Ειδήσεις, Κοινωνία, Μαγνησία

Άσκηση ετοιμότητας της ΠΥ Βόλου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων της «ΕΛΙΝ» αύριο 3 Μαίου στο Βόλο

(Πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων της επιχείρησης και σε βυτιοφόρο όχημα, με εγκλωβισμένο άτομο)

Την Πέμπτη 03/5/2018 και περί Ω/10:00’ θα πραγματοποιηθεί Άσκηση ετοιμότητας της ΠΥ Βόλου σε συνεργασία με την ΠΕ.ΠΥ.Δ Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων της εταιρία «ΕΛΙΝ», στην περιοχή «Αστέρια» Αγριάς Δ. Βόλου.

Η Παρούσα Άσκηση αποτελεί αντικείμενο εκπαίδευσης των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων, στην αντιμετώπιση μιας  πυρκαγιάς που είναι πιθανό να  εκδηλωθεί σε δεξαμενές καυσίμων επιχείρησης πετρελαιοειδών, με ταυτόχρονη επέμβαση για απεγκλωβισμό ατόμου.

Κύριο λοιπόν Αντικείμενο της άσκησης αποτελεί η προσομοίωση ενός  τεχνολογικού ατυχήματος (Τ.Α.Μ.Ε.-Β.Α.Μ.Ε.) και η ανάπτυξη της στρατηγικής αντιμετώπισης αυτού και υπάγεται στο άνω  όριο της οδηγίας SEVESO IIΙ, λόγω ποσοτήτων  αποθήκευσης πετρελαίου και βενζίνης.

Σενάριο Άσκησης

Κατά τη διάρκεια τακτικής πλήρωσης δεξαμενής πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο μέσω αγωγού, προέκυψε διάρρηξη του αγωγού και διαρροή μεγάλης  ποσότητος πετρελαίου κι από την ύπαρξη στατικού ηλεκτρισμού,  έναυση πυρκαγιάς σε δεξαμενή.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή από τους πυκνούς μαύρους καπνούς (τοξικοί ρύποι) και η έκλυση έντονου πυροθερμικού φορτίου. Ο κίνδυνος των εργαζόμενων και των πολιτών είναι άμεσος λόγω των παραπάνω.

Παράλληλα είναι μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε παρακείμενες δεξαμενές, καθώς και ο κίνδυνος για φαινόμενα Domino, επειδή σε κοντινή απόσταση υπάρχει Γεμιστήριο  Υγρών Καυσίμων και παραπλεύρως εγκαταστάσεις της Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η πυρκαγιά ακαριαία εξαπλώνεται σε όλη την ποσότητα του διαρρέοντος καυσίμου, με κίνδυνο την υπερθέρμανση των όμορων δεξαμενών και την μείωση της αντοχής των τοιχωμάτων τους.

Παράλληλα εκδηλώνεται πυρκαγιά σε Βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων που βρισκόταν  στο γεμιστήριο της εγκατάστασης, όπου υπάρχει κι εγκλωβισμένο άτομο. Αμέσως ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της εγκατάστασης το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν:

ΠΕ.