Ειδήσεις

Ποια είναι τα δύο σενάρια για τους Έλληνες στρατιωτικούς

 Τη Δευτέρα το πρωί θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο της Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη το μεσημέρι από άνδρες της τουρκικής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, που εδρεύει στην περιοχή Καστανιών – Κάραγατς.  Εν τω μεταξύ, οι γονείς των δύο στρατιωτικών θα βρεθούν αύριο στην Αδριανούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού ιστότοπου evros-news, οι γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη έφτασαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα και συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, προκειμένου να ρυθμίσουν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης, ώστε όχι απλά να περάσουν τα σύνορα, αλλά να δώσουν το παρών και στην δικαστική αίθουσα. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραδόθηκαν στους Τούρκους όταν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται πια σε τουρκικό έδαφος κατά λάθος αφού άδειασαν πρώτα τα όπλα τους ώστε να μην υπάρχει περιθώριο παρεξηγήσεων. Αυτά τουλάχιστον αναφέρονται στο κείμενο της απολογίας τους που κατέθεσαν στον εισαγγελέα Αδριανούπολης και το οποίο δημοσιεύτηκε με όλες τις λεπτομέρειες από τα τουρκικά ΜΜΕ με κοινή πηγή το πρακτορείο ειδήσεων του δημοσιογραφικού οργανισμού Dogan.

Εκ των πραγμάτων συνάγεται πως υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να εξελιχθούν. 

Α) Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, που είναι και το δυσμενέστερο, κατά την παρουσία τους στο δικαστήριο ενδεχομένως να αλλάξει το κατηγορητήριο και να προστεθεί η κατηγορία «απόπειρας κατασκοπείας» η οποία ούτε ως λέξη αλλά ούτε και ως αναφορά υπάρχει στο επίσημο κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε την Παρασκευή από τον Τούρκο εισαγγελέα.
Αυτό το σενάριο προϋποθέτει πως η Άγκυρα αποφάσισε να «φουσκώσει» αυτό το απλό μεθοριακό περιστατικό και να το αναβαθμίσει σε «διπλωματικό καψόνι» συνδέοντάς το με έναν τρόπο αυθαίρετο με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 μετά το πραξικόπημα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές αν και προς το παρόν δεν προκύπτει από πουθενά παρα μόνον από δημοσιεύματα ελεγχόμενων από την τουρκική κυβέρνηση με ΜΜΕ, πως η Άγκυρα σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Όμως το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν για κάποιον περίεργο λόγο να συμπεριλαμβάνουν στο κατηγορητήριο και την «απόπειρα κατασκοπείας», προκαλεί υποψίες στην Αθήνα πως κάποιοι κύκλοι στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο προεδρικό περιβάλλον επιχειρούν να συνδέσουν τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών με την «υπόθεση των 8».

Β) Το δεύτερο σενάριο που είναι κατά βάση και το λογικότερο αφορά την ομαλή εξέλιξη της υπόθεσης με την μεταγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο και μετά την υποβολή των καθιερωμένων ενστάσεων τη διεξαγωγή της δίκης με μοναδική κατηγορία την παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή πρώτου βαθμού και ενδεχομένως την υποψία αλλοίωσης στοιχείων. Εάν συμβεί αυτό τότε πάντα σύμφωνα με τα καθιερωμένα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα καταδικαστούν τυπικά σε φυλάκιση με αναστολή και θα οδηγηθούν στα σύνορα με την Ελλάδα ή απλώς θα αθωωθούν.
Αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις οι οποίες σπανίως τις τελευταίες δεκαετίες έφτασαν σε επίπεδο διεξαγωγής δίκης. Συνήθως αυτά τα περιστατικά επιλύονταν επί τόπου σε επίπεδο Ταξιαρχίας ένθεν και ένθεν του Έβρου έπειτα από συνεννόηση των δύο Ταξιάρχων του Έλληνα και του Τούρκο. Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν συνέβησαν ως είθισται και έλαβαν τη γνωστή τροπή.

Οι καταθέσεις των δύο Ελλήνων στρατιωτικών 

Δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία οι δύο ΄Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για στρατιωτική κατασκοπεία και είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, πληροφορίες του οποίου επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η εφημερίδα Φιλελευθέρος. Όπως αναφέρεται ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης στη κατάθεσή του είπε: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά». Το πρακτορείο Ντογάν αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους. Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά. Ο Άγγελος Μητρετώδης δια του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε. «​Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός .Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου»«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός .Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», ανέφερε.
«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε.

«​Για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους»Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», ανέφερε.
«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.
O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

zougla.gr
Previous ArticleNext Article