ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Λάρισα

Έναρξη σεμιναρίων στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας είναι πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Ανάλογα προγράμματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και στη Σητεία. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των συγγενών τους. Στο πλαίσιο των δράσεων του, το πρόγραμμα θα διοργανώσει δύο διακριτούς κύκλους σεμιναρίων, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε συγγενείς και συντρόφους ενηλίκων:

Α) Με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες.

Β) Με πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ ή/και τα τυχερά παιχνίδια.

Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών και των συντρόφων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος του οικείου τους προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις αιτίες και τη φύση του προβλήματος της εξάρτησης, τους τρόπους αντιμετώπισης της καθώς και στο ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση της. Βασικά ερωτήματα που θα προσεγγιστούν στο σεμινάριο θα είναι τα εξής:

– Ποια είναι η φύση του φαινομένου της εξάρτησης;

– Υπάρχουν μύθοι που συνοδεύουν το φαινόμενο;

– Μπορεί ένας εξαρτημένος να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της εξάρτησης;

– Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να βρει κάποιος βοήθεια;

– Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και των κοντινών ανθρώπων του εξαρτημένου στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

– Τι εμπειρία μας δίνουν οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επιτυχία;

Μετά το τέλος των σεμιναρίων θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής, όσων ενδιαφέρονται, στις ομάδες υποστήριξης συγγενών και στις ομάδες υποστήριξης συντρόφων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια όπως και σε όλες τις δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν. Τα σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις θα ξεκινήσουν:

Α) Την Τρίτη 26-9-2017 στις 18.00 για συγγενείς ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες.

Β) Την Πέμπτη 28/9/2017 στις 18:00 για συγγενείς ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ ή/και το τζόγο.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του προγράμματος (Ηρώων Πολυτεχνέιου 169& Κουτσούμπα στον 3ο όροφο). Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται έως την Δευτέρα 25-9-2017 στο τηλέφωνο του προγράμματος (2410233332).

Πρόσωπο επικοινωνίας: Μανώλης Χαλεπούδης, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας (Τηλ: 2410233332)

 

Previous ArticleNext Article