ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

O πλαστικός χειρουργός Κ. Πάτσης μιλά αποκλειστικά στη Θεσσαλική Press

O πλαστικός χειρουργός Κ. Πάτσης μιλά αποκλειστικά στη Θεσσαλική Press

Συνέντευξη: Θεοδώρα Τζανή
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ο τομέας της πλαστικής χειρουργικής ανοίγει τις πύλες του στην πόλη μας. Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτό σας το εγχείρημα και τις σπουδές σας.

Από τον τόπο καταγωγής μου το Βόλο, βρέθηκα στην Ιατροχειρουργική σχολή της Bologna Ιταλίας , την παλαιότερη σχολή ιατρικής στον κόσμο και μία εκ των καλύτερων  παγκοσμίως. Η επαφή μου με την Πλαστική χειρουργική ξεκίνησε ήδη από την ιατρική της Bologna με τη μορφή της πτυχιακής μου διατριβής για την «πλαστική αποκατάσταση του μαστού με κρημνούς μετά από μαστεκτομή» . Συνεχίστηκε σε ένα από τα πιο ενεργά νοσοκομεία της χώρας μας, στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και κατόπιν στο 6ο ΙΚΑ-Γ. Γεννηματάς  Αθηνών και στο υπερσύγχρονο Γενικό Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι» στην Αθήνα. Η συνέχεια της εκπαίδευσης μου και αργότερα της επαγγελματικής μου δραστηριότητας ως Πλαστικός χειρουργός στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Πρέστον στην Αγγλία και στο τμήμα Πλαστικής χειρουργικής του είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός. Η εικόνα συμπληρώνεται από τη συνεργασία σε ιδιωτικό επίπεδο με σημαντικούς Πλαστικούς χειρουργούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία .
Με όλες αυτές τις παραστάσεις, θέλησα να μπορώ να προσφέρω στην πόλη μου αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και των Σποράδων όλα αυτά που είναι συνυφασμένα με την  Πλαστική Χειρουργική:  Υψηλή επιστημονική κατάρτιση , ανθρώπινη προσέγγιση , προσιτές ιατρικές υπηρεσίες Πλαστικής Χειρουργικής . Τα παραπάνω επέβαλαν  μία πολύ σοβαρή επένδυση σε  ένα φιλόξενο ιδιωτικό ιατρείο υψηλής αισθητικής, πρωτοποριακό για τα γνωστά δεδομένα ,εξοπλισμένο με ό,τι πιο σύγχρονο από άποψη ιατρικών μηχανημάτων , που σέβεται την ιδιωτικότητα του κάθε επισκέπτη. Αυτή ήταν η επιθυμία μου , και έγινε πραγματικότητα.

Σε τι είδους επεμβάσεις εξειδικεύεστε;, ποιες είναι οι συχνότερες επεμβάσεις;

Η πλαστική χειρουργική χωρίζεται σε δύο τομείς. Την Αισθητική και την Επανορθωτική Πλαστική χειρουργική. Η συνεχής εκπαίδευση μου σε κλινικές Αισθητικής και Επανορθωτικής χειρουργικής μου επιτρέπει να προσεγγίζω επιστημονικά το πλήρες φάσμα της ειδικότητας.  Οι συχνότερες αισθητικές επεμβάσεις που πραγματοποιώ είναι η αυξητική στήθους, μειωτική ή/και ανόρθωση στήθους, κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση , ρινοπλαστική , ωτοπλαστική , βλεφαροπλαστική ,λίφτινγκ προσώπου . Στον επανορθωτικό τομέα, η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή , η αντιμετώπιση των εγκαυματικών ουλών , και η αφαίρεση δερματικών βλαβών (καρκινικών και μη) είναι οι συχνότερες επεμβάσεις.

