ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική εφαρμογή συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Ενημέρωση σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων και την απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τα καταστήματα εμπορίας  γεωργικών φαρμάκων και τους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων ότι σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 7  της με αριθ. 8670/83089/1-8-2017 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄2724), από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017 τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

 

Η συνταγή χρήσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πώληση επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν τόσο για προσυλλεκτικές όσο και για μετασυλλεκτικές εφαρμογές σε όλες τις καλλιέργειες, με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη. Αντίθετα, συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων δεν απαιτείται στα ερασιτεχνικής χρήσης φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στα βιοκτόνα και στα φάρμακα ήσσονος χρήσης. Ο συνταγογράφος γεωργικών φαρμάκων μπορεί να συνταγογραφεί σε όλη την επικράτεια ανεξάρτητα από την περιοχή επίβλεψης της Δ.Α.Ο.Κ. από την οποία έχει εγκριθεί.

 

Σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, οι αγοραστές επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στους οποίους μπορεί να εκδοθεί συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων δύναται να είναι:

Α. Φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Β. Φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι τίτλου σπουδών, ο οποίος σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12 της με αριθ. 8197/90920/22.7.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄1883), επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος.

Γ. Φυσικά πρόσωπα, που δεν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή τίτλου σπουδών ως ανωτέρω, για τα οποία ένα ή και περισσότερα από τα κατωτέρω αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα:

  • φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων,
  • φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος,

έχει δηλώσει στην ειδική ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. («Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων») ότι αναλαμβάνει για λογαριασμό του την ευθύνη της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αγοράζουν.

Δ. Νομικά πρόσωπα, για τα οποία ένα ή και περισσότερα από τα κατωτέρω αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα:

  • φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων,
  • φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος,

έχει δηλώσει στην ειδική ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. («Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων») ότι αναλαμβάνει για λογαριασμό του την ευθύνη της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αγοράζουν.

 

Τα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή τίτλου σπουδών και αναλαμβάνουν την εφαρμογή (δηλαδή οι «ψεκαστές») των επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων που προμηθεύονται άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οφείλουν να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην ειδική ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. «Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» ( http://www.minagric.gr/index.php/el/eservisesmenu-2/minagric-e-services-for-pesticides) και να δηλώσουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που τα ανωτέρω φυσικά ή νομικά πρόσωπα αγοράζουν. Ενημερώνουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠ.Α.Α.Τ. http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/elenxoi/Manual_FP-Usage_v2.pdf έχει αναρτηθεί το εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής «Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής των χρηστών.

 

Καθότι η υπηρεσία μας έχει δεχτεί ερωτήματα σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων, σας ενημερώνουμε ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠ.Α.Α.Τ.  http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/elenxoifitoprostateytikonmenu/530-syntagh-geo-farmaka έχει αναρτηθεί  Παράρτημα με ερωτήσεις – απαντήσεις για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Το Παράρτημα συνεχώς εμπλουτίζεται – εφόσον απαιτείται – με επιπλέον θέματα που χρήζουν διευκρίνισης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2413 511119, 511109

 

Previous ArticleNext Article