ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

Αγάπη για αυτό που κάνουμε και συναίσθηση του καθήκοντός μας να προσφέρουμε..

Σε συνεργασία με τη Ψυχολόγο του Ιδρύματος ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ Χρύσα Βεργούλια

Από το Μάρτιο του 2017 το Ίδρυμα ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ διαθέτει μία υπερσύγχρονη και πλήρως ανακαινισμένη Μονάδα Πολυαισθητηριακού Περιβάλλοντος, πρότυπης στα δεδομένα της πόλης του Βόλου, η οποία περιλαμβάνει δύο θεραπευτικούς χώρους (Snoezelen&Sensoryroom) με ειδικό σχεδιασμό και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να παρέχονται εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του αυτισμού και άλλων αναπτυξιακών διαταραχών. Το έργο υλοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η ψυχολόγος του Ιδρύματος και οραματίστρια του έργου κα Βεργούλια Χρύσα μας ξεναγεί στο μαγικό κόσμο των δύο πρότυπων θεραπευτικών χώρων και μας εξηγεί πόσο σημαντική είναι η επίδρασή τους για την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Αισθητηριακής Επεξεργασίας (ΔΑΕ).

Το Ίδρυμα ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ περιθάλπει σήμερα 50 άτομα, δια βίου, οι οποίοι παρουσιάζουν Βαριά Νοητική Αναπηρία, Σύνδρομο Down, Αυτισμό (χαμηλής λειτουργικότητας) με συνοδές παθήσεις, όπως επιληψία, συμπεριφορικέςδιαταραχές, δυσκολίες στη βάδιση, διαταραχές και προβλήματα λόγου καιαισθητηριακές διαταραχές. Η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε και η συναίσθηση του καθήκοντός μας να προσφέρουμε το καλύτερο στους 50 Ανθρώπους που περιθάλπουμε γέννησε πριν από χρόνια το όραμα της δημιουργίας του Πρότυπου Πολυαισθητηριακού Περιβάλλοντος (ΠΠΠ), η απόκτηση του οποίου αποτελούσε κύρια προτεραιότητα τόσο για τη μικρή κοινωνία του Ιδρύματος, όσο και για την κοινωνία του Βόλου, καθώς δεν υπήρχαν ανάλογες υποδομές στην περιοχή μας. Παρατηρώντας καθημερινά τις συμπεριφορές και δυσκολίες κυρίως των ατόμων με αυτισμό και λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά ευρήματα που συνδέουν τον αυτισμό με τη Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας(ΔΑΕ) σε ποσοστό εμφάνισής τους στο 80-90% των ατόμων με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (Tomchek&Dunn, 2007) κατέστησαν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του ΠΠΠ και εφαρμογήςνέων θεραπευτικών παρεμβάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών μας.

Μία αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση, η οποία είναι ευρύτατα διαδεδομένη, καθώς στις ΗΠΑ εφαρμόζεται από το 92% των εργοθεραπευτών στην αντιμετώπιση του αυτισμού, είναι η μέθοδος – θεραπεία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (Ben-Sasson&Gill, 2009·Κοντέα, 2008·Lane, Molloy,&Bishop, 2010).

Τι είναι όμως η θεραπεία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης;

Ο όρος Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (SensoryIntegration) ή Αισθητηριακή Επεξεργασία, η οποία θεμελιώθηκε από την JeanAyres,αφορά στη νευρολογική διαδικασία σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλος οργανώνει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις αισθήσεις,προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα, για να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του το άτομο και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο περιβάλλον του. Πρόκειται για την πιο βασική και κορυφαία ανθρώπινη λειτουργία, αφού μέσω της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είμαστε σε θέση να δράσουμε και να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε καταστάσεις, να παίξουμε, να κάνουμε φίλους, να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις, να μάθουμε. Για τα περισσότερα παιδιά η αισθητηριακή ολοκλήρωση αναπτύσσεται ομαλά μέσα από το παιχνίδι και τις ελεύθερες δραστηριότητες.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου αυτή η διαδικασία διαταράσσεται και τότε το άτομο εκδηλώνει ΔΑΕ, μίας επώδυνης κατάστασης για το ίδιο, καθώς επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στην επικοινωνία, στη μάθηση, την κίνηση, την προσαρμογή και την ανεξαρτητοποίησή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις πιο συχνές δυσκολίες που εμφανίζουν τα παιδιά με ΔΑΕ στο κέντρο μας,όπως: Αποφυγή σωματικής επαφής, έντονη αντίδραση σε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. λούσιμο, βούρτσισμα δοντιών, κόψιμο νυχιών), υπερκινητικότητα και άσκοπη περιπλάνηση στο χώρο, εκρήξεις οργής, αυτοτραυματική συμπεριφορά, αποφυγή εξαρτημάτων παιδικής χαράς ή αποφυγή κινούμενων παιχνιδιών, άρνηση για λήψη τροφών συγκεκριμένης υφής και θερμοκρασίας, διαταραχές ύπνου, στερεοτυπικές κινήσεις κλπ.

