναν οργανισμό που τα ζώα του θα τρέφονται αποκλειστικά με ζωοτροφές που θα παράγονται στο δικό μας κτήμα. Τα ζώα στη συνέχεια θα μας παρέχουν την πρώτη ύλη για να θρέψουμε τη γη μας. Με τον τρόπο αυτό θα παράγουμε υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα με έγκριση από την Demeter International, ενώ συγχρόνως θα φροντίζουμε το περιβάλλον.

Τελικά, η πορεία μας – που συνοψίζεται στα χρόνια των πανεπιστημιακών μας σπουδών, της ζωής μας στην πόλη στην πατρίδα και στο εξωτερικό, της απόκτησης εμπειριών – ήταν στην πραγματικότητα ο δρόμος που θα μας οδηγούσε εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Σαράντα χιλιόμετρα από τη Λάρισα, στα περίχωρα του χωριού Αγία Τριάδα*, στη γη μας των τριών γενεών.
* Trinity σημαίνει Αγία Τριάδα

Τι προϊόντα βγάζετε;
Σήμερα, καλλιεργούμε βιολογικά-βιοδυναμικά δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη), όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια), κηπευτικά (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και σκόρδα) και ζωοτροφές για τα ζώα του αγροκτήματος. Τα δημητριακά μας αλέθονται σε πετρόμυλο  και έτσι παράγουμε αλεύρι ολικής άλεσης και ορισμένους τύπους ζυμαρικών, ενώ τα κηπευτικά μας αποτελούν βάση για σάλτσες και μαρμελάδες. Τα προϊόντα μας χαίρουν εκτίμησης από τους καταναλωτές και τη γαστρονομική κοινότητα και έχουν συμπεριληφθεί σε λίστες με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα.  Συγκεκριμένα,

  • Το καρότο μας και το αλεύρι μας dicoccum ολικής ήταν στη λίστα με τα ‘Kαλύτερα Eλληνικά Προϊόντα’ για το έτος 2010 και 2011 αντίστοιχα από το περιοδικό ‘ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ’
  • H Trinity Farm έχει συμπεριληφθεί στα ‘100 Καλύτερα’ για το 2010 και το 2011 από το BHMAGOURMET
  • Το καρότο μας και το κρεμμύδι μας έλαβαν βραβεία GOURMET 2010-11
  •  Τα περιοδικά γαστρονομίας μας έχουν τιμήσει με ποικίλες αναφορές

Κάθε πότε οργανώνεται OPENDAYFARM
Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας να γευτούν τα ανώτερης ποιότητας βιοδυναμικά προϊόντα και να αποκομίσουν τα οφέλη που αυτά προσφέρουν. Στα πλαίσια αυτά, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές. Μάλιστα στη βιοδυναμική γεωργία ενθαρρύνεται η άμεση σχέση του καταναλωτή με το αγρόκτημα, αποτελώντας αυτό έναν από τους πυλώνες της.
TaFarm Open Days ξεκίνησαν με στόχο να καθιερωθούν την 1η Κυριακή κάθε μήνα.Ομως λόγω του καλοκαιριού και της ελληνικής νοοτροπίας με –δικαιολογημένα?!- σαφή προτίμηση τη θάλασσα την εποχή αυτή, προσωρινά δεν οργανώνονται ταFarm Open Days. Αυτά ανακοινώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεφωνικά, με μέηλ κλπ.

Τι μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στην φάρμα σας;
Αποτελώντας το 1ο ελληνικό βιοδυναμικό αγρόκτημα πιστοποιημένο για ετήσιες καλλιέργειες από τη DemeterInternational είναι τιμή, χαρά και ευθύνη. Η προώθηση της συνειδητότητας για την ευζωία και την υγιεινή διαβίωση αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ύπαρξης και λειτουργίας της φάρμας μας.  Η διατροφή με υγιεινά βιοδυναμικά προϊόντα είναι σημαντικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης, καθώς και η απελευθέρωση από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας όπως μόνο η επαφή με τη φύση, τα ζώα του αγροκτήματος και η ελαφριά χειρωνακτική αγροτική εργασία μπορούν να προσφέρουν. Ο συνδυασμός με δραστηριότητες στον καθαρό αέρα που μπορούν ενδεικτικά να περιλαμβάνουν περιπάτους, άσκηση και/ή γιόγκα, σεμινάρια σε όλα τα πεδία που αφορούν ευεξία θα είναι η δική μας συνεισφορά στην αφύπνιση ατόμων όλων των ηλικιών προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στους νέους ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά, έτσι δημιουργήσαμε έναν μικρό πειραματικό κήπο ώστε οι μικροί μας φίλοι να μπορούν να διασκεδάσουν μαθαίνοντας ταυτόχρονα.

Είχαμε επισκέψεις, μεταξύ των οποίων Γαλλίδες εθελόντριες, φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ομάδες τουριστών για περιήγηση στο κτήμα μας και γεύμα με τα βιοδυναμικά προϊόντα μας. Και βέβαια, τα Open Days.

Ξεκινήσαμε τα Farm Open Days την Κυριακή  5.3.2017.  Με είσοδο ελεύθερη, υποδεχτήκαμε επισκέπτες όλων των ηλικιών: νέους ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα μόνα τους ή ζευγάρια. Μετά από το ρόφημα καλωσορίσματος που κεράσαμε μαζί με σταφιδόψωμο για τους μεγάλους και φρεσκοψημένες τηγανίτες για τα παιδιά, όλα με το υγιεινό βιοδυναμικό αλεύρι μας, εθελοντές όλων των ηλικιών διασκέδασαν με μια διαδραστική εμπειρία-μάθημα παρασκευής εύκολου ψωμιού, επίσης με το βιοδυναμικό αλεύρι μας.  Ξεκινώντας με ένα εύκολο ψωμί, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα απομυθοποιήσουν αυτά που παραδοσιακά θεωρούνται δύσκολα και χρονοβόρα. Σταδιακά θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους και θα συνηθίσουν υγιεινές, ξεχασμένες γεύσεις ώστε βήμα-βήμα να ετοιμαστούν για πιο σύνθετες, πάντα όμως εύκολες και γρήγορες, συνταγές, όλες με υγιεινές πρώτες ύλες. Τότε, η υγιεινή μαγειρική και διατροφή θα ενσωματωθεί στην καθημερινή τους ζωή

Οσο ψήνονταν τα ψωμιά, περιηγηθήκαμε στο αγρόκτημα με τις καλλιέργειες και τα ζώα με ταυτόχρονη ενημέρωση για την βιοδυναμική γεωργία που εφαρμόζουμε. Τέλος, επιστρέφοντας στις εγκαταστάσεις, οι επισκέπτες έμαθαν για τον μετασυλλεκτικό χειρισμό των προϊόντων, τον πετρόμυλο, δοκίμασαν τα ζεστά ψωμιά που μόλις είχαν ξεφουρνιστεί σερβιρισμένα μαζί με σπιτική τραχανόσουπα φτιαγμένη με τον βιολογικό μας τραχανά, και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους υγιεινά προϊόντα που αγόρασαν από το μικρό μας κατάστημα επιτόπου.
Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ επίσης με δραστηριότητες σχεδιασμένες ειδικά για αυτά με κορυφαίες στιγμές αυτές κοντά στα ζώα του αγροκτήματος.
Σκοπεύουμε να καθιερώσουμε τις μηνιαίες Farm Open Days, συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες ευζωίας που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Λίγα λόγια για τη Βιοδυναμική ποιότητα
H βιοδυναμική γεωργία είναι η παλιότερη και πλέον καθιερωμένη προσέγγιση οικολογικής γεωργίας με περισσότερα από 3000 αγροκτήματα σε περίπου 40 χώρες.
Κύριοι στόχοι της βιοδυναμικής γεωργίας είναι

  •  ΥψηλήΠοιότητα τωνΤροφίμων
  • ΜακρόχρονηΒιωσιμότητα
  •  Οικολογική ποικιλότητα
  • Ανθεκτικάφυτά
  • Υγιήζώα
  •  Γόνιμοέδαφος
  • ΚλειστόςΚύκλοςάνθρακα.

Η χρήση ειδικών φυσικών σκευασμάτων βοηθά στη βελτίωση του εδάφους και στην αύξηση της γονιμότητάς του. Βασισμένη στη θεώρηση του Ρούντολφ Στάινερ, η βιοδυναμική γεωργία λαμβάνει υπόψη της όχι μόνον το έδαφος, τα φυτά, τα ζώα και τις κοσμικές επιρροές, αλλά αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία όπου εκτός από την εφαρμογή αυστηρών προτύπων σε όλες τις δραστηριότητες που διασφαλίζουν τη βέλτιστη ποιότητα των προϊόντων, ενθαρρύνονται η ειλικρίνεια, η διαφάνεια και το δίκαιο εμπόριο. Με τον όρο βέλτιστη ποιότητα τροφίμων νοείται ‘τροφή με ακεραιότητα που σημαίνει τροφή γεμάτη ζωτικότητα, πλήρης, νόστιμη, με διατηρησιμότητα και ήπια για τη γη’*.

Στη βιοδυναμική γεωργία*

  •  Οι παραγωγοί διεθνώς χρησιμοποιούν τις ίδιες αυστηρές αρχές
  • Ισχύουν όλες οι βιολογικές αρχές και δεν επιτρέπονται γενετικά τροποποιημένα υλικά σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής ή της επεξεργασίας
  •  Χρησιμοποιούνται βιολογικοί ή βιοδυναμικοί σπόροι
  • Τα ζώα απολαμβάνουν ήρεμη ζωή και καλή φροντίδα
  •  Χρησιμοποιούνται φυσικά φάρμακα, και όχι ορμόνες
  • Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να αποκτήσουν άμεση σχέση με το αγρόκτημα
  • Παρόλη τη διεθνή εμπορικότητα, τα προϊόντα Demeter πωλούνται τοπικά όποτε είναι εφικτό

Σχετικά με τα οφέλη των βιοδυναμικών προϊόντων, σε έρευνα που διενεργήθηκε στη Μονή Heiligenbronn στην Γερμανία από το Forschungsring fur biologisch-dynamischeWirtschaftsweise e.V. με θέμα ‘Πώς η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει σώμα, ψυχή και πνεύμα’, φάνηκε ότι η βιοδυναμική διατροφή μπορεί να

  •  βελτιώσει τη φυσική και πνευματική κατάσταση
  •  χαμηλώσειτην αρτηριακή πίεση
  • επιφέρει μια ανοσοποιητική κατάσταση που φαίνεται να υποδεικνύει λιγότερο στρες

*(πηγή – Biodynamic Agricultural Association, UK)

Previous ArticleNext Article