Ελλάδα, Καιρός

Ο «Θησέας» σαρώνει τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής το βαρομετρικό χαμηλό ΘΗΣΕΑΣ, που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας έως και αύριο το μεσημέρι περίπου.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι μετεωρολόγοι μέχρι τις μεσημεριανές τουλάχιστον ώρες του Σαββάτου 13/01. Κατά τα διάστημα αυτό περιμένουμε να εκδηλωθούν κατά τόπους πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως φαίνεται και στους δύο χάρτες που ακολουθούν, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στη Δυτική Κρήτη. (Ενδεικτικά αναφέρουμε τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αττικής, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λαρίσης και Καρδίτσας).

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα (έως τα 1000 περίπου μέτρα), σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (έως τα 500-600 περίπου μέτρα), ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πρόσκαιρα και σχεδόν πεδινές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα πάντως τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε όλα τα πελάγη σε βόρειους έως βορειοανατολικούς, με εντάσεις που στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 και πιθανόν τοπικά τα 10 μποφόρ, και στο Νότιο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από βορρά προς νότο.

Για το υπόλοιπο του Σαββάτου 13/01 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν προοδευτικά σχετική εξασθένηση, ωστόσο θα υπάρξει εμμονή στις προαναφερθείσες περιοχές. Τονίζεται ότι  λόγω της διάρκειας και της έντασης των φαινόμενων ενδέχεται κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στο Αιγαίο, κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα.

Δορυφορική εικόνα του καιρού στη χώρα μας στις 07:30 το πρωί

Αναλυτικά, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσει κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θάλασσες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκη με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Τονίζεται ότι τα φαινόμενα στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στη Δυτική Κρήτη θα είναι τοπικά ιδιαίτερα έντονα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο, με εντονότερα φαινόμενα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 5 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 0 έως 10, στην Κεντρική Ελλάδα από 2 έως 12 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 7 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Σποράδες από 7 έως 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, και πιθανόν τοπικά πρόσκαιρα 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7, αλλά από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και σταδιακά θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και στα νησιωτικά τμήματα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες με κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα έως και τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια αν και τα φαινόμενα συνεχιστούν κατά περιόδους, θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Χιόνια θα πέσουν κυρίως μετά το μεσημέρι στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα και από αργά το βράδυ στα υπόλοιπα ορεινά έως και τα 900 περίπου μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και πιθανόν τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς, με αισθητή πτώση το βράδυ..

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές βροχές στα δυτικά και ανατολικά τμήματα του νομού, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς.

Η τροχαία εξέδωσε δελτίο τύπου με τα σημεία στο οδικό δίκτυο της χώρας όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω χιονοπτώσεων, παγετού ή βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ
 Επ. Ο. Παρανεστίου – Πρασινάδας, από 16,5ο έως 16,6ο χλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον).
 Πλατεία Οικισμού Ι.Μ. Μεταμόρφωσης, από 15,5ο έως 15,6ο χλμ., λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, από κατολισθήσεις (επ’ αόριστον).
Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ
 Ισόπεδες διαβάσεις ποταμών Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Βιολογικό Μεσοχωρίου.
 Επ. Ο. Ξυλαγανής – Ίμερου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 Επ. Ο. Παραβόλας – Νερομάνας (γέφυρα), από 6ο χλμ., λόγω καθίζησης του
οδοστρώματος (επ’ αόριστον).

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), (επ’ αόριστον).
 Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 15ο έως 25ο χλμ. (μέσω Βίγλας).

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 Ε.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 22ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου), (επ’ αόριστον).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
 Επ. Ο. Άρνισσας – Χ.Κ Βόρρας από το 10 χλμ έως το χιονοδρομικό.
 Από το 7 χλμ οδικού δικτύου Τ.Κ Κερασιάς έως το Χ.Κ Βόρρας.
Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ
 Επ. Ο. Βέροιας- Σελίου, από 18ο έως Χ/Κ Σελίου.

Πηγή: meteo.gr

Previous ArticleNext Article