Μαγνησία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αιχμές 2017

Μετά την επιτυχή πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Αιχμές το 2016, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. προχωρά και πάλι στην διοργάνωση αυτού του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων, που φέτος αρχίζει να αποκτά διεθνή χαρακτήρα. Σκοπός του συγκεκριμένου κύκλου είναι να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της μουσικής, που βρίσκεται ακριβώς στην αιχμή του δόρατος της πρωτοπορίας, σε συνδυασμό με τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις για την κατανόηση της μουσικής και του ήχου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες (που θα πλαισιωθούν από σχετικές συζητήσεις) και μια επιπλέον διάλεξη, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο ερχόμενο δίμηνο σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

  1. Χρίστος Χονδρόπουλος – bastien Marteau – Στράτος Μπιχάκης

Σεμινάριο, 14 Οκτωβρίου, ώρα 17:00, Δημοτικό Ωδείο

Συναυλία, Σάββατο 14 Οκτωβρίου, ώρα 21:00, Δημοτικό Ωδείο

Ο Χρίστος Χονδρόπουλος ασχολείται με τα κρουστά και την ηλεκτρονική σύνθεση. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος για σόλο κρουστά, το Fingerpainting, κυκλοφόρησε το 2013 αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το νέο του άλμπουμ Μusic from the early robotic societies of the Basin αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου από την αγγλική εταιρεία Tapeworm. Ο Sébastien Marteau είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Saint-Etienne της Γαλλίας. Δραστηριοποιείται στο χώρο της πειραματικής μουσικής και των εικαστικών και είναι επικεφαλής σχεδιαστής στο στούντιο Sebr. Παίζει σαξόφωνο και πληθώρα άλλων πνευστών, κάποια από τα οποία παραδοσιακά και κάποια δικής του επινόησης και κατασκευής. Ο Στράτος Μπιχάκης είναι μουσικός, συνθέτης και δημιουργός οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων και παραστάσεων, με έντονο ενδιαφέρον για την κοινωνική και την τεχνολογική διάσταση της μουσικής πρακτικής. Έχει δημιουργήσει διαδραστικές συνθέσεις, κινητικά γλυπτά, οπτικοακουστικές παραστάσεις κ.α., ενώ επίσης έχει εργαστεί πάνω στην ανάπτυξη των συνθεσάιζερ της εταιρείας Dreadbox. Ο Χρίστος και ο Σεμπαστιάν υπήρξαν συνεργάτες στο συγκρότημα XYSM, με μια εξαιρετική δισκογραφική κυκλοφορία στο ενεργητικό τους. Και οι τρείς έχουν εμφανιστεί ανεξάρτητα σε διάφορα φεστιβάλ και διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας (Documenta 14, Mawa, Lexus, Borderline κ.α.) και πήραν μέρος στο εγχείρημα 634 λεπτά μέσα στο Ηφαίστειο που πραγματοποιήθηκε στον κρατήρα Στέφανος στη Νίσυρο, τον Αύγουστο του 2016, επισύροντας το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων.

  1. Para (Έλενα Κακαλιάγκου – Ingrid Schmoliner – Thomas Stempkowski)

Συναυλία, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 20:00, Δημοτικό Ωδείο

Σεμινάριο, Σάββατο 21 – Κυριακή 22 Οκτωβρίου, Δημοτικό Ωδείο

«[…] είναι αλήθεια πως με την ακρόαση των κομματιών των Para, αναπτύσσεται εντός σου ένα είδος φυσικής (γιατί όχι και φυσιολογικής) αντίστασης απέναντι σε κάθε τι που θα επιχειρήσει να διασπάσει τούτη την ατμόσφαιρα της … βράζουσας ηρεμίας», γράφει ο Φώντας Τρούσας για τους Para στο διαδικτυακό περιοδικό Δισκορυχείον· «[…] υπάρχει το πείραμα, η έκπληξη, το μη αναμενόμενο, αλλά υπάρχουν και στιγμές με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί ακόμη κι ένα μη εξοικειωμένο αυτί.» Επιχειρώντας επί σκηνής πειραματισμούς με λεπτεπίλεπτα ηχοχρώματα, τα τρία όργανα ηχούν συχνά ως ένα, ανοίγουν βαθιές ρωγμές στο σκοτάδι, εξαπολύουν κραυγές και μουρμουρίζουν νανουρίσματα και μελωδίες. Το τρίο Para σχηματίστηκε στην Βιέννη το 2011 από την Βολιώτισσα Έλενα Κακαλιάγκου (γαλλικό κόρνο), την Ingrid Schmoliner (πιάνο) και τον Thomas Stempkowski (κοντραμπάσο). Το τρίο έχει παίξει σε κεντρικά φεστιβάλ της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής σκηνής όπως το Kaleidophon και έχει στο ενεργητικό του δύο άλμπουμ τα οποία έχουν λάβει εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς. Η τρίτη τους δουλειά θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη του 2018 από την αυστριακή εταιρεία Freifeld.

Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται με επιχορήγηση από την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα.

  1. Dmitry Vasiliev

Διάλεξη, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, ώρα 20:30, Δημοτικό Ωδείο

O Dmitry Vasiliev είναι αυτοδίδακτος δημοσιογράφος με έδρα τη Μόσχα. Εγκαταλείποντας την δουλειά του ως προγραμματιστής υπολογιστών, είναι από πολλά χρόνια δραστήριος στη διεθνή σκηνή, διευθύνοντας την εταιρία Monochrome Vision που από το 2004 έχει εκδώσει πάνω από 50 CD με πειραματική μουσική απ’ όλο τον κόσμο. Επίσης, πρόσφατα έγινε μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού πειραματικής μουσικής Prix Russolo. Η καριέρα του άρχισε το 1995 με το περιοδικό IEM. Σήμερα πολλή από την δημοσιογραφική δουλειά του έχει τη μορφή εκπομπών μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου (230 εκπομπές του IEM αφιερωμένες σε πρόσωπα ή δισκογραφικές εταιρείες). Είναι επίσης ενεργός διοργανωτής συναυλιών στη Ρωσία και την Ουκρανία, με συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Τον τελευταίο χρόνο, εξέδωσε τη μελέτη του Viva Italia, ένα τόμο 800 σελίδων σχετικά με την ιστορία της ανεξάρτητης ιταλικής ηλεκτρονικής σκηνής.

  1. Τάσος Στάμου – Στέφανος Χυτήρης – Θοδωρής Ζιάρκας

Συναυλία και συζήτηση, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, Κινηματογράφος Αχίλλειο

Το τρίο σχηματίστηκε την άνοιξη του 2017 στο Λονδίνο από Έλληνες μουσικούς. Κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ θορύβου και μελωδίας. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά όργανα της τζαζ και ηλεκτρονικά με ένα ιδιαίτερα μινιμαλιστικό τρόπο, οι μουσικοί εξερευνούν τις δυνατότητες των οργάνων να δημιουργήσουν ήχους οικείους όσο και απροσδόκητους. Ο Τάσος Στάμου δημιουργεί ηλεκτρονική μουσική και ασχολείται συστηματικά με την κατασκευή αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών οργάνων, ως τμήμα της μουσικής ερμηνείας αλλά και ως εκπαιδευτική διαδικασία. Ο Στέφανος Χυτήρης, γεννημένος στην Αθήνα το 1985, εξερευνεί νέους τρόπους αυτοσχεδιασμού με τύμπανα, μικροσκοπικά κρουστά, δοξάρια κλπ με μια διαλογική προσέγγιση ανοιχτή σε όλα. Ο Θοδωρής Ζιάρκας γεννήθηκε στη Ρόδο, και μεγάλωσε με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων της περιοχής, καταλήγοντας μέσα από πειραματισμούς να ανακαλύψει το κοντραμπάσο. Σήμερα οι τρεις μουσικοί ζουν στο Λονδίνο παίζοντας τακτικά με τους London Improvisers Orchestra, την Γεωργία Παϊζή, τον Adam Bohman, τον Mike Cooper, την Andrea Parkins κ.α.

  1. Unsample (Λευτέρης Παπαδημητρίου – Μάριος Τσάγκαρης)

Συναυλία, Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, Δημοτικό Ωδείο

Εργαστήρι – συζήτηση, 12 Νοεμβρίου, ώρα 11:00, Δημοτικό Ωδείο

Οι Unsample είναι ένα ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής με έδρα την Αθήνα, που αποτελείται από τον συνθέτη Λευτέρη Παπαδημητρίου και τον μουσικό και σεναριογράφο Μάριο Τσάγκαρη. Στο έργο τους συνδυάζουν «σύμβολα» θορύβων, ήχων, μουσικής και εικόνας δημιουργώντας ημι-αυτοσχεδιαστικές αφηγηματικές δομές εμπνευσμένες από τεχνικές μοντάζ και από την σύγχρονη εννοιολογική τέχνη. Ο Λευτέρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1977 στον Βόλο. Έχει γράψει πολλές συνθέσεις για ακουστικά όργανα και ηλεκτρονικά μέσα. Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό από πληθώρα μουσικών όπως London Sinfonietta, Asko Εnsemble, Elision Εnsemble, Sarah Nicolls και άλλους. Το 2006 κέρδισε το διεθνές βραβείο Gaudeamus Prize με τη σύνθεσή του για πιάνο και ορχήστρα Black & White. Ο Μάριος Τσάγκαρης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει συνθέσει έργα για φωνή, σόλο όργανα, μικρά σύνολα, για ορχήστρα καθώς και πληθώρα ηλεκτροακουστικών έργων. Επίσης έχει επενδύσει, μουσικά, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις και συμμετείχε στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών (Αθήνα 2003) με την μουσική εγκατάσταση Χαμηλή Πιστότητα. Έργα τους, τόσο ως ντουέτου όσο και προσωπικά, έχουν δισκογραφηθεί από πολλές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. Διευθύνεται καλλιτεχνικά και συντονίζεται από τον Ανδρέα Μιμαίο και τον Κωστή Δρυγιανάκη.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δίνονται από τη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου στην οποία κατατίθενται και αιτήσεις συμμετοχής. Διεύθυνση Μεταμορφώσεως 1, τηλ 2421039594.

Previous ArticleNext Article