ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, Μαγνησία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς παρουσιάζει σήμερα το δίτομο έργο του στο Βόλο

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018,  το δίτομο έργο, «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, Οι συνεταιριστικές αξίες και Ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής» , στην πόλη του Βόλου, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μία εκ των κορυφαίων δράσεων του ευρύτερου σχεδιασμού που εκπονήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, το 2016, αποτελεί το δίτομο λεύκωμα 1126 σελίδων με πλήρη αναφορά στην ιστορία του Συνεταιρισμού από το 1916 ως το 2016. Η έκδοση θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Γιάνης Κορδάτος» στο συγκρότημα Παπαστράτου στη παραλία του Βόλου, στις 23 Απριλίου 2018 και ώρα 19:30. Για το έργο απασχολήθηκε μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και ειδικών, υπό την καθοδήγηση του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη και του Διονυσίου  Βαλασσά που υπογράφουν την έκδοση. Έπειτα θα προβληθεί η σχετική  ταινία του Συνεταιρισμού σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη, «με τα τσαπιά και με τα θκέλια» που προβλήθηκε πέρυσι σε Λονδίνο και Λος Άντζελες στη «καρδιά»  του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το έργο αποτελεί ένα σύγχρονο επιστημονικό πόνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανώτερου επιπέδου εκπαιδευτικά προγράμματα φορέων και σε προγράμματα σπουδών σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι ένα κράμα αξιοποίησης αρχειακής εθνογραφίας, «συνομιλίας» με το ίδιο το αρχειακό υλικό, επιτόπιας έρευνας, προφορικής ιστορίας και ποιοτικής έρευνας. Συνολικά, σε επίπεδο μεθοδολογίας, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διαδικασίες συγγραφής και για κάθε κεφάλαιο υιοθετήθηκε η ακόλουθη δομή: α) Πολιτικό – οικονομικό πλαίσιο της εποχής, με τα γεγονότα και την εναλλαγή κυβερνήσεων. β) Σύντομη εισαγωγή σε κάθε δεκαετία, σε σχέση με τους σταθμούς της Οργάνωσης ή με τα γεγονότα που παρουσιάζει το αντίστοιχο κεφάλαιο – περίοδος. γ) Συσχέτιση του πολιτικού – οικονομικού πλαισίου με γεγονότα που επηρέασαν  άμεσα ή έμμεσα τον Συνεταιρισμό. δ)Παρουσίαση των γεγονότων μέσα από τα πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. ε) Αντιστοίχηση ιστορικών περιόδων με τις καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες. στ) Ενσωμάτωση πληροφοριακών επεξηγηματικών σημειωμάτων (εσωτερικά θεματικά info) και αντίστοιχων δημοσιευμάτων από τοπικές εφημερίδες. ζ) Εκτενή πληροφοριακά σημειώματα (τελικά info). η) χρονογραμμή διατελεσάντων προέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου και χρονογραμμή (timeline) των σημαντικών γεγονότων κάθε κεφαλαίου. θ) Πηγές.

Το πόνημα χαρακτηρίζεται από τις πολυποίκιλες αναφορές σε αγροτική επιχειρηματικότητα, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, γεωπονία, κοινωνική πολιτική, κοινωνιολογία,  τοπική ιστορία, σύγχρονη ιστορία της χώρας, προώθηση και διαφήμιση προϊόντων, συνεταιριστική οργάνωση και διοίκηση, ιστορία των μεταφορών και των «logistics», χρηματοπιστωτική λειτουργία, φυτοπροστασία, κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές και φυσικά στη σύγχρονη οικονομική λειτουργία και στη κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Πέραν τούτων, που αποδεικνύονται μέσα από τις επίσημες καταχωρήσεις στα πρακτικά του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, αλλά και σε αυτά των Γενικών Συνελεύσεων, το έργο κατακλύζεται από καταγεγραμμένες προφορικές μαρτυρίες παραγωγών, υπαλλήλων και προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Οργάνωση. Επίσης κοσμείται από φωτογραφίες που είναι χαρακτηριστικές για την εξέλιξη του πολιτισμού της αγροτικής παραγωγής αλλά και από έργα του Ζαγοριανού ζωγράφου Κώστα Κομνηνού που εμπνεύστηκε από τη καθημερινότητα της αγροτικής παραγωγής στο παρελθόν και σήμερα. Επιπλέον η παρουσίαση αποδελτιωμένων εφημερίδων της κάθε εποχής, μεταφέρει τους αναγνώστες στο αντίστοιχο ιστορικό διάστημα.

Για το δίτομο έργο θα μιλήσουν στους ευρύτερο κοινό οι: α) Ιωάννα Λαλιώτου, Αναπληρώτρια Πρύτανη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η κυρία Λαλιώτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Σύγχρονου Κόσμου.  β) Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κύριος Ζουμπουλάκης είναι Καθηγητής Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης.  Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Βολιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς. Η παρουσίαση του δίτομου έργου θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των συγγραφέων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό της πόλης του Βόλου καθώς η εκδήλωση θα έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Previous ArticleNext Article