ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

Κρουστικά Κύματα, μια νέα θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία

Αθανάσιος Ζαχαρίου, Χειρουργός Ουρολόγος, MD, PhD, FEBU

Ο μηχανισμός της στύσης χαρακτηρίζεται από την αύξηση της ροής του αρτηριακού αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους κατά τη σεξουαλική διέγερση. Το 70% των περιπτώσεων της στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε προβλήματα αγγειακής αιτιολογίας και οφείλονται σε νοσήματα του καρδιαγγειακού (πχ υπέρταση), στο σακχαρώδη διαβήτη ή στην αύξηση της ηλικίας. Τα αγγειακά προβλήματα  όχι μόνο μειώνουν τη φυσιολογική ροή του αίματος αλλά δημιουργούν και αδυναμία εγκλωβισμού του αίματος μέσα στα σηραγγώδη σώματα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η στύση να διαρκεί λίγο και το πέος να μην παρουσιάζει την αναμενόμενη σκληρότητα κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι θεραπείες της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας είναι κατ’ αρχήν η φαρμακευτική αγωγή  και σε περίπτωση αποτυχίας αυτής οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Με αυτό τον τρόπο όμως αντιμετωπίζεται το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος.

Σήμερα υπάρχει μια νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τη στυτική διαταραχή με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης. Η μέθοδος βασίζεται σε αντίστοιχη θεραπεία που χρησιμοποιείται από το 2005 για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου της καρδιάς. Στην πράξη προκαλεί αγγειογένεση (δημιουργία νέων αγγείων στο πέος), με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας σε πιο μόνιμη βάση. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς που εμφανίζουν μειωμένη αιμάτωση ή έχουν φλεβική διαφυγή και το αίτιο της βλάβης είναι η κακή κατάσταση του αγγειακού συστήματος είναι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο.

Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται εξωτερικά μέσω μια ειδικής συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων, που διοχετεύει μια σειρά από κρουστικούς παλμούς στο πέος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής αισθάνεται πολύ ελαφρά τσιμπήματα. Ο ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταφέρονται τα κρουστικά κύματα στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα.Τα κρουστικά κύματα χρησιμοποιούνται θεραπευτικά από πολλές ιατρικές ειδικότητες εκτός από την Ουρολογία όπως η  Ορθοπεδική, η Καρδιολογία κλπ.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 6 έως 12 συνεδρίες, από δύο φορές την εβδομάδα. Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται η κλινική εκτίμηση του ασθενή, καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού, αιματολογικές εξετάσεις καθώς και δοκιμασία αγγειακής επάρκειας με μία ειδική εξέταση, το δυναμικό υπερηχογράφημα των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Η επίσκεψη για την κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Στην τελευταία συνεδρία γίνεται εκτίμηση του αποτελέσματος.

Η θεραπεία αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μέτριου βαθμού. Στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στη θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μεθόδου δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα.

Previous ArticleNext Article