Τρίκαλα

Ο Δήμος Τρικκαίων επιλύει το πρόβλημα της λαϊκής αγοράς

Σύγχρονη πόλη με υποβολή πρότασης 449.000€ και αλλαγές προς όφελος όλων

Ένα μεγάλο έργο, που επί χρόνια αποτελούσε σημείο διαφωνιών στο κέντρο των Τρικάλων, ξεκινά. Ο Δήμος Τρικκαίων, υλοποιώντας τις αποφάσεις του για δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης, επιλύει το πρόβλημα της λαϊκής αγοράς. Και μάλιστα,
– εκσυγχρονίζει το κέντρο της,
– συνεργάζεται με τους φορείς και τους πολίτες,
– δημιουργεί νέα δεδομένα για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές,

Η συνολικά θετική αποδοχή της πρότασης της δημοτικής αρχής από το Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνει την ανάγκη, το θέμα να επιλυθεί με σταθερότητα και με το βλέμμα στις πραγματικές ανάγκες.
Πριν την ψήφιση της εισήγησης το βράδυ της Τρίτης 7 Νοεμβρίου 2017, ο Δήμος Τρικκαίων προέβη σε διαβούλευση με τους φορείς (εμπορικό σύλλογο, παραγωγούς, πωλητές, Αστικό ΚΤΕΛ), στάθμισε τους παράγοντες, εξέτασε λύσεις.
Και κατέληξε σε μια πρόταση ρεαλιστική, που «βλέπει» το μέλλον, αξιοποιεί την παράδοση της λαϊκής αγοράς και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Η πρόταση αυτή:

α) Επεκτείνει τις πλακοστρώσεις σε όλες τις νησίδες, δημιουργώντας άνετα πεζοδρόμια πλάτους 5-5,35 μέτρων για την διευκόλυνση της  λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Η κατασκευή του δαπέδου των νησίδων θα περιλαμβάνει αποξήλωση των υφισταμένων και κατασκευή νέων με πλάκες μωσαϊκού τύπου

β) Προβλέπει τοπικές διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων στις θέσεις των διασταυρώσεων, εξασφαλίζοντας χώρους στάθμευσης  και ενοποίηση των πεζοδρομίων επί της οδού Πλούτωνος, με την οποία θα διασφαλίζεται και η διέλευση των οχημάτων στο σημείο αυτό.

γ) Ενοποιεί τις τρεις νησίδες και καταργεί τον εγκάρσιο δρόμο, διαμορφώνοντας μια επιμήκη πλατεία, που δίνει τη δυνατότητα και για άλλες χρήσεις (περιοδικές εκθέσεις, δρώμενα πολιτισμού και αναψυχής)  στις ώρες μη λειτουργίας της λαϊκής αγοράς

δ) Διευθετεί τον χώρο των  πάγκων των παραγωγών, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς και την άνετη  και ασφαλή εξυπηρέτηση του κοινού

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, για πρώτη φορά επιλύεται ένα τόσο σημαντικό θέμα, με συνέργειες, με διαβούλευση, με όλα τα δεδομένα επί τάπητος, για ένα θέμα που ταλαιπωρούσε την πόλη.

Σημειώνεται, επίσης, η καινοτομία με τη χρήση των χώρων της λαϊκής και κατά τις απογευματινές ώρες από τους πολίτες, ως νέος χώρος συνεύρεσης, για πραγματοποίηση εκθέσεων και πιθανώς με την ύπαρξη κυλικείου.

Είναι πεποίθηση της δημοτικής αρχής, επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, ότι αυτή η περιοχή μπορεί αν γίνει από τα ομορφότερα σημεία των Τρικάλων.

Στο μεσοδιάστημα, θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τις στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να διευκολύνουν τον πολίτη.

Η δε χρηματοδότηση του ύψους 449.000 ευρώ έργου, κατατέθηκε ως πρόταση να γίνει από το «Πράσινο Ταμείο», που δημοσίευσε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στον άξονα 2 «Αστική Αναζωογόνηση 2017» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου». Τοπ έργο του Δήμου Τρικκαίων ονομάζεται «Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων με την αναβάθμιση της περιοχής της υπαίθριας λαϊκής αγοράς» και εντός του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί. Αρχικώς ο Δήμος Τρικκαίων είχε διαθέσει δικό του κονδύλι για το έργο. Όμως η ύπαρξη του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου, διευκολύνει τη δημοτική αρχή  και για τον λόγο αυτόν, το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για να υποβληθεί επισήμως η σχετική πρόταση.

Previous ArticleNext Article