ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΙ

Ουρολοίμωξη στα παιδιά

Ουρολοίμωξη – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του παιδιού με ουρολοίμωξη έχουν άμεση σχέση με την ηλικία του. Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν εμετούς, διάρροιες, ανησυχία ή πυρετό. Πολλές φορές, ο πυρετός αποτελεί το μόνο σύμπτωμα σε παιδί με ουρολοίμωξη, ο οποίος διαρκεί αρκετές μέρες. Το νεογέννητο με ουρολοίμωξη μπορεί να έχει σαν μόνο σύμπτωμα τη άρνηση λήψης γάλακτος ή ίκτερος που να διαρκεί αρκετές μέρες. Στα μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι περισσότερο καθοδηγητικά για τη διάγνωση. Η συχνοουρία (το παιδί πηγαίνει συνεχώς στο αποχωρητήριο και αφήνει ελάχιστα ούρα κάθε φορά) και η δυσουρία (πονάει την ώρα που ουρεί) είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Πολλές φορές τα παιδιά παραπονιούνται για πόνο πάνω από την περιοχή της κύστης ή πίσω στην πλάτη. Επίσης αρκετές φορές, θα διαπιστώσετε ότι τα ούρα ενός παιδιού με ουρολοίμωξη μυρίζουν πραγματικά άσχημα. Ο πυρετός δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα στην ουρολοίμωξη. Η παρουσία του όμως δείχνει ότι η ουρολοίμωξη είναι πιο σοβαρή. Αν το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να βρέχεται, τότε πάλι πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα της ουρολοίμωξης.

Ουρολοίμωξη – Θεραπεία
Η θεραπεία της ουρολοίμωξης γίνεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Ανάλογα με το μικρόβιο δίνεται η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Για να βρεθεί όμως το μικρόβιο, ο παιδίατρος ζητά καλλιέργεια ούρων. Μαζεύετε δηλαδή ούρα από το παιδί σας και τα παίρνετε στο χημείο. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει καλλιέργεια ούρων με το τέλος της θεραπείας για να σιγουρευτεί ότι πράγματι το μικρόβιο έχει σκοτωθεί. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με από του στόματος αντιβιοτικά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο γιατρός προτιμά την ενδοφλέβια αγωγή στο νοσοκομείο. Οι περιπτώσεις αυτές ουρολοίμωξης είναι οι ακόλουθες:
1. Υπάρχουν σημάδια ότι η ουρολοίμωξη έχει προσβάλει τα νεφρά
2. Το παιδί είναι μικρότερο των τριών μηνών.
3. Το παιδί είναι αφυδατωμένο.
4. Το παιδί κάνει εμετούς και δεν μπορεί να πάρει το φάρμακο.

Εκτός από τα αντιβιοτικά, πρέπει να θυμάστε ότι είναι πολύ χρήσιμο το παιδί σας να παίρνει μπόλικα υγρά.

Ουρολοίμωξη – Διάρκεια θεραπείας 
Η θεραπεία της ουρολοίμωξης διαρκεί 7-14 μέρες. Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και εάν έχουν ή όχι προσβληθεί τα νεφρά.

Ουρολοίμωξη  – Προφύλαξη για το παιδί  – Συμβουλές σε γονείς
1. Η δυσκοιλιότητα έχει βρεθεί ότι σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου ουρολοίμωξης. Για αυτό η καλή και ισορροπημένη διατροφή μειώνει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας στο παιδί. Ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.
2. Στα κορίτσια, η καλή τεχνική σκουπίσματος της περιγεννητικής περιοχής (από μπροστά προς τα πίσω) μειώνει τον κίνδυνο μεταφοράς μικροβίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα.
3. Συχνές επισκέψεις στο αποχωρητήριο. Τουλάχιστο 6-7 την ημέρα. Πολλά παιδιά επειδή σιχαίνονται αποφεύγουν τα ξένα αποχωρητήρια με αποτέλεσμα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ούρα στην κύστη και να αυξάνεται ο κίνδυνος για ουρολοίμωξη.
4. Γονείς, αλλάζετε τακτικά τα πανιά των βρεφών, για να αποφεύγεται η διασπορά των μικροβίων από τα κόπρανα στην ουρήθρα.
5. Αποφεύγετε το μπάνιο (να μένετε στην μπανιέρα). Να προτιμάτε το ντους.
6. Προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα γιατί ευνοούν λιγότερο την ανάπτυξη των μικροβίων, σε σχέση με το νάιλον και τα συνθετικά, οπότε μειώνετε το κίνδυνο ουρολοίμωξης.

 

Πηγή: https://www.paidiatros.com/asthenies/limoxis

Previous ArticleNext Article