ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Attachment Parenting από την Συβουλευτική Ψυχολόγο Μαρούλα Κανδύλη

Τί είναι το Attachment Parenting;

Το AP βασίζεται στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα και παιδιού σύμφωνα με τη “Θεωρία Δεσμού” (J.Bowlby), καθώς ο γονέας καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού. Ο βασικός φροντιστής με τον οποίο συνδέεται το βρέφος λειτουργεί σαν βάση για περαιτέρω εξερεύνηση του περιβάλλοντος και σαν μοντέλο για όλες τις μελλοντικές του σχέσεις. Αν το παιδί δεν δημιουργήσει συναισθηματικό δεσμό, τότε αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη νευροβιολογική, ψυχολογική και κοινωνική του ανάπτυξη.

Ποιές είναι οι βασικές αρχές του Attachment Parenting;

Το 1994, οι L.Parker και B.Nicholson ίδρυσαν την Attachment Parenting International, εμπνευσμένες από τη δουλειά των Sears, και ανέπτυξαν τις παρακάτω 8 Βασικές Αρχές του ΑΡ:

  1. Προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη γονεϊκότητα, σωματικά και ψυχικά, διερευνώντας τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας και ενημερωθείτε για τις συνήθεις πρακτικές στη φροντίδα του νεογέννητου και τα εξελικτικά του στάδια.
  2. Να προσφέρετε τροφή με αγάπη και σεβασμό.Ο μητρικός θηλασμός είναι ο καταλληλότερος τρόπος ικανοποίησης των διατροφικών και συναισθηματικών αναγκών του βρέφους. Ακόμα και οι μητέρες που ταΐζουν το μωρό τους με το μπουκάλι μπορούν να το βοηθήσουν στην ανάπτυξη ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού αν προσαρμόσουν συμπεριφορές θηλασμού.
  3. Να ανταποκρίνεστε με ευαισθησία.Από τη βρεφική ηλικία χτίστε μία σχέση εμπιστοσύνης. Τα παιδιά δεν μπορούν να αυτοπαρηγορηθούν, χρειάζονται τους γονείς τους για να τα ηρεμήσουν, με αγάπη και ενσυναίσθηση, να τα μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.
  4. Να χρησιμοποιείτε φροντιστική, φυσική επαφή. Το άγγιγμα καλύπτει στο παιδί τις ανάγκες του για φυσική επαφή, στοργή, ασφάλεια, ερεθίσματα, κίνηση. Η επαφή δέρμα-με-δέρμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, όπως κατά το θηλασμό, το μπάνιο ή το μασάζ. Το κουβάλημα του μωρού ή το «babywearing» με μάρσιπους είναι επίσης αποτελεσματικά όταν είστε σε κίνηση. Οι αγκαλιές, τα χάδια, το μασάζ και το φυσικό παιχνίδι βοηθούν και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
  5. Να διασφαλίσετε ασφαλή ύπνο.Τα μωρά και τα παιδιά έχουν ανάγκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να πεινάνε, να νιώθουν μόνα, να φοβούνται, να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται. Βασίζονται στους γονείς για να τα παρηγορήσουν και να τα βοηθήσουν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Οι τεχνικές εκπαίδευσης ύπνου μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η ασφαλής συγκοίμηση έχει πλεονεκτήματα τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς.
  6. Να παρέχετε σταθερή φροντίδα με αγάπη.Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν μία έντονη ανάγκη για την παρουσία ενός σταθερού, γεμάτου αγάπη φροντιστή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, ιδανικά του γονέα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, διαλέξτε ένα πρόσωπο που ενδιαφέρεται για αυτό με τρόπο που ενισχύει την ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού.
  7. Να εφαρμόζετε Θετική Διαπαιδαγώγηση καθώς βοηθά το παιδί να αναπτύξει ένα δικό του εσωτερικό μοντέλο αυτοπειθαρχίας και συμπόνοιας για τους άλλους. Αντί να αντιδράτε στη συμπεριφορά του, ανακαλύψτε τις ανάγκες που οδηγούν σ’ αυτή τη συμπεριφορά.
  8. Να αγωνίζεστε για ισορροπία στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό δίκτυο, να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και μη φοβάστε να πείτε «όχι». Αναγνωρίστε τις προσωπικές ανάγκες του καθενός στην οικογένεια και καλύψτε τις χωρίς να συμβιβάζετε τη σωματική και συναισθηματική υγεία σας.

Πλεονεκτήματα Attachment Parenting

Η φροντίδα του παιδιού βάσει του AP μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του ανταμείβουν τους γονείς για τους κόπους, την υπομονή και επιμονή τους. Η ανατροφή παιδιών βάσει των αρχών και πρακτικών του AP έχει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς και φροντιστές του:

  • Τα παιδιά νιώθουν ασφαλή, ικανά, μαθαίνουν να εμπιστεύονται, οργανώνονται και εκφράζονται συναισθηματικά καλύτερα, επιδεικνύουν υγιή ανεξαρτησία και εξελίσσονται σε υγιείς και αυτόνομους ενήλικες.
  • Οι γονείς μαθαίνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις ικανότητες και το ένστικτό τους, αναγνωρίζουν και διαχειρίζονται θετικά τις απαιτητικές καταστάσεις, έχουν περισσότερη υπομονή και επικοινωνούν με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Όσο πιο πολλοί γονείς ενημερώνονται και εκπαιδεύονται στη φιλοσοφία του attachment parenting, επουλώνοντας παράλληλα και τα δικά τους παιδικά τραύματα, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχουν τα παιδιά τους να εξελιχθούν σε “τραυματισμένους” ενήλικες και με τη σειρά τους να κληροδοτήσουν αυτά τα βιώματα στα δικά τους παιδιά.

Μαρούλα Κανδύλη,

MSc, MBPsS, MBACP, MBABCP

Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Γνωστικό-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas

Attached at the Heart Parent Educator

Previous ArticleNext Article