ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η θεραπεία της απώλειας ακοής να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας; από τον ακοολόγο Δημήτρη Ντάλιο

Πριν λίγο καιρό, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, ονομάζεται άνοια “η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα στον 21ο αιώνα”. Η μελέτη, που διεξήχθη από την Επιτροπή Lancet για την Πρόληψη και τη Φροντίδα Άνοιας , σημείωσε ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια παγκοσμίως – και ότι ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Ο σκοπός της επιτροπής ήταν να παράσχει συστάσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση της άνοιας. Καθόριζε ότι η ανάγκη είναι επείγουσα, καθώς η άνοια όχι μόνο επηρεάζει το άτομο με άνοια, αλλά και την οικογένεια και τους φίλους του.

Να ξεκινήσετε νωρίς τους τακτικούς ελέγχους για να βοηθήσετε στην πρόληψη της άνοιας αργότερα

Οι 24 διεθνείς εμπειρογνώμονες της Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία στις τρεις περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι άνθρωποι διαχειριστούν μόλις εννέα παράγοντες του τρόπου ζωής – ένας από τους οποίους είναι η αντιμετώπιση της απώλειας της ακοής κατά τη μέση ηλικία (40-65 ετών).

Τα άλλα οκτώ περιλαμβάνουν την αύξηση της παιδικής εκπαίδευσης και άσκησης, τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμεύσεων, τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος και τη διαχείριση της κατάθλιψης, του διαβήτη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.

Η άνοια συνήθως δεν εκδηλώνεται με συμπτώματα έως ότου είμαστε 65+, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι πιθανότατα αρχίζει μεταξύ των ηλικιών 40-65 . Διαπίστωσαν ότι η διαχείριση αυτών των εννέα τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου σε διάφορα στάδια της ζωής θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της άνοιας.

Η σχέση μεταξύ της άνοιας και της απώλειας ακοής

Η επιτροπή παραδέχεται ότι η επιστήμη δεν είναι ακόμη ομόφωνη σχετικά με το γιατί η μη διαχειριζόμενη απώλεια ακοής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η απώλεια της ακοής προστίθεται στο γνωστικό φορτίο του εγκεφάλου, οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη και επιταχύνει την ατροφία του εγκεφάλου – τα οποία συνιστούν πιθανότατα παράγοντες.

Τώρα, τουλάχιστον, υπάρχει έρευνα που δείχνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «μειώσουμε την εμφάνιση άνοιας ή να καθυστερήσουμε ουσιαστικά την εμφάνισή της» – και σχεδόν όλα βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας. Αυτό είναι τρομερή είδηση για όσους ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν αυτή την απαίσια κατάσταση (την άνοια).

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε την απώλεια ακοής σας

Η απώλεια ακοής είναι σίγουρα κάτι που μπορείτε να διαχειριστείτε με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία ακοοπροθετιστή. Εάν έχετε ή νομίζετε ότι έχετε απώλεια ακοής, αυτή η νέα έρευνα σας δίνει έναν μεγάλο λόγο να κάνετε κάτι γι ‘αυτό το συντομότερο δυνατόν.

acoustic plus: Λάρισα , Μεγάλου Αλεξάνδρου 31, Τηλ. 2410256353 

                            Αμπελόκηποι Λεωφόρος Κηφησίας 10, Τηλ. 2107213052

 

 

Previous ArticleNext Article