ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑ, Ομορφιά

6 Πράγματα που δεν ήξερες για το μέλι μανούκα

Τα οφέλη του μελιού είναι ευρέως γνωστά σε όλους. Έρευνες έδειξαν πως έχει βρεθεί ένας τύπος μελιού, γνωστό ως μανούκα, το οποίο είναι καλύτερο απ όλα τα αντιβιοτικά. Τι κάνει το μέλι μανούκα τόσο αποτελεσματικό; Το μέλι παράγεται στην Νέα Ζηλανδία από μέλισσες που γονιμοποιούν τον θάμνο μανούκα. Βοηθάει στην αντιμετώπιση μολύνσεων, στα τραύματα και σε άλλες περιπτώσεις. Αυτό το φανταστικό μέλι, όχι μόνο σκοτώνει τα βακτήρια αλλά από αυτά που σκοτώνει κανένα δεν φτιάχνει ανοσία. Όπως όλοι ξέρουμε κάποια αντιβιοτικά αποτυγχάνουν ενάντια στα αντιδραστικά βακτήρια, αλλά το μέλι μανούκα έχει το κλειδί για την αντιμετώπιση τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα αντιβιοτικά όχι μόνο έχουν μικρή διάρκεια αλλά τα βακτήρια στα οποία επιτίθενται αντιστέκονται κι έτσι τα αχρηστεύουν. Μία έρευνα έδειξε πως το μέλι μανούκα σκότωσε σχεδόν κάθε παθογόνο μικροοργανισμό και τα βακτήρια στα οποία δοκιμάστηκε. Σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά, κανένα από όσα δοκιμάστηκαν δεν μπόρεσε να συγκριθεί με το μέλι. Σύμφωνα πάλι με τους ερευνητές, υπάρχουν συγκεκριμένες ενώσεις, όπως η μεθυλογλυοξάλη που βρίσκεται στο μέλι που προκαλεί έλλειψη στα βακτήρια. Έτσι, τα σκοτώνει πριν προλάβουν να αναπαραχθούν.

Πλεονεκτήματα μελιού μανούκα

1) Αντιβιωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Από τα αρχαία χρόνια, το μέλι χρησιμοποιείται για τοπική θεραπεία σε πληγές και άλλες μολύνσεις του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες το μέλι μανούκα είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό. Το μέλι αυτό είναι γνωστό πως έχει 100 φορές μεγαλύτερη επίδραση από ένα κοινό μέλι ενάντια των βακτηρίων.

2) Πεπτική υγεία

Αν αισθάνεσαι φουσκωμένος το μέλι αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε πληθώρα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του φουσκώματος, του έλκος στομάχου και άλλων σοβαρών παθήσεων. Μπορείς να το ανακατέψεις σε μία κούπα με καυτό νερό ή ακόμα και τσάι για να απαπλύνεις τον πόνο σου.

3) Καταπολεμά την ουλίτιδα και το σάπισμα των δοντιών

Οι έρευνες έδειξαν πως το μέλι μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσεις τις περιοδοντικές ασθένειες και την ουλίτιδα. Χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες αν μασάς ή ρουφάς το μέλι μειώνεις κατά 35% τη πλάκα των δοντιών. Επίσης ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των δοντιών.

4) Βελτίωση ύπνου

Το μέλι μανούκα βελτιώνει τον ύπνο σου. Αυτό γίνεται χάρη στο γλυκογόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για τις σωματικές λειτουργίες στη διάρκεια του ύπνου. Μπορείς να προσθέσεις μέλι στο γάλα σου για να βοηθήσεις το σώμα σου να απελευθερώσει μελατονίνη στο μυαλό σου. Αυτό είναι απαραίτητο για βαθύ ύπνο.

5) Μειώνει την χοληστερίνη

Σὐμφωνα με έρευνες αν αντικαταστήσεις την ζάχαρη με μέλι μπορείς να μειώσεις την χοληστερίνη σου.

6) Θεραπεία για καψίματα και πληγές

Αρκετές έρευνες έδειξαν πως το μέλι μανούκα είναι αποτελεσματικό στο να ελαττώνει το διάστημα της θεραπείας από ήπιες πληγές και κοψίματα. Επίσης μπορεί να είναι αποτελεσματικό για να καταπολεμήσει μερικές μολύνσεις και βοηθάει γενικά στις θεραπείες.

Θρεπτικές αξίες του μελιού μανούκα

Το μέλι μανούκα περιέχει 4 φορές το διατροφικό περιεχόμενο ενός συμβατικού μελιού. Οι θρεπτικές αξίες  του ανόθευτου μελιού είναι αμινοξέα, βιταμίνες, ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλλιο, φώσφορος, νάτριο και ψευδάργυρος.

Πού θα το βρω;

Το μέλι μανούκα μπορείς να το αγοράσεις είτε από κάποιο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα είτε από το ίντερνετ. Η τιμή του είναι λίγο τσουχτερή αλλά αξίζει.

Previous ArticleNext Article