ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Πότε θα γίνει η πληρωμή στους επιλαχόντες νέους αγρότες που μπήκαν στο Μέτρο 6.1

Με δήλωσή του στο Agro24, o γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, Χαράλαμπος Κασίμης, διαβεβαιώνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η προκαταβολή (α΄ δόση) στους νέους αγρότες, που ήταν επιλαχόντες και μόλις αυτή τη βδομάδα εγκρίθηκε η ένταξή τους στο Μέτρο 6.1 για την ενίσχυση των νέων γεωργών. Ουσιαστικά, απαντά στα δημοσιεύματα – και του Agro24 – που μιλούσαν για μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή αυτής της κατηγορίας νέων αγροτών και μετέθεταν το χρονοδιάγραμμα για την άνοιξη. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετη προκήρυξη για την πληρωμή, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε προηγούμενες δηλώσεις του. Με σχετική απόφαση, κατανεμήθηκαν επιπλέον κονδύλια σε κάθε περιφέρεια, μέσω της υπερδέσμευσης, όπως αναφέρεται από το υπουργείο. Τα επιπλέον κονδύλια αυτά, κατανεμήθηκαν για να ικανοποιηθεί ένα μέρος των επιλαχόντων νέων αγροτών, που έμειναν απ’ έξω από τους δικαιούχους της προκήρυξης του 2017. Δυστυχώς, για πολλές περιφέρειες, η κατανομή, όπως έγινε, φάνηκε άδικη, αλλά υπήρξε μία λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκαν τα ποσοστά υπερδέσμευσης. Πιο αναλυτικά, δύο ήταν τα κριτήρια για τις «αδικίες» που εμφανίστηκαν στην κατανομή:

α) Ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού να απορροφηθεί το σύνολο των αιτήσεων της Δυτικής Μακεδονίας γιατί είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης.

β) Η Κεντρική Μακεδονία από την άλλη έχει το πιο δυναμικό τμήμα νέου αγροτικού πληθυσμού.

γ) Στο σύνολο των επιλαχόντων το ποσοστό της υπερ-δέσμευσης είχε συμφωνηθεί στο 10%.

Ένα παράδειγμα: Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διατέθηκε εντέλει από το κομμάτι της υπερ-δέσμευσης ποσό της τάξης των 2.238.624 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αναλογούν ποσό επί του 10% στην πραγματικότητα φθάνει στα 2.340.000 εκατομμύρια ευρώ, υπολείπεται δηλαδή κατά τι του προβλεπόμενου στόχου, πράγμα που σημαίνει ακόμη μικρότερη δυνατότητα ένταξης των εκκρεμών αιτήσεων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η υπερ-δέσμευση του 10% αυξήθηκε στο 59,29% – για τον λόγο που προαναφέραμε – και έφτασε στα 7.115.000 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου είχαμε και το μεγαλύτερο αριθμό επιλαχόντων νέων αγροτών, εγκρίθηκε το ποσό των 8.553.157 ευρώ, ενώ το 10% της υπερ-δέσμευσης για την συγκεκριμένη Περιφέρεια αντιστοιχεί περίπου σε 4.360.000ευρώ.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συναντούμε υπερ-δέσμευση σε ποσοστό 13,67%, στην Δυτική Ελλάδα 14,18% και στην Κρήτη 14,32%.

agro24.gr

Previous ArticleNext Article