ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Καρδίτσα

Έργα πνοής διεκδικεί ο Δήμος Σοφάδων από το «Προγράμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020»

Στην κορυφή της διεκδικητικής ατζέντας που αφορά τους άξονες του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης(ΠΑΑ) 2014-2020» τοποθετεί ο Δήμος Σοφάδων την ολοκλήρωση των κλειστών αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου αλλά και την ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα Απονιτροποίησης.  Παράλληλα, πέραν άλλων προτάσεων που θα κατατεθούν, θα διεκδικηθεί ο εμπλουτισμός της Λίμνης Σμοκόβου με την εκτροπή του Βαθυλακιώτη-Σμοκοβίτη αλλά και η ένταξη των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής σε μια κατάμεστη αίθουσα με μοναδικό θέμα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, παρουσία του βουλευτή Καρδίτσας και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Κώστα Τσιάρα και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ορέστη Ψαχούλα. Το παρόν επίσης έδωσαν πρόεδροι κοινοτήτων, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και δεκάδες αγρότες της περιοχής.

Μάλιστα οι προτάσεις θα κατατεθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ομόφωνη πλέον απόφαση του Δημ. Συμβουλίου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος έκανε αρχικά αναφορά στα γεωγραφικά-οικονομικά δεδομένα του Δήμου Σοφάδων ενώ ακολούθως παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες του ΠΑΑ 2014-2020 στους οποίους θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κ. Σκάρλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση των κλειστών αρδευτικών δικτύων τονίζοντας πως αφορά 200.000 στρέμματα το οποίο πέραν από τα περιβαλλοντικά οφέλη, μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής. Το χαρακτήρισε ως έργο που θα προσφέρει βιωσιμότητα και κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι στην περιοχή.

Εκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, τονίζοντας ότι η ένταξη του Δήμου Σοφάδων είναι «επιτακτική ανάγκη» καθώς πέραν της μείωσης των νιτρικών αποτελεί και ενίσχυση για τους παραγωγούς.

Όπως είπε η  Δημοτική Αρχή αφουγκραζόμενη τις ανάγκες που δημιουργούνται, δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα διότι θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για πολλούς καθώς και να προσφέρει πολλά στην οικονομία της περιοχής.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του νομού και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε ως «πρωτοβουλία συγχαρητηρίων» την διεξαγωγή Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ζούμε σε μια εποχή που δεν έχει καμιά σχέση με το παρελθόν, σημειώνοντας πως όλοι οι φορείς οφείλουν να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό.

Επισήμανε ότι ο ρόλος της Τοπ. Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναβαθμιστεί και να είναι αυτή που θα καθορίσει τις βασικές δομές της καθημερινότητας του πολίτη.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό απορροφήσεων και πλέον είναι ζητούμενο το κατά πόσο μπορεί ο αγροτικός κόσμος να επιβιώσει.

Αναφερόμενος στη διεκδίκηση προγραμμάτων, επανέλαβε την χρησιμότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως όποια Δημοτική Αρχή διεκδικεί με τεκμηριωμένες προτάσεις θα βγει κερδισμένη.

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, υποστήριξε πως δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο και στρατηγική. Μίλησε μάλιστα για αναγκαιότητα δημιουργίας Εθνικού Φορέας διαχείρισης του νερού, εκτιμώντας ότι το ζήτημα του νερού θα ταλαιπωρήσει και τη χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε με έμφαση ότι απατούνται τολμηρές και διαρθρωτικές αλλαγές στον πρωτογενή τομέα και όχι λαϊκισμός.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ψαχούλας τόνισε μεταξύ άλλων:

Είναι ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ την Περιφέρεια σε αυτή τη σημαντική συνεδρίαση. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε δίπλα τόσο στο Δήμο Σοφάδων όσο και σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα με την παραγωγή. Υπάρχει αγαστή συνεργασία επιδιώκοντας το καλύτερο.

Ακολούθως τον λόγο πήραν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων και παραγωγοί.

Αναλυτικά τα τέσσερα έργα που ομοφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο και άμεσα θα προωθηθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι:

-Ολοκλήρωση κλειστών αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου

-Ενταξη της περιοχής Δήμου Σοφάδων στο πρόγραμμα Απονιτροποίησης

– Εκτροπή Βαθυλακιώτη-Σμοκοβίτη στη Λίμνη Σμοκόβου

– Ενταξη των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και πληρωμή αυτών

Previous ArticleNext Article