ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑ, Πρόσωπο

Vegan Καλλυντικά:  Γιατί εξαπλώνονται ραγδαία;

Γράφει η Δώρα Τζανή

Η χορτοφαγία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια γι αυτό και βλέπουμε συνεχώς εταιρείες τροφίμων να λανσάρουν στην αγορά τρόφιμα κατάλληλα για χορτοφάγους ή vegan. Κάποιοι το κάνουν για λόγους υγείας και κάποιοι από σεβασμό στο περιβάλλον και σε κάθε μορφής ζωή. Οι τελευταίοι, οι λεγόμενοι vegans, αποκλείουν από την διατροφή τους όχι μόνο το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά αλλά και οτιδήποτε ζωικό παράγωγο (γαλακτοκομικά, αβγά, μέλι). Ένας vegan όμως εκτός από τη διατροφή του δεν αγοράζει ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που έχουν παραχθεί από δέρμα, γούνα, μαλλί ζώου και δεν χρησιμοποιεί καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν ζωικά συστατικά ή έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.  Υπάρχουν ειδικοί αρμόδιοι φορείς οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν αν ένα προϊόν είναι vegan ή cruelty free.

Τι ακριβώς είναι τα vegan καλλυντικά;

Τα vegan καλλυντικά δεν περιέχουν κανένα ζωικό συστατικό και επίσης δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Τα συστατικά που είναι «ακατάλληλα» για vegan προϊόντα είναι το κερί μέλισσας (αναφέρεται και ως cera alba ή cera flava), η γλυκερίνη, η κερατίνη, το μέλι, το γάλα, το κολλαγόνο ζώων, το έλαιο σαλιγκαριού κλπ.

Τι vegan καλλυντικά υπάρχουν;

Οτιδήποτε χρησιμοποιείτε για την προσωπική σας περιποίηση και υγιεινή μπορείτε να το βρείτε με vegan συστατικά. Στο εμπόριο υπάρχουν είδη μακιγιάζ, κρέμες σώματος, προσώπου, ματιών, σαμπουάν, χτένες, προϊόντα styling και περιποίησης μαλλιών και πολλά ακόμη.

Vegan και cruelty free είναι το ίδιο;

Όχι. Vegan καλλυντικό είναι αυτό που δεν περιέχει ζωικά  συστατικά  και ταυτόχρονα δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Cruelty free είναι ένα προϊόν που δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώο ανεξαρτήτως των συστατικών που περιέχει.  Μόνο η πιστοποίηση από την vegan society εξακριβώνει ότι το προϊόν εξακριβώνει είναι χωρίς ζωικά συστατικά και χωρίς πειράματα σε ζώα χωρίς να απαιτείται κάποια επιπλέον πιστοποίηση.

Πως καταλαβαίνουμε αν ένα προϊόν είναι vegan ή cruelty free;

Υπάρχουν  οι εξής τέσσερις οργανισμοί που δίνουν έγκυρες πιστοποιήσεις:  Vegan Society, Vegan Awareness Foundation, Cruelty Free International, Peta. Οι δύο πρώτες πιστοποιούν ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν τίποτα ζωικό και δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. H πιστοποίηση leaping bunny που δίνει η CFI είναι αξιόπιστη πιστοποίηση σε ότι αφορά τα πειράματα σε ζώα. Δεν ασχολείται καθόλου με τα συστατικά των προϊόντων μιας εταιρείας. Τέλος η Peta πιστοποιεί πως τα προϊόντα είναι χωρίς πειράματα σε ζώα και αναφέρει αν τα προϊόντα είναι vegetarian ή vegan. Οι πιστοποιήσεις δίνονται σε κάθε προϊόν ξεχωριστά και όχι στο σύνολο των προϊόντων μιας εταιρείας γι αυτό σε κάθε περίπτωση όποιος θέλει να είναι 100% σίγουρος για τα προϊόντα που χρησιμοποιεί πέρα από την ανάγνωση των συστατικών, η οποία απαιτείται πάντα, κυρίως από άτομα που έχουν αλλεργίες, μπορεί  μπαίνοντας στο site της κάθε εταιρείας να γράφει το όνομα του προϊόντος και να δει αν είναι πιστοποιημένο από αυτό τον οργανισμό.

Γιατί να τα επιλέξω;

Στην αγορά θα βρείτε πολλά vegan καλλυντικά τα οποία ανταποκρίνονται σε όλες τις επιδερμίδες και σε όλα τα budget. Όπως σε όλα τα καλλυντικά μεγάλο ρόλο παίζει τι ταιριάζει στον καθένα και τι απαιτήσεις έχει. Φυσικά εκτός από το ηθικό κομμάτι σε πολλά vegan καλλυντικά απουσιάζουν τα χημικά, γι αυτό το λόγο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που πάσχουν από δερματικές παθήσεις ή έχουν αλλεργίες.

Επίσης πολλά vegan καλλυντικά που αποτελούνται αποκλειστικά από φυτικές πρώτες ύλες, είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ανταποκρίνονται πλήρως στο κοινό που έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Η συσκευασίες τους επίσης προέρχονται συνήθως από ανακυκλώσιμα υλικά. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως κάποιες cruelty free εταιρείες δίνουν ποσοστό επί των κερδών ή οργανώνουν κάποιες καμπάνιες για το περιβάλλον.

Έχω κατάστημα καλλυντικών, πώς μπορώ να βάλω vegan προϊόντα για τους πελάτες μου;

Υπάρχουν πλέον πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που κάνουν εμπόριο χονδρικής σε vegan καλλυντικά. Με μια σωστή αναζήτηση σίγουρα θα βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα ώστε να εξυπηρετήσετε τους vegans ή μη πελάτες σας που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα.

Previous ArticleNext Article