ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Καρδίτσα

Στις εργασίες ανέγερσης του νέου διοικητηρίου της Π.Ε. Καρδίτσας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Τις εργασίες ανέγερσης του νέου διοικητηρίου των υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες. Μετά την ολοκλήρωσή του το κτίριο πρόκειται να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων σε ειδικό χώρο. Το σύνολο του προϋπολογισμού για το έργο, μετά και την τελευταία σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης (σύμφωνα με την νέα νομοθεσία) φτάνει τα 13,6 εκατ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό οι εργασίες προχωρούν κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2018.

Για το έργο ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στόχος μας ως αιρετή Περιφέριεα είναι να δημιουργήσουμε ένα διοικητήριο, το οποίο θα αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα και την περιοχή. Με την ολοκλήρωση του έργου και με βάση τα νέα δεδομένα Κλιματισμού- Θέρμανσης– Αερισμού, Θερμομόνωσης Κελύφους, Φωτισμού και Εγκατάστασης Συστήματος Κεντρικής Ενεργειακής Διαχείρισης, το κτίριο πρόκειται πλέον να καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων. Επιπρόσθετα κατατάσσεται πλέον στην Κατηγορία Β΄ και θα επιτυγχάνεται  μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, της τάξης του 40%. Το αυτό έργο δίνει δουλειά σε κόσμο στην Καρδίτσα και στην ευρύτερη περιοχή και διαχέει χρήματα στην πραγματική τοπική οικονομία».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε τα εξής: «Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, έθεσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Π.Ε. Καρδίτσας, προ των ευθυνών της σχετικά με την κατασκευή ενός δημόσιου κτηρίου που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες. Με το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα και τις νέες αρχιτεκτονικές μελέτες, καλύπτονται εργονομικά οι ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας  και εφαρμόζονται οι σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού γραφειακών χώρων. Επίσης, με την τροποποίηση των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών καθίσταται πλήρης η ανταπόκριση του κτιρίου στους νέους ισχύοντες κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης, ενώ διασφαλίζεται από κάθε άποψη η δυνατότητα συμμετοχής της Π.Ε. Καρδίτσας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Δημόσιας Διοίκησης».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το υπό ανέγερση κτηριακό συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας 12.584,54 τμ, χωροθετείται σε οικόπεδο εμβαδού 11.579,61 τμ, έχει σχήμα Γ και αποτελείται από υπόγειο (3.635,23 τμ), ισόγειο (2.814,32 τμ), 1ο όροφο (1.925,61τμ), 2ο όροφο (1.790,92τμ), 3ο όροφο (2.418,46 τμ), μεταλλικό υπόστεγο στον 4ο όροφο για τη σκίαση και αισθητική του κτιρίου και κοινόχρηστους χώρους όπως αναψυκτήριο, foyer, αίθουσα πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποθήκες κ.λπ.

Το γενικό κτηριακό σύνολο επιμερίζεται σε 3 κτήρια λειτουργικά ανεξάρτητα ογκοπλαστικά διαφοροποιημένα αλλά συνθετικά και μορφολογικά συνδυασμένα που αναιρούν την εντύπωση ενός μονολιθικού κτηριακού συγκροτήματος.

Κτίριο Α & Β

Το κτίριο Α αποτελείται από ισόγειο τμήμα και τρεις ορόφους ανωδομής.

Το κτίριο Β αποτελείται από  υπόγειο, ισόγειο τμήμα και τρεις ορόφους ανωδομής

Στο ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο η πτέρυγα διασπάται σε δύο όγκους και δημιουργείται μία στοά όπου στο ισόγειο προς βρίσκεται και η κύρια είσοδος.  Στον α’ και β’ όροφο οι δύο όγκοι επικοινωνούν με γέφυρα.

Η κατακόρυφη επικοινωνία των επιπέδων γίνεται από δύο πυρήνες που περιλαμβάνουν κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες. Παράλληλα υπάρχουν δύο εξωτερικά κλιμακοστάσια.

Κτίριο Γ

Το κτίριο Γ στεγάζει την πτέρυγα του Αντιπεριφερειάρχη. Ο μεταλλικός του φορέας τοποθετείται πάνω σε δύο πυλώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίοι περιλαμβάνουν κλιμακοστάσια για την κατακόρυφη επικοινωνία και λειτουργούν και σαν υποστυλώματα για την πτέρυγα αυτή που τοποθετείται στο ύψος του 3ου ορόφου όπου και ενώνεται με το Β’ κτίριο.

Υπόγειο

Δημιουργείται ένα επίπεδο υπογείου όπου υπάρχουν 50 θέσεις στάθμευσης και 4 θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ. Το υπόγειο εκτείνεται και εκτός περιγράμματος τμήματος του ισογείου κτιρίου Α καθώς και κάτω από προς κοινόχρηστους χώρους.

Στο υπόγειο τοποθετούνται χώροι αρχείων, Η/Μ και αποθήκες.  H αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου ξεκινάει από τη στάθμη υπογείου.

Κοινόχρηστοι Χώροι

Το αναψυκτήριο και το foyer προς Αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου τοποθετούνται στο ισόγειο, ενώ η Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει είσοδο – έξοδο τόσο στο επίπεδο του ισογείου όσο και του υπογείου.

Περιβάλλον Χώρος

Διαμορφώνεται υπαίθριος χώρος στάθμευσης 125 θέσεων, εκ των οποίων οι 7 είναι θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Previous ArticleNext Article