Καρδίτσα

Λουκέτο σε 31 πρακτορεία ΟΠΑΠ στην Καρδίτσα

Οριστικό λουκέτο βάζουν 31 από τα 48 πρακτορεία του ΟΠΑΠ στο νομό Καρδίτσας, μιας και οι ιδιοκτήτες τους αρνήθηκαν να υπογράψουν την νέα σύμβαση την οποία χαρακτηρίζουν αποικιοκρατική και προσέφυγαν στα δικαστήρια. Στην Καρδίτσα πάνω από το 65% των πρακτόρων αρνήθηκαν, δημιουργώντας σοβαρές ανακατατάξεις στα όσα είχε συνηθίσει ο «παίκτης», κυρίως μέσα στην πόλη της Καρδίτσας που πλέον θα μείνει με 7-8 πρακτορεία.

Δραματικές είναι οι αλλαγές που θα επικρατήσουν από την 1η Μαρτίου στο χάρτη των πρακτορείων του ΟΠΑΠ και στην Καρδίτσας, μιας και 31 από τα 48 υπάρχοντα σε όλο το νομό μας θα σταματήσουν τη λειτουργία τους την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, μετά από καταγγελία της σύμβασής τους από πλευράς του Οργανισμού, αφού δεν δέχθηκαν να υπογράψουν τη νέα που τους προτάθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν. Παρότι στο σύνολο της χώρας, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, περίπου 4.000 πράκτορες σε σύνολο 4.500, συμφώνησαν να υπογράψουν τη νέα ατομική σύμβαση συνεργασίας, στην Καρδίτσα πάνω από το 65% των πρακτόρων αρνήθηκαν, δημιουργώντας σοβαρές ανακατατάξεις στα όσα είχε συνηθίσει ο «παίκτης», κυρίως μέσα στην πόλη της Καρδίτσας που πλέον θα μείνει με 7-8 πρακτορεία. Όσοι πράκτορες διαφώνησαν, είχαν ενημερωθεί με εξώδικο του Οργανισμού από πέρυσι, ότι ο ΟΠΑΠ κατήγγειλε τις συμβάσεις τους, δίνοντάς τους χρονικό περιθώριο λειτουργίας για έναν ακόμη χρόνο, ως το τέλος δηλαδή του Φεβρουαρίου 2018. Οι πράκτορες που δεν υπέγραψαν προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους ένας κανονισμός που επικαλείται ο ΟΠΑΠ της Επιτροπής Ελέγχου Εποπτείας Παιγνίων, είναι αντισυνταγματικός. Ένα χρόνο περίπου πριν, σχεδόν όλοι οι πράκτορες του νομού Καρδίτσας ήσαν αντίθετοι με τις συμβάσεις που τους είχε κοινοποιήσει τότε με εξώδικο ο Οργανισμός. Τον Μάρτιο του 2017 παρουσία των ΜΜΕ είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Λάρισας, με εκπροσώπους από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ τότε χαρακτήριζαν αποικιοκρατικές τις νέες συμβάσεις. Σχετικά με τις εξελίξεις, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ κ. Κίμων Κλωνάρης, απέστειλε σχετικό έγγραφο το οποίο μεταξύ άλλων κάνει μια αναδρομή, μέσα από το δικό του πρίσμα, όλων των κινήσεων της εταιρίας και το πώς φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Εν κατακλείδι αναφέρει για τη σύμβαση: «Αυτή τη σύμβαση υποταγής, δεν υπέγραψαν εκατοντάδες αντιστεκόμενοι πράκτορες, αρνούμενοι να υποκύψουν στο εκβιαστικό και απάνθρωπο δίλημμα, ή να υπερασπίσουν την αξιοπρέπεια και το επάγγελμά τους ή να συναινέσουν στην πλήρη αλλοίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στον αφανισμό της επαγγελματικής τους υπόστασης, υπογράφοντας μία κραυγαλέα παράνομη σύμβαση». Τονίζει μάλιστα πως «ο αγώνας τους θα κρατήσει έως την τελική νίκη. Οι περήφανοι πολίτες αυτής της χώρας, ας επιλέξουν «με ποιους θα πάν’ και ποιους θα αφήσουν». Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ, επτά σωματεία πρακτόρων απ’ όλη την Ελλάδα, ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νέος κανονισμός ρύθμισης των παιγνίων που εξέδωσε η επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου και πάνω στον οποίο βασίστηκε ο ΟΠΑΠ για τις νέες συμβάσεις. Επ’ αυτού αναμένεται απόφαση που επίσης μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις. Βασικό τους επιχείρημα ότι οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει το 2009 με τον κρατικό ΟΠΑΠ είχαν ισχύ μέχρι το 2030 και αυτό είναι που ζητάνε να συνεχίσει να ισχύει χωρίς διαφοροποιήσεις.

Απορρίφθηκαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα

Τα 31 πρακτορεία του νομού μας που δεν υπέγραψαν τη νέα σύμβαση με τον ΟΠΑΠ προσέφυγαν στα δικαστήρια και κατέθεσαν αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να συνεχίσουν την λειτουργία τους, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση των κύριων ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο όμως απέρριψε την προσφυγή και πλέον η καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας είναι η 28η Φεβρουαρίου 2018.

Τι ισχυρίζεται ο ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με τον κ. Κόουπ, το νέο πλαίσιο συνεργασίας ΟΠΑΠ – πρακτόρων αποτελεί καταλύτη στην υλοποίηση της στρατηγικής στο δίκτυο του Οργανισμού, δημιουργώντας μια σειρά από απτά οφέλη, τα οποία επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, στον ΟΠΑΠ να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο και ανταγωνιστικό προϊόν αθλητικού στοιχηματισμού. Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ επεσήμανε ακόμη προς τους αναλυτές ότι η σύμβαση έχει καταρτιστεί με βάση εμπορικά κριτήρια και ότι είναι δίκαιη προς όλους. Κυρίως όμως εξασφαλίζει σταθερότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημαντικά οφέλη, επίσης, για τους πράκτορες προκύπτουν και από τις κεντρικές συμφωνίες, στις οποίες προχώρησε ο ΟΠΑΠ για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και ασφάλιση.

Τι καταγγέλλουν οι πράκτορες

Από τη δική τους πλευρά, οι πράκτορες που δεν υπέγραψαν, καταγγέλλουν την επιχειρούμενη καταχρηστική επιβολή των νέων συμβάσεων από τον ΟΠΑΠ, επισημαίνοντας πως εκτός του ότι περιλαμβάνουν αμφιβόλου νομιμότητας διατάξεις, καταργούν όλα τα δικαιώματά τους, καθιστώντας τους έρμαια στις εκάστοτε διαθέσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα, μέσω της νέας σύμβασης, ο Οργανισμός αποκτά υπερεξουσίες και η διοίκησή του μπορεί πλέον χωρίς κανένα εμπόδιο να προχωρήσει σε πλήρη αναδιάταξη του δικτύου των πρακτορείων, αφαιρώντας άδειες από πράκτορες και δίνοντας καινούργιες σε όποιους επιθυμεί, διαγράφοντας το δικαίωμα πώλησης και μεταβίβασης. Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να κρίνει τους υπαλλήλους των πρακτορείων, αλλά και να αφαιρεί άδειες εάν δεν επιτυγχάνονται οι οικονομικοί στόχοι της διοίκησης. Την ίδια στιγμή απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα και τις επενδύσεις που θα τους υποδείξει να γίνουν στα πρακτορεία. Επιπρόσθετα, ο ΟΠΑΠ μέσω των οικονομικών όρων της σύμβασης, μειώνει το ποσοστό της προμήθειας για τα παιχνίδια από 8% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο σε 6%, καθιστώντας για πολλά πρακτορεία μη βιώσιμο το εγχείρημα της διατήρησης αδειών.

www.alithianews.gr

Previous ArticleNext Article