ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Στις αποθήκες το ελληνικό ελαιόλαδο μέχρι νεωτέρας…

Από τα 3,60 στα 3,50 στην Κόρινθο

Σχετικά με την εικόνα της αγοράς στην Κόρινθο, ο πρόεδρος του ΑΣ Αγ. Βασιλείου Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, σημειώνει ότι σε πρόσφατη δημοπρασία έδωσαν 15-20 τόνους ελαιολάδου αρχικά με 3,60 ευρώ το κιλό και, εν συνεχεία, οι τιμές υποχώρησαν μεταξύ 3,50-3,55 ευρώ το κιλό. «Τώρα οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στα 3,50 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ζήτηση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής οι τιμές κυμαίνονται από 3,50-3,60 ευρώ το κιλό και δεν έχουν πάει πιο κάτω. Προς το τέλος της σεζόν, εκτιμώ ότι θα δούμε μια αύξηση», επισημαίνει ο ίδιος.

Μικρές συσκευασίες από την CretanMill

«Προσθέσαμε πλέον και συσκευασίες από 12ml έως 100ml, ακολουθώντας τον νέο νόμο για την υποχρεωτική χρήση μη επαναγεμιζόμενων φιαλών στην εστίαση και ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση γι’ αυτές. Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο όχι μόνο για τους παραγωγούς και για τους τυποποιητές, αλλά και για τους ίδιους τους καταναλωτές που πλέον μπορούν να γνωρίζουν το ελαιόλαδο που τους σερβίρουν στον κλάδο της εστίασης», όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η Μαρία Φουλέ, διευθύντρια πωλήσεων στην εταιρεία Cretan Mill της οικογένειας Αλμπαντάκη με μακραίωνη παράδοση 150 ετών στην παραγωγή, στην τυποποίηση και στην εμπορία εξαιρετικού παρθένου κρητικού ελαιολάδου. Σχετικά με τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη, η κα Φουλέ αναφέρει ότι για το έξτρα παρθένο κυμαίνονται από 3,30-3,40 ευρώ το κιλό και για το βιολογικό έξτρα παρθένο βρίσκονται υψηλότερα, αγγίζοντας τα 4,20 ευρώ το κιλό.

Επόμενος στόχος τα 6 ευρώ για την ομάδα του Κάτω Αγιάννη Πιερίας

Την πιο υψηλή τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατοχύρωσαν για ακόμη μια χρονιά οι παραγωγοί της ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας. Πιο συγκεκριμένα, το φημισμένο πλέον έξτρα παρθένο πιερικό ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» ξεκίνησε από τα 5,47 ευρώ το κιλό και ευελπιστούν να ανέλθει πάνω από τα 6 ευρώ. Τα βήματα που ακολουθεί η ομάδα και πετυχαίνει αυτή την τιμή περιέγραψε στην «ΥΧ» ο οργανωτής της, Βασίλειος Γκριμούλας: «Πρώτον, έχει πιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2-1 και 2-2/2, 2-2/3, έχει πιστοποίηση μεταποίησης ISO 22000 και είναι τυποποιημένο. Επίσης, η οξύτητά του φέτος ήταν 0,27. Επιπλέον, τα υπεροξείδια και τα λοιπά χαρακτηριστικά του, όπως προκύπτουν από τη χημική ανάλυση, είναι πολύ χαμηλά. Αυτά οφείλονται στο μικροκλίμα του Ολύμπου και την ολοκληρωμένη διαχείριση που εφαρμόζουμε στο υπέδαφος της Πιερίας. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και συγκομίζουμε, (5-20οC) είναι ιδανικές. Ο χρόνος μεταποίησης παίζει, επίσης, ρόλο. Συγκομίζουμε και μέσα σε 24ώρες παράγεται το ελαιόλαδο στο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο. Θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε ως αγουρέλαιο, γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό 60%-70% κορωνέικης ελιάς, που είναι ημιάγουρες όταν τις μαζεύουμε».

www.ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article