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής πριν την επίσκεψη και πως επιλέγει πλαστικό χειρουργό;

Ο «καλός» ασθενής που επισκέπτεται έναν πλαστικό χειρουργό , θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος ως προς το τι τον ενοχλεί ή τι θέλει να αλλάξει και για ποιο λόγο.
Ο καλός Πλαστικός χειρουργός από την άλλη είναι αυτός που θα εξηγήσει στον ασθενή του , την αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης, που θα του παρέχει τις απαραίτητες έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες και που θα ακούσει αλλά και θα επιλύσει όλες τις σχετικές απορίες.
Τη σωστή επιλογή ενός πλαστικού χειρουργού από τη μεριά του ασθενή -πέραν των προσωπικών προτιμήσεων εγγυάται η παρουσία του στο μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου και του μητρώου της ΕΕΠΕΑΧ (Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής) .

Ο τομέας της πλαστικής χειρουργικής εξελίσσεται συνεχώς. Μπορεί ένας νέος επιστήμονας που δραστηριοποιείται στην επαρχία να παρακολουθήσει τα νέα δεδομένα;

Φυσικά.  Το γεγονός ότι βρίσκομαι στην «επαρχία» δε σημαίνει  επουδενί πως δε μπορώ να ακολουθήσω τις εξελίξεις. Η παρακολούθηση και η παρουσίαση εργασιών μου στα πανελλήνια ή παγκόσμια συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής που διοργανώνονται στη χώρα μας  θεωρείται δεδομένη. Επίσης, η «επαρχία» δεν αποτρέπει την παρουσία μου στα διεθνή συνέδρια που τελούνται εκτός Ελλάδας. Η άποψη μου είναι πως η παρακολούθηση των εξελίξεων δεν έχει να κάνει με την περιοχή που δραστηριοποιείσαι αλλά με τις προσωπικές σου φιλοδοξίες , απαιτήσεις και στόχους.

Οι πλαστικές επεμβάσεις αφορούν διορθώσεις μόνο αισθητικού επιπέδου;

Όχι. Οι δυο μεγάλοι κλάδοι της Πλαστικής χειρουργικής είναι η Επανορθωτική & η Αισθητική πλαστική χειρουργική. Η Επανορθωτική πλαστική χειρουργική είναι ένας πολύ απαιτητικός τομέας σε επιστημονικό επίπεδο. Είναι ο τομέας της πλαστικής χειρουργικής που «διορθώνει» στο βαθμό του εφικτού προβλήματα που απασχολούν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών , με προφανή αποτελέσματα στην λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς αλλά και με σημαντικά ψυχολογικά οφέλη. Παραδείγματα είναι η αποκατάσταση του στήθους σε ασθενείς που έχουν υποστεί μαστεκτομή, η λειτουργική αποκατάσταση εγκαυματιών , η διόρθωση συγγενών ανωμαλιών αλλά και η αφαίρεση και εκτομή βλαβών του δέρματος που περιλαμβάνουν τόσο τις μη κακοήθεις βλάβες όσο και τα καρκινώματα του δέρματος και φυσικά το μελάνωμα

Είναι επώδυνες;
Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική έχει διαμορφώσει τεχνικές που εγγυώνται τον ελάχιστο διεγχειρητικό χρόνο, την ελάχιστη επώδυνη μετεγχειρητική πορεία και την άμεση επάνοδο στις κοινωνικές δραστηριότητες για κάθε ασθενή. Θα μπορούσαμε να πούμε πως καμία από τις συχνότερες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής δεν είναι τόσο επώδυνη μετεγχειρητικά που να μην αντιμετωπίζεται με τα απλά γνωστά παυσίπονα που όλοι κατά καιρούς έχουμε λάβει. Φυσικά υπάρχουν και οι θεραπείες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο , όπως η έγχυση Botox , υαλουρονικού οξέως , η ενδολιπική λιποδιάλυση ή οι μεσοθεραπείες , οι οποίες δεν είναι καθόλου επώδυνες και η επάνοδος στις κοινωνικές δραστηριοτητες γίνεται την ίδια στιγμή.

Το πέρασμα του χρόνου στις γυναίκες συνδέεται με την εμφάνιση ρυτίδων. Τι μπορούμε να κάνουμε για τις πρώτες ρυτίδες γύρω από τα μάτια;

Όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες. Για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το «πόδι της χήνας» όπως λέγεται, η πλαστική αισθητική χειρουργική μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα με λύσεις ασφαλείς, αξιόπιστες και προσιτές. Η πιο διαδεδομένη θεραπεία είναι αυτή του Μπότοξ. Εναλλακτικά , η χρήση ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως , στα κατάλληλα σημεία επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα τελευταίας γενιάς εγκεκριμένα ενέσιμα υαλουρονικά οξέα που μόλις κυκλοφόρησαν και που «αντιλαμβάνονται» τις κινήσεις του δέρματος έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. ‘Ο,τι νεότερο στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ρυτίδων είναι η χρήση αναπλαστικών νημάτων πολυδιοξάνόνης. Προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και επαναφέροντας την ελαστικότητα στο δέρμα της περιοχής που τοποθετούνται , εξαλείφουν τις ρυτίδες αυτές. Στις πιο «ρηχές» ρυτίδες της περιοχής, μπορούμε να επιτύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα με την εφαρμογή μεσοθεραπείας υαλουρονικού οξέoς και συμπλέγματος πολυβιταμινών. Πέραν των παραπάνω, η χρήση Laser C02 ή ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να εξομαλύνει θεαματικά τις ρυτίδες αυτές.

Υπάρχουν θεραπείες στις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο;

Φυσικά και υπάρχουν. Η κυρίαρχη τάση παγκοσμίως, είναι αυτή της προτίμησης θεραπειών ελάχιστα επεμβατικών. Σήμερα, στο ιατρείο μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε θεραπείες , ελάχιστα επεμβατικές , με θεαματικά και άμεσα ορατά αποτελέσματα, που απαιτούν ελάχιστο χρόνο για αυτό και αποκαλούνται και “lunch time therapies”. Τέτοια θεραπεία είναι το botox για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του μετώπου, του μεσόφρυου , του ποδιού της χήνας γύρω από τα μάτια, των ρυτίδων του καπνιστή. Είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ , για τη θεραπεία των ρυτίδων στις ρινοπαρειακές αύλακες , για τις κάθετες γραμμές των χειλιών , για τις ρυτίδες μαριονέτας . Εντελώς νέα , είναι η θεραπεία με καινοτόμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος που εγχύονται στις περιοχές ρυτίδων έκφρασης για την αντιμετώπιση αυτών των ρυτίδων που κάποτε εξαλείφονταν μόνο με Botox. Ελάχιστα επεμβατική είναι η μεσοθεραπεία , η τοποθέτηση ανορθωτικών ή αναπλαστικών νημάτων ( ή συνδυασμό και των δύο) , η μοναδική εναλλακτική στη λιποαναρρόφηση η ενδολιπική λιποποδιάλυση , η εφαρμογή Laser για δερματικές βλάβες ή ανάπλαση του δέρματος .
Έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πότε μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά και στις δραστηριότητες του;
Η συνεχής εξέλιξη στην πλαστική χειρουργική επιτυγχάνει την πιο σύντομη και ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδο για κάποιον που έχει υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση. Οι χρόνοι «αποθεραπείας» καθορίζονται κυρίως από το είδος της επέμβασης . Στο μεγαλύτερο μέρος των επεμβάσεων που εκτελεί συχνότερα ένας πλαστικός χειρουργός, η μετεγχειρητική περίοδος είναι σύντομη έως πολύ σύντομη , με πόνο που είτε δεν υπάρχει είτε υφύεται με απλά παυσίπονα , και χαρακτηρίζεται από την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις κοινωνικές δραστηριότητες του και την εργασία του.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας σαν γιατρός και σαν άνθρωπος;

Ως γιατρός , ο προορισμός μου είναι να υπηρετώ τίμια και πλήρως επιστημονικά τους ασθενείς μου. Η φιλοδοξία μου σαν πλαστικός χειρουργός είναι να εξακολουθώ να προσφέρω ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις στις επιθυμίες ή στις ανάγκες αυτών που ζητούν την επιστημονική μου συνδρομή. Η συνεχής ενημέρωση μου στην πλαστική χειρουργική , η ανθρώπινη προσέγγιση κάθε περιστατικού , ο σεβασμός στον ασθενή και η παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών είναι τρόπος ζωής πια και λιγότερο «φιλοδοξία».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Previous ArticleNext Article