ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Τρίκαλα

Τα μάτια των αδέσποτων στο Μουσείο Τσιτσάνη

Εξαιρετική, διαφορετική και φιλόζωη έκθεση φωτογραφίας «Adoption», του Marios Andric Bronx

Τα αδέσποτα σε κάθε πόλη, μεγάλη η μικρή,  είναι μια οικεία εικόνα κι έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μπορεί να μην τα συναντάμε κάθε μέρα, όμως αυτά βρίσκονται εκεί, καλά κρυμμένα πίσω από θάμνους η κουλουριασμένα στις εισόδους πολυκατοικιών  φοβισμένα και πεινασμένα. Τα Τρίκαλα, αν και έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια έξυπνη πόλη η αλλιώς ως μια προοδευτική πόλη, δυστυχώς δεν αποτελούν εξαίρεση.

Είμαστε πλέον τόσο εξοικειωμένοι  με τη λέξη «αδέσποτα» που δεν μας προκαλεί το παραμικρό συναίσθημα. Στην ερώτηση «Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;», η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι «Ο σκύλος». Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει παιδική ανάμνηση χωρίς την παρουσία ενός σκύλου και οι παιδικές αναμνήσεις είναι πολύ δυνατές. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Είναι όντως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου; Βλέπει κανείς οικογένειες και μικρά παιδιά με ενθουσιασμό να υποδέχονται στην αγκαλιά τους μικρούς τετράποδους φίλους. Με όση ευκολία ενθουσιάζονται με το παιχνίδι και τις αγκαλιές του «νέου φίλου», με άλλη τόση ευκολία μπορεί να το εγκαταλείψουν στην συνέχεια. Τα αδέσποτα από τη στιγμή που εγκαταλείπονται βιώνουν τη μεγαλύτερη απόρριψη, αυτή της «ορφάνιας». Δυστυχώς αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και δείχνει μια βαθιά κρίση τόσο στην κοινωνία όσο και στις ανθρώπινες αξίες.
Αυθόρμητα η ερώτηση που προκύπτει είναι: «Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό?» ΟΙ απαντήσεις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους, που έχουν έναν κοινό παρανομαστή, την μείωση της ανευθυνότητας. Αν λοιπόν το έχουμε σκεφτεί καλά και θέλουμε έναν «τετράποδο φίλο» στη συντροφιά μας, τότε ας μην αγοράσουμε αλλά ας υιοθετήσουμε. Η λέξη υιοθεσία είναι το κλειδί. Μην αγοράζεις! Υιοθέτησε εκείνο το αδέσποτο που είδες χθες στο δρόμο και σε κοίταξε με παράπονο η πήγαινε στην κοντινότερη φιλοζωική οργάνωση και υιοθέτησε!

Κείμενο: Ιωάννα Καταραχιά

Τρίκαλα. Ο Marios Andric Bronx και ο Θάνος Φλούλης διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας, από 26 Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου στο μουσείο Τσιτσάνη. Θέμα της τα αδέσποτα της πόλης. Συμμετέχουν ο Σωτήρης Μπαμπούρης και ο Αχιλλέας Μανώλης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και ημέρα υιοθεσίας σε συνεργασία με τη φιλοζωική οργάνωση «Άρτεμις»

Previous ArticleNext Article