ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Λάρισα

Φυσικά αντικαταθλιπτικά

ΜΟΡΦΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΛΑ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,  Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Υπέυθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Ψυχιατρικής Κλινικής Άγιος Νικήτας,  stellamorfogianni@gmail.com, Παναγούλη 66, Λάρισα, Τηλ.: 2410 538866

Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεπτόμαστε  κι αισθανόμαστε με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς τρόπους . Ένας είναι  όταν διεγείρονται  οι « χημικοί αγγελιοφόροι»  του εγκεφάλου  και δεύτερος  τα  επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας . Τι μπορεί όμως να μας φτιάξει την διάθεση;

1 . Το σωστό πρωινό

Ένα καλό πρωινό είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας καλής διάθεσης όλη την ημέρα . Αυτό το γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες ολικής άλεσης . Οι υδατάνθρακες ενισχύουν  την παροχή της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο , η οποία με τη σειρά της ενισχύει την σύνθεση σεροτονίνης .

2 . Άφθονο νερό

Μια άλλη κοινή αιτία της ευερεθιστότητας αλλά  και κόπωσης είναι η αφυδάτωση .

3 . Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος . Η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη σε ορισμένες μελέτες . Καταναλώνουμε τακτικά φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι , μαρούλι. Οι ξηροί  καρποί ( αμύγδαλα , καρύδια , κάσιους ) και τα όσπρια  είναι επίσης καλές πηγές φυλλικού οξέος .

4 . Ψάρια και καρύδια

Τα οφέλη των ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων είναι ατελείωτα! Είναι καλά για την καρδιά και τις αρτηρίες μας . Τώρα οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζουν επίσης τις μεταβολικές οδούς στον εγκέφαλο και μπορεί να καταπολεμήσουν  και την κατάθλιψη . Πηγές σε ω 3 λιπαρά οξέα είναι  τα ψάρια και τα καρύδια.

5 . Άπαχο κρέας

Άπαχο κρέας , όπως κοτόπουλο , χοιρινό και βοδινό κρέας παρέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη . Η τυροσίνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης , (αγγελιοφόροι του εγκεφάλου) που βοηθούν στην εγρήγορση και την συγκέντρωση. Το κρέας παρέχει επίσης βιταμίνη Β12 , η οποία καταπολεμά την αϋπνία και την κατάθλιψη .

6 . Μαύρη σοκολάτα

Παρέχει δύο χημικές ουσίες , η καφεΐνη και θεοβρωμίνη (επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα  και βελτιώνει τη διάθεση). Όσο περισσότερο κακάο έχει η  σοκολάτα τόσο περισσότερα τα οφέλη.

7 . Ψητή πατάτα ή πουρές πατάτας

Η ψητή πατάτα ή ο πουρές πατάτας μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση για να απογειώσουμε  διάθεσή μας γιατί  προκαλεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλό . Τα  τηγανητά πατατάκια δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα , λόγω του λίπους που περιέχουν.

8 . Θαλασσινά

Θαλασσινά, όπως στρείδια , σαρδέλες , μύδια , καβούρια και τα ψάρια προάγουν τη βελτίωση της διάθεσης λόγω του σεληνίου που περιέχουν .Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι  έχει αντικαταθλιπτική δράση . Καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί ,τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως .

  1. Μανιτάρια

Αυτοί οι  μύκητες περιέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό για τη βελτίωση της ψυχικής και φυσικής κατάστασης .

  1. Πορτοκάλια

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ . Στοιχεία των οποίων η ανεπάρκεια συνδέεται με την εμφάνιση της κατάθλιψης. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν έλλειψη αυτών των σημαντικών στοιχείων.

  1. Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος είναι ένα μπαχαρικό πολύ δημοφιλές και χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα . Ήταν ένα παραδοσιακό περσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της κατάθλιψης .

 

Previous ArticleNext Article