ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

Κοιλιοπλαστική – Μία επέμβαση που αλλάζει κυριολεκτικά το σώμα σας

Του Κωνσταντίνου Θ. Πάτση, Πλαστικός Χειρούργος , Κ. Καρτάλη 172, Βόλος, 2421 404084

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της σύγχρονης εποχής, γυναίκες και άντρες, όλων των ηλικιών, απευθύνεται στον πλαστικό χειρουργό για την διόρθωση της χαλάρωσης του δερματικού και του υποδόριου λιπώδους ιστού της κοιλιακής χώρας.  Η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται «κοιλιοπλαστική» και αποτελεί μια από τις πέντε (5) συχνότερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στον κόσμο για άντρες και γυναίκες.

Στην περίπτωση των γυναικών, συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν την ασθενή στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού , είναι η χαλάρωση της κοιλιακής χώρας μετά από εγκυμοσύνη ή εγκυμοσύνες και η μαζική απώλεια βάρους (είτε λόγω ειδικής διατροφής είτε λόγω προηγηθείσας βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης). Η κλινική εικόνα ποικίλλει ,  από μια απλώς χαλαρή κοιλιακή χώρα έως μια μεγάλη κρεμάμενη κοιλία. Το πρόβλημα , όποιο και αν είναι, δεν μεταβάλλεται πια με περαιτέρω απώλεια βάρους ή γυμναστική, καθώς η περίσσεια δέρματος και λίπους συνοδευόμενη από τη χαλάρωση – διάσταση  των ορθών κοιλιακών μυών  και τις ραγάδες, δεν επιδέχονται κάτι άλλο παρά χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι άντρες προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό κυρίως για τη χειρουργική διόρθωση της κοιλιακής χώρας μετά από απώλεια βάρους (είτε λόγω ειδικής διατροφής είτε λόγω προηγηθείσας βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης ).

Ο πλαστικός χειρουργός, οφείλει να εκτιμήσει τον/την ασθενή και να ενημερώσει για τα εφικτά αποτελέσματα αυτής της επέμβασης . Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής δεν είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους (αν και αυτό θα συμβεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό μετά την αφαίρεση του δερμολιπώδους ιστού) αλλά μια μέθοδος της πλαστικής χειρουργικής για διαμόρφωση του σώματος στην περιοχή της κοιλίας με την οποία η κοιλιακή χώρα αποκτά την επιθυμητή εικόνα , χωρίς χαλάρωση, χωρίς αισθητικές δυσμορφίες και λειτουργικά προβλήματα.

Η επέμβαση της κλασσικής κοιλιοπλαστικής , γίνεται υπό γενική αναισθησία  και ανήκει στις μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις. Η οριζόντια τομή εκτείνεται μεταξύ των δύο λαγόνιων ακανθών στο ύψος του εφηβαίου και είναι απόλυτα κρυμμένη εντός του εσώρουχου ή μαγιό. Ο ομφαλός επανατοποθετείται με ειδικές τεχνικές στη νέα του θέση και συρράπτεται. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί επίσης  να παρέμβει συρράπτοντας τους κοιλιακούς μύες , ενισχύοντας το κοιλιακό τοίχωμα αλλά ταυτόχρονα προσδίδοντας και μια εικόνα «εκγυμνασμένης» κοιλιακής χώρας.

Για την mini- κοιλιοπλαστική , που αφορά κυρίως τις γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη , η τομή είναι σαφώς μικρότερη, στο ύψος της καισαρικής τομής ,και όπως σε κάθε κοιλιοπλαστική κρύβεται μέσα από το μαγιό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, εξατομικευμένα, ο πλαστικός χειρουργός διαθέτει εξειδικευμένες τεχνικές όπως η fleur de lis “ κοιλιοπλαστική η οποία είναι μια πιο εκτεταμένη επέμβαση και αφορά πολύ σοβαρές κλινικές καταστάσεις.

Αναλόγως της κλινικής εικόνας και των επιθυμητών στόχων, ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται και λιποαναρρόφηση περιορισμένη ή εκτεταμένη, με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη του τελικού αποτελέσματος και κυριολεκτικά το «σμίλευμα» του κορμού του σώματος από τον πλαστικό χειρουργό.

Η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς, του λιπώδους της ιστού και των ορθών κοιλιακών μυών που καθορίζουν το κοιλιακό τοίχωμα είναι ένδειξη για κοιλιοπλαστική. Ο νεοσχηματισμός «μέσης» , η διακοπή της εφίδρωσης στην περιοχή που αναδιπλώνεται το δέρμα της κοιλιάς χαμηλά , η εξαφάνιση των ραγάδων που βρίσκονται στην προς αφαίρεση περιοχή , είναι μερικά ακόμα από τα πλεονεκτήματα της κοιλιοπλαστικής. Πέραν της προφανούς αισθητικής βελτίωσης που επιφέρει η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής σε όλους όσους υποβάλλονται σε αυτή, εξίσου σημαντική είναι η επάνοδος μετεγχειρητικά σε δραστηριότητες και συνήθειες που μια πολύ χαλαρή ή κρεμάμενη κοιλιά καθιστούσε δυσχερείς (ένδυση , άσκηση κλπ)

Οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές κοιλιοπλαστικής, σε αντίθεση με τις παλαιότερες, μειώνουν δραματικά το χρόνο αποθεραπείας και ανάρρωσης, επιτυγχάνοντας άμεση κινητοποίηση μετά το χειρουργείο και πολύ γρήγορη επάνοδο στις κοινωνικές δραστηριότητες (εργασία-εμφανίσεις- γυμναστήριο) . Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της επέμβασης είναι φυσικά βιβλιογραφικά αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη.

 

 

 

 

Previous ArticleNext Article