• ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Συνέντευξη Γιάννης Κάππας, ποδηλάτης downhill

Τι είναι downhill;

Είναι κατάβαση στο βουνό με ποδήλατα , από πλαγιές και μονοπάτια…

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το downhill;

8 χρόνια

Τι σ’ αρέσει στο downhill;

Μ’ αρεσει για δυο λόγους βασικά πρώτον Η ώρα της κατάβασης που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα κόκκινα και δεύτερον  το ότι  είναι ένα παρεΐστικο άθλημα η όλη διαδικασία, από το στήσιμο κάποιου άλματος ή μονοπατιού  έως και την κατάβαση, την εκδρομή . Μπορεί να είναι ατομικό σαν άθλημα είναι όμως ευχαρίστηση να πηγαίνεις στο βουνό με τους φίλους σου.

Είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έχει ξανακάνει να ξεκινήσει;

Ναι, είναι δύσκολο χρειάζεται να έχεις ήδη καλή επαφή με το ποδήλατο και καλό θα ήταν να έχεις και κάποιον να σου δείξει πέντε πράγματα, το πώς θα στηθείς πάνω στο ποδήλατο, πως θα συμπεριφερθείς σε ένα σημείο με πολύ κλίση, πώς να περάσεις κάποιες ρίζες ή σε απότομες στροφές.

Πώς ξεκινάει κάποιος το downhill εδώ στον Βόλο;

Είμαστε αρκετά άτομα εδώ στο Βόλο που ασχολούμαστε με το downhill. Yπάρχουν ομάδες και είναι  καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον που ήδη κάνει. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ειδικός αλλά αν είναι κιόλας ακόμα καλύτερα

Είναι ακριβό σπορ;

Έχει ακριβό εξοπλισμό προστασίας , κράνος, θώρακα, επιγονατίδες , γάντια είναι τα υποχρεωτικά και μετά υπάρχουν και επιπλέον πιο δευτερεύοντα όμως. Το ποδήλατο είναι επίσης ακριβό , ένα ποδήλατο που να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατάβαση θα σου κοστίσει για μεταχειρισμένο κοντά στα 1.000€ και μπορεί να φτάσει και 10,000€

Είναι επικίνδυνο;

Είναι επικίνδυνο αλλά με τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας , συνειδητότητας και εμπειρίας μειώνεται.

Γίνονται αγώνες downhill εδώ στην Ελλάδα και εσύ έχεις πάρεις μέρος σε κανέναν;

 Ναι αρκετές φορές. Υπάρχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα και υπάρχουν και αυτόνομοι αγώνες φυσικά. Έχω επισκεφτεί αρκετά χιονοδρομικά κέντρα όπως τα 3-5 πηγάδια, τη Βασιλίτσα , τα Καλάβρυτα που συνήθως γίνονται αγώνες αλλά και μονοπάτια downhill όπως το Μουζάκι , το Ωραιόκαστρο και η Κύμη.

Εδώ στο Βόλο που κάνετε downhill;

Κάνουμε σε μονοπάτια που έχουν φτιαχτεί από ιδιωτικές πρωτοβουλίες . αυτά είναι 3-4 μονοπάτια για endurο και downhill , στα Χάνια, στην Κουκουράβα, και στον Αγ. Γεώργιο.

Επειδή αυτές οι πίστες έχουν φτιαχτεί από ιδιωτική πρωτοβουλία αυτών που κάνουν ποδήλατο μπορεί να πάρει 2-3 χρόνια για να φτιαχτεί  και χρειάζεται και συντήρηση συχνή. Αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν θα πρέπει να βρουν αυτές τις παρέες που κάνουν downhill ή να επισκεφτούν τη σελίδα Mtb Downhill Volos και να πάρουν ότι πληροφορίες χρειάζονται.

Ποια ήταν η καλύτερη εμπειρία σου στο downhill;

Μια εμπειρία πολύ καλή ήταν όταν συμμετείχα σε έναν αγώνα στο τόπο μου σε ένα μονοπάτι που έχω συνεισφέρει και γω πάνω στα Χάνια .Μια ακόμα τρομερή εμπειρία ήταν  το ταξίδι που έκανα 10 μέρες στη Γαλλία και επισκεφτήκαμε το κορυφαίο downhill Park , chattel της Ευρώπης;

 

 

Previous ArticleNext Article