ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

“Τοπικό & Επίμονο Πάχος ¨Λιποδυστροφία¨ Η πλαστική χειρουργική προσφέρει τις λύσεις” από τον Δρ. Κωνσταντίνο Θ. Πάτση Πλαστικό Χειρουργό


Δρ. Κωνσταντίνος Θ. Πάτσης Πλαστικός Χειρουργός  

Κ. Καρτάλη 172, Βόλος , 2421404084
www.drpatsis.gr

Όλο και μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των αντρών και των γυναικών που υποφέρουν από τοπικό και επίμονο πάχος. Ορίζεται ως «τοπικό» το πάχος (λιπώδης ιστός) που εντοπίζεται σε περίσσεια και σε συγκεκριμένες περιοχές . Ως «επίμονο» χαρακτηρίζεται το πάχος που δεν αντιμετωπίζεται με τις συνήθεις μεθόδους γυμναστικής και διατροφής. Η λιποδυστροφία είναι η κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από την μη ομαλή και υπερβολική εναπόθεση λιπώδους ιστού στις διάφορες περιοχές του σώματος η οποία αναλόγως της έκτασης της προκαλεί από αισθητικά έως και λειτουργικά προβλήματα στον ασθενή. Η πλαστική χειρουργική εξελίσσοντας τεκμηριωμένα τόσο τις χειρουργικές τεχνικές όσο και τις μη επεμβατικές θεραπείες της προσφέρει τις λύσεις για κάθε περίπτωση λιποδυστροφίας ή κοινώς του τοπικού πάχους.
Οι περιοχές που συνήθως παρουσιάζουν λιποδυστροφικό χαρακτήρα είναι:
• Κοιλιακή χώρα (υπέρ-ομφαλικά και υπό-ομφαλικά)
• Πλάγια κοιλιακή χώρα («ψωμάκια»)
• Μηροί («ψωμάκια» στο ύψος της άρθρωσης του ισχίου με τη λεκάνη)
• Εσωτερικό των μηρών
• Βραχίονες (μπράτσα)
• Λαιμός του προσώπου (κάτω από το πηγούνι)
• Γόνατα
• Γλουτοί
• Πλάτη
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές τεχνικές στην πλαστική χειρουργική για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

Χειρουγικές τεχνικές λιπο-αναρρόφησης
Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πλέον αποδοτική μέθοδο της πλαστικής χειρουργικής για την αντιμετώπισης του τοπικού λιποδυστροφικού πάχους. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο χειρουργείο από τον πλαστικό χειρουργό ο οποίος κατόπιν προεγχειρητικού σχεδιασμού και αφού προετοιμάσει το βαθύτερο υποδόριο στρώμα με ειδικής σύνθεσης διάλυμα,αναρροφεί διαμέσου μικροσκοπικών τομών και με τη βοήθεια πολύπλοκων συσκευών αναρρόφησης (κάννουλες, αναρροφητήρες, υπέρηχοι, Laser, ραδιοσυχνότητες) όλο τον πλεονάζοντα λιπώδη ιστό. Η λιποαναρρόφηση δύναται να αντιμετωπίσει κάθε μορφής λιποδυστροφία (ήπια, μέτρια, σοβαρή). Τα αποτελέσματα της είναι εμφανή άμεσα, σε πραγματικό χρόνο.
Οι σύγχρονες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής λιποαναρρόφησης επιτυγχάνουν τη μέγιστη δυνατή απομάκρυνση του πλεονάζοντος λίπους από τις υπό θεραπεία περιοχές.
Με την κατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία του λίπους που προσλαμβάνεται, είναι δυνατή η ταυτόχρονη λιπομεταφορά και λιπομεταμόσχευση του με εξειδικευμένες τεχνικές σε περιοχές του σώματος που η ασθενής επιθυμεί (πχ. αύξηση όγκου του στήθους, διόρθωση χαλάρωσης, ρυτίδων & πτώσης προσώπου, διόρθωση ουλών), χειρουργική μέθοδος που συνολικά ορίζεται ως«λιπογλυπτική».

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές λιπο-διάλυσης
Οι θεραπείες αυτές πραγματοποιούνται στο ιατρείο, και -αν και καταχρηστικά πολλές φορές  αναφέρονται ως «αναίμακτη λιποαναρρόφηση» – δεν βασίζονται στην αναρρόφηση του λίπους αλλά στη διάλυση αυτού και την απορρόφηση του από το λεμφικό σύστημα του οργανισμού με την πάροδο του χρόνου.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν θεραπείες όπως:

Ενέσιμη λιποδιάλυση: Ειδικής σύνθεσης (προσυσκευασμένο/ εγκεκριμένο/ πιστοποιημένο) διάλυμα εγχύεται στις κατάλληλες ποσότητες στην υπό θεραπεία περιοχή από τον πλαστικό χειρουργό σε αποστειρωμένο πεδίο.
Το διάλυμα δεσμέυεται από τα λιποκύτταρα αλλοιώνοντας την κυτταρική τους δομή με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του λίπώδους περιεχομένου στον εξωκυττάριο χώρο. Η απομάκρυνση μέρους του λίπους συντελείται από τον ίδιο τον οργανισμό διαμέσου του λεμφικού συστήματος, τους επόμενους μήνες.

Κρυολιπόλυση: Η συσκευή της κρυολιπόλυσης ρυθμίζεται αναλόγως της κλινικής εικόνας μετά από σχεδιασμό, από τον πλαστικό χειρουργό και τοποθετείται στις υπό θεραπεία περιοχές. Η παρεχόμενη ψύξη εντός της συσκευής προκαλεί ελεγχόμενη «καταστροφή» ενός ποσοστού του πληθυσμού των λιποκυττάρων με επακόλουθη απελευθέρωση του περιεχομένου τους. Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του λίπους τους προσεχείς μήνες.

Μεσοθεραπεία λιπόλυσης: Ο πλαστικός χειρουργός παρασκευάζει συγκεκριμένα διαλύματα θεραπευτικών για τη λιποδυστροφία ουσιών τα οποία εγχύονται στο επί πολής υποδόριο στρώμα . Η απελευθέρωση του λιπώδους περιεχομένου και η λεμφική παροχέτευση είναι κοινές διαδικασίες με τις παραπάνω μεθόδους.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως καμία από τις μεθόδους αντιμετώπισης του επίμονου λίπους, είτε χειρουργική είτε ελάχιστα επέμβατική, δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος αλλά μέθοδος διαμόρφωσης της σιλουέτας.
Η πλαστική χειρουργική σήμερα προσφέρει αξιόπιστες, ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις για τη διόρθωση ατελειών από την εναπόθεση λίπους σε διάφορες περιοχές του σώματος.
Η σωστή επιλογή από τον πλαστικό χειρουργό-με βάση διεθνώς ισχύοντα συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια- της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για κάθε κλινική περίπτωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας. Δεν είναι όλες οι θεραπείες κατάλληλες και αποτελεσματικές για όλους τους ασθενείς.
Οι προσεχείς εξελίξεις στην αντιμετώπιση της λιποδυστροφίας εστιάζουν στη πλαστική χειρουργικήλιπογλυπτική και την περαιτέρω εξέλιξη των ιατρικών συσκευών και σκευασμάτων.

Previous ArticleNext Article