Διατροφή

Χαρούπι: Η υγιεινή «σοκολάτα»

Γνωρίστε το ιδανικό υποκατάστατο της σοκολάτας, της ζάχαρης και του κακάο.

Γράφει η Δώρα Τζανή

 

Το χαρούπι είναι ο καρπός της χαρουπιάς (επιστημονική ονομασία Ceratonia Siliqua) που μοιάζει με φασόλι, είναι μακρύς και σκληρός, χρώματος πράσινο όταν είναι άγουρος και καστανό όταν ωριμάσει. Η ιστορία του χαρουπιού ξεκινάει από πολύ παλιά καθώς ήταν αυτό που έθρεψε τους ανθρώπους σε περιόδους κατοχής και πλήρης ένδειας. Αναφέρετε επίσης σε θρησκευτικά κείμενα όπου λέγεται πως το χαρούπι τάισε τον στρατό του Μωάμεθ, τον άσωτο υιό της Π. Διαθήκης καθώς και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο.  Ακριβώς επειδή έθρεψε φτωχούς και πεινασμένους και επειδή χρησιμοποιούνταν ως ζωοτροφή, το χαρούπι είναι παρεξηγημένη τροφή. Γνωρίζοντας όμως τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες που παρουσιάζονται μέσα από το παρόν ρεπορτάζ θέλω να πιστεύω πως θα αναθεωρήσετε.

Πάμε λοιπόν να γνωρίζουμε τον απίστευτα θρεπτικό και γευστικό καρπό της ελληνικής γης.

Διατροφική αξία

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε ασβέστιο με αναλογία 350mg ανά 100gr. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνες Α κ’ Β καθώς και διάφορα μέταλλα. Δεν περιέχει γλουτένη, καφεΐνη και ζάχαρη.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΛΙΟΥ

800mg ανά 100gr

Το κάλιο συμβάλει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη σωστή κυκλοφορία των υγρών σε όλο το σώμα, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ρίχνει την αρτηριακή πίεση συνεισφέροντας έτσι στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων. Βοηθά επίσης στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει την απώλειά του από τα ούρα. Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το περισσότερο κάλιο στο σώμα μας βρίσκεται στους μύες και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλει στην μείωση των μυϊκών συσπάσεων, στην ανάπτυξη των κυττάρων των μυών ενώ προσφέρει ανακούφιση από τις κράμπες. Μια τροφή πλούσια σε κάλιο είναι ιδανική για κατανάλωση μετά από προπόνηση ή οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ιδανικό υποκατάστατο της σοκολάτας, της ζάχαρης και του κακάο

Το χαρούπι είναι αλλιώς γνωστό και ως «υγιεινή σοκολάτα» που ‘’βγαίνει’’ από τα δέντρα και χρησιμοποιούνταν ανά τον κόσμο ως γλυκαντικό πολλούς αιώνες πριν την εμφάνιση της λεύκης ζάχαρης. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πολύ γλυκό καθώς περιέχει 50% φυσικά σάκχαρα και έχει 60% λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Δεν περιέχει οξαλικό οξύ, μια ουσία της σοκολάτας που επιβραδύνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Για τους παραπάνω λόγους μπορεί ναι θεωρηθεί ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης, της σοκολάτας και του κακάο σε όλα τα προϊόντα αρτοζαχαροπλαστικής.

Προϊόντα χαρουπιού

  • Το χαρουπάλευρο που προκύπτει έπειτα από άλεση των χαρουπιών μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπου η συνταγή ζητάει κακάο ή σοκολάτα προσθέτοντας την ίδια ακριβώς ποσότητα ή αντί για ζάχαρη για την παρασκευή κέικ, μπισκότων κτλ. Εάν δεν θέλετε το γλυκό να έχει γεύση σοκολάτας προσθέστε λίγο μέλι στο χαρουπάλευρο.
  • Το κακάο από χαρούπι είναι επεξεργασμένη σκόνη χαρουπιού και τέλειο υποκατάστατο της σκόνης κακάο.
  • Το χαρουπόμελο είναι το σιρόπι χαρουπιού που εξάγεται από τους λοβούς της χαρουπιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε διάφορα σκευάσματα ενώ συνιστάται η κατανάλωση του για τη θεραπεία του βήχα.
  • Ο καφές από χαρούπι μπορεί να αντικαταστήσει τον κλασικό καφέ καθώς δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη ενώ έχει την ίδια ακριβώς γεύση και φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καφές φίλτρου, καφές εσπρέσο και στιγμιαίος καφές.

Επίσης μπορείτε να βρείτε τσάι χαρουπιού, φρυγανιές και παξιμάδια από χαρούπι, μαρμελάδα, σοκολάτα, μακαρόνια και διάφορα γλυκίσματα.

Δράσεις του χαρουπιού

Μια από τις πιο διαδεδομένες δράσεις του χαρουπιού είναι η θεραπεία της διάρροιας στα παιδιά. Συγκεκριμένα σε έρευνα που πραγματοποηθήθηκε σε 200 νήπια, μόνο τρία δεν θεραπεύτηκαν μετά την προσθήκη χαρουπάλευρου στο γάλα τους. Η πηκτίνη και η λιγνίνη που περιέχει ρυθμίζουν την πέψη κι έτσι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ενήλικες. Το γεγονός ότι είναι ελεύθερο σε γλουτένη, δεν περιέχει καφεΐνη και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη το καθιστά κατάλληλο και για τους διαβητικούς. Η θρεπτική και η χημική του σύσταση διαφέρει κατά πολύ από αυτή της σοκολάτας, που άτομα με αλλεργία στη σοκολάτα μπορούν άνετα να καταναλώσουν αυτό το γευστικό και θρεπτικό σνακ που λέγεται χαρούπι. Επίσης το γεγονός ότι είναι ελεύθερο σε γλουτένη μπορεί  να θεωρηθεί μια καλή τροφή για διαβητικούς και για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Καλλιέργεια – Ευδοκιμία

Η χαρουπιά καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη εκτός από υγρό και άπορο. Η καρποφορία αρχίζει μετά τον 6ο – 7ο χρόνο και διαρκεί για πολλά χρόνια. Η ωρίμανση του καρπού διαρκεί περίπου έναν χρόνο (από τον Σεπτέμβριο που έχουμε την ανθοφορία μέχρι και τον Αύγουστο που πέφτει ο ώριμος καρπός).  Το ύψος της φτάνει περίπου τα 13 μετρά και τη συναντάμε συνήθως στις όχθες ποταμών.

Στην Ελλάδα η εταιρεία Creta Carob που βρίσκεται στην Κρήτη παράγει και εξάγει στην διεθνή και ελληνική αγορά προϊόντα από χαρούπι. Ήδη από το 2006 που ιδρύθηκε η εταιρεία η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ικανοποιητική γι αυτό και οι ιδιοκτήτες της ευελπιστούν σύντομα να μας παρουσιάσουν και νέα προϊόντα όπως για παράδειγμα μερέντα χαρουπιού, παστέλι, σοκολάτα, χαλβάδες, παγωτά.

Που βρίσκεται χαρούπι και τα προϊόντα χαρουπιού

Σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε διάφορα Super Market. Διαβάστε όμως προσεχτικά τις ετικέτες τροφίμων για τυχόν προσθήκη ζάχαρης, κακάου, σοκολάτας.

Previous ArticleNext Article