• ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Ο Μάριος Καρπούζας μιλάει για το freestyle snowboard

Μάριος Καρπούζας, 31 snowboarder στο freestyle

Πότε άρχισες να κάνεις snowboard;

Από 13 χρονών ασχολούμαι με το snowboard και κάθε χρονιά από τότε.

Η επαφή έγινε όταν ήμουν μικρός και ανέβηκα χιονοδρομικό με τον πατέρα μου είδα κάτι σανίδια τότε. Έκανα ήδη in line roller και ήμουν ήδη στη φάση . Τότε βρήκα έναν δίσκο από το σαλε και άρχισα να τσουλάω  πάνω σ’ αυτόν , νοίκιασα το πρώτο μου σανίδι, μετά νοίκιαζα από μαγαζιά κάτω στον Βόλο και ανεβαίναμε. Βρήκα και παρέες που πολλοί από αυτούς ασχολούνταν με το skate ήδη. Πολλοί βέβαια έχουν σταματήσει και μ’ έχουν στεναχωρήσει αλλά δε πειράζει.

Τα τελευταία χρόνια με τον αδερφό μου τον Χρήστο κάνουμε παρέα snowboard αν και έχουμε 10 χρόνια διαφορά είναι το παρεάκι μου και δεν γίνεται να κάνω χωρίς αυτόν. Καβάλησε το πρώτο του snowboard 3 χρονών, σχεδόν από τότε που περπάτησε και είναι πολύ καλός σ’ αυτό.

Τι κατηγορίες υπάρχουν και με τι ασχολείσαι εσύ;

Τα κόλπα μου άρεσαν εξ’ αρχής , υπάρχουν διάφορα ήδη στο snowboard  το free style, free ride, slopstyle , slalom , boarder cross κ.α. Εγώ ασχολούμε με το freestyle που είναι το να χτίζεις άλματα, να φτιάχνεις το τερέν σου με άλμα, η κάποιες κατασκευές με σωλήνες και ράμπες. Υπάρχει η  φάση που όταν χιονίζει σε ένα χωριό πας σε εκκλησίες σε σχολεία και κάνεις πάνω σε σωλήνες , σκεπές γενικά παντού. Και αν χιονίσει στο Βόλο τότε απλά είσαι όλη μέρα με ένα σανίδι στο χέρι.

Είναι ο Βόλος κατάλληλος να ξεκινήσεις snowboard;

Σίγουρα ο Βόλος είναι μια πόλη που ενδείκνυται για τέτοια αθλήματα. Στο Πήλιο κάνουμε πολύ snowboard αν και μικρό είναι πολύ όμορφο , σίγουρα έχει κάποιες δυσκολίες οικονομικές και οργάνωσης αλλά είναι δίπλα στα σπίτια μας , είναι 25 λεπτά για να ανέβεις στο χιονοδρομικό και μπορείς να κάνεις και μετά της δουλειά σου ας πούμε.

Γίνονται αγώνες slopstyle;

Ναι και έχω συμμετάσχει με διακρίσεις και γω και ο αδερφός μου σε πολλούς από αυτούς. Γινότανε περισσότεροι αγώνες όπως στα 3-5 πηγάδια, στο Καιμακτσαλάν, στη Βασιλίτσα αλλά τώρα έχουν λιγοστεύσει. Είναι και μικρότερης η σεζόν και το κλίμα το κάνει  πιο δύσκολο να στήσεις κατασκευές γιατί οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές. .  Το slop style τώρα μπήκε στις ομοσπονδίες στο εξωτερικό ακόμα και στην ολυμπιάδα

Ποια είναι η καλύτερη σου εμπειρία στο snowboard;

Έχω πολλές και διαφορετικές από το βουνό λόγω των καιρικών συνθηκών . Όταν είσαι σε ένα φυσικό περιβάλλον όλα είναι μεταβλητά κάθε μέρα είναι και μια καινούρια εμπειρία.  Ωραία εμπειρία ήταν στον  Όλυμπο όταν ανεβήκαμε στο βουνό και κάτσαμε 3 μέρες και κάναμε snowboard όλη μέρα από γκρεμούς και πλαγιές.

Τι σ’ αρέσει στο snowboard;

Μ’ αρέσει που είμαι στο φυσικό περιβάλλον που το λατρεύω από μικρό παιδί, μ’αρέσει το χιόνι, να δημιουργώ τα άλματα μου, να χτίζω άλμα σε ένα σημείο που σε μια βόλτα είδαμε και μας άρεσε και μετά να κάνεις πάνω σε αυτό και να ανέβει η αδρεναλίνη πάνω στα ύψη.

Είναι επικίνδυνο;

Το αρχικό στάδιο δε μπορείς να το πεις extreme, μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Είναι fun sport της χιονοδρομίας. Το να σηκωθείς και να κάνεις τις βόλτες σου είναι πολύ εύκολο και διασκεδαστικό, αν έχεις και τη βοήθεια κάποιου έμπειρου ακόμα καλυτέρα. Έχω μάθει σε πολλούς φίλους μέσα σε μια μέρα που τους φαινόταν δύσκολο και τώρα τους βλέπω στο βουνό και τους χαίρομαι. Η extreme μορφή του είναι όταν έχεις εξοικειωθεί με το σανίδι σου και το χιόνι, και το γουστάρεις πολύ , δηλαδή όταν αρχίζεις τα άλματα, τα τρικ , τότε κάνεις το snowboard extreme. Αν σεβαστείς τη φύση και τις δυνατότητές σου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Πρέπει να είσαι χαλαρός, να πάρεις καλά προστατευτικά μέτρα (κράνος, επιγονατίδες, προστασία για την μέση) και να ακολουθήσεις κάποιον που να ξέρει. Να μην ρισκάρεις άσχημα. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που δεν είσαι έτοιμος.

Ασχολούνται και γυναίκες με snowboard και ειδικά freestyle;

Ναι, όλοι μπορούν να κάνουν , ήδη έχουμε στη παρέα μας γυναικεία μέλη που κάνουν freestyle. Είναι ωραία φάση . Τις παροτρύνουμε να ξεκινήσουν σίγουρα.

Πως ξεκινάει κανείς;

Μπορεί ο καθένας να αρχίσει , υπάρχουν εκπαιδευτές υπάρχουν παρέες , εμείς είμαστε πάνω συνέχεια και είμαστε πολύ ανοιχτή παρέα και μπορεί να ρωτήσεις ότι χρειάζεσαι. Και γενικά όποιον δεις με φτυάρι στο βουνό σίγουρα θα σε βοηθήσει.

Είναι ακριβό σπορ;

Ο εξοπλισμός είναι προσιτός για όλους, για αρχή νοικιάζεις να δεις αν σ’ αρέσει, να βρεις το στυλ σου και στη συνέχεια αγοράζεις το δικό σου εξοπλισμό. Το δικό μου το κομμάτι είναι free style πιο μαλακά σανίδια.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Μάριο μπορείτε να τον βρείτε στο Fb: @Μάριος Καρπούζας ή στη σελίδα του Fb: @Freestyle Snowaboard Pilio

Previous ArticleNext Article