Η εργοθεραπευτική παρέμβαση μέσω της θεραπείας της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και άλλων εξειδικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων έχει ως σκοπό να επιφέρει ισορροπία στους τομείς έργου (βασικές δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σύνθετες δραστηριότητες καθημερινής ζωής, ξεκούραση και ύπνος, εκπαίδευση, παιχνίδι, ψυχαγωγία, κοινωνική συμμετοχή), ώστε το άτομο να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο στην καθημερινή του ζωή. Βασική προϋπόθεση της παρέμβασης αποτελεί το ενδεδειγμένο εργοθεραπευτικό περιβάλλον για την πραγματοποίηση των συνεδριών, όπως το περιβάλλον του Δωματίου Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SensoryIntegrationRoom) και το περιβάλλον της Snoezelen, που έχει ευρύτερη εφαρμογή.

Δωμάτιο Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI)

Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο πολυαισθητηριακό χώρο, με εξοπλισμό κατάλληλο για τη διέγερση των αισθητηριακών συστημάτων που αφορούν την κίνηση (αιθουσαίο& ιδιοδεκτικό). Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει  στοιχεία που ευνοούν την κίνηση, την ανάβαση και την κατάβαση, τη βαρύτητα και την ισορροπία (π.χ. σκαλοπάτια, τσουλήθρες, τούνελ, τοίχο αναρρίχησης, τραμπολίνο, πισίνα με μπαλάκια, κούνια κλπ). Η αίθουσα είναι διαμορφωμένη με τρόπο, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια του παιδιού και η εμπλοκή του σε παιχνίδι. Η θεραπεία πραγματοποιείται από εξειδικευμένους στη μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης θεραπευτές.

Δωμάτιο Snoezelen

Πρόκειται για ένα περιβάλλον θεραπείας, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων, καθώς μέσω του ειδικού εξοπλισμού και ενός δομημένου συνδυασμού ερεθισμάτων (π.χ. φώτα, ήχοι, δονήσεις, αντικείμενα αφής), δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για τη διέγερση ή χαλάρωση των αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, κίνηση), στοχεύοντας στη βελτίωση της αισθητηριακής επεξεργασίας(May-Benson, &Cermak, 2007), η οποία επιτρέπει στο άτομο να αποκτά μια καλύτερη εικόνα του κόσμου γύρω του και να δρα αποτελεσματικά στο περιβάλλον του. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας έγκειται στο γεγονός ότι αυτή πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον ελκυστικό, όπου η θεραπεία μοιάζει με παιχνίδι. Οθόνες αφής, διαδραστικό πάτωμα, σωλήνες νερού, κρεβάτι νερού με δόνηση και μουσική, τσουλήθρες, πισίνες με μπαλάκια είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία του εξοπλισμού και αφορά ό, τι πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο υπάρχει σήμερα σε εξοπλισμό στο χώρο της αποκατάστασης και της ειδικής εκπαίδευσης.

Αξίζει να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα «ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ» είναι το μοναδικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που διαθέτει αυτό το συνδυασμό των θεραπευτικών χώρων και είναι πλέον πρωτοπόρο στον τομέα αυτό.

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία;

Οι θεραπείες απευθύνονται κυρίως σε άτομα που παρουσιάζουν:

  • Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές
  • Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού
  • Μαθησιακές Δυσκολίες
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα
  • Νοητική Αναπηρία
  • Γενετικά Σύνδρομα

ενώ η θεραπεία της Snoezelen είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και σε άλλες ομάδες ασθενών, όπως άτομα με νόσο Alzheimer και ηλικιωμένοι με γεροντική άνοια.

Η Επιστημονική Ομάδα της νέας θεραπευτικής υπηρεσίας στελεχώνεται από ειδικούς θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Εργοθεραπευτές, Φυσιοθεραπεύτρια, Ιατρός Νευρολόγος, Ψυχολόγος, Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι απευθύνουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους τόσο στους περιθαλπόμενους του Ιδρύματος όσο και σε άτομα που διαβιούν εκτός δομής και χρήζουν υποστήριξης.

Previous ArticleNext Article