ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή από τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Κωνσταντίνο Πάτση

Ο καρκίνος του μαστού είναι μετά τον καρκίνο του πνεύμονα ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο φύλο. Μία στις 8 γυναίκες του σύγχρονου δυτικού κόσμου, έχουν την πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Η θεραπεία, είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική  προκαλώντας ολική ή μερική απώλεια του μαστού.

Μία από τις κυριότερες εφαρμογές της Πλαστικής Επανορθωτικής χειρουργικής είναι η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή. Η επέμβαση αποκατάστασης μαστού πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό και έχει στόχο τη δημιουργία ενός νέου μαστού φέροντα το σύμπλεγμα θηλής- άλω. Είτε άμεσα κατά το χειρουργείο της μαστεκτομής, είτε σε δεύτερο απώτερο χρόνο δημιουργείται μαστός  ίδιου όγκου και συμμετρικός ως προς τον ετερόπλερο .

Οι επιλογές αποκατάστασης μαστού περιλαμβάνουν – αναλόγως της ασθενούς και των προϋποθέσεων – τη χρήση είτε διατατήρων και ενθεμάτων σιλικόνης , είτε αυτόλογων ιστών (ελέυθερων ή μισχωτών κρημνών) με ή χωρίς ενθέματα σιλικόνης.

Στην πρώτη περίπτωση, ο διατατήρας που τοποθετείται εντός του μαστού κατά το χειρουργείο (Α’ φάση αποκατάστασης) προκαλεί προοδευτική ,συνεχή και ελεγχόμενη διάταση των ιστών, καθώς ο πλαστικός χειρουργός στο ιατρείο αυξάνει τον όγκο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Όταν επιτευχθεί ο επιθυμητός όγκος, ένα ένθεμα σιλικόνης στο κατάλληλο μέγεθος και σχήμα αντικαθιστά μόνιμα το διατατήρα (Β’ φάση αποκατάστασης). Παραλλαγή της μεθόδου αυτής, είναι η χρήση ειδικών μόνιμων διατατών ενθεμάτων σιλικόνης – ορού .

Στη δέυτερη περίπτωση ο μαστός αποκαθίσταται με τη χρήση αυτόλογων ιστών. Μυικοί ή μυοδερματικοί , ελέυθεροι ή μισχωτοί κρημνοί που ανασηκώνονται κυρίως από τον πλατύ ραχιαίο μύ (Latissimus dorsi flap) , τον ορθό κοιλιακό μύ (Tram flap – Vram flap) ή τα διατιτρώντα αγγεία της κάτω εν τω βάθει επιγάστριας αρτηρίας (Diep flap) ,είναι οι συχνότερες – μικροχειρουργικές ή μη- τεχνικές της πλαστικής επανορθωτικής χειρουργικής.

Σημαντική παράμετρος για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, είναι η δημιουργία του συμπλέγματος θηλής – άλω (τελική φάση της αποκατάστασης) από τον πλαστικό σας χειρουργό . Δερματικά μοσχέυματα , medical tattoo (ιατρικό τατουάζ-δερματοστιξία) ή αναδημιουργία από το αντίπλευρο σύμπλεγμα του μαστού, επαναφέρουν τη μορφολογία της άλω. Tοπικοί κρημνοί ή εφαρμογή αυτόλογων χόνδρινων μοσχευμάτων επαναφέρουν τη μορφολογία της θηλής.

Αυτό το τόσο σημαντικό σύμβολο της γυναικείας φύσης, ο μαστός, μπορεί να αναδημιουργηθεί από τον πλαστικό χειρουργό, αποκαθιστώντας πρωτίστως τη συμμετρία και την θηλυκότητα της ασθενούς, τονώνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή και την ψυχολογία της.

 

Previous ArticleNext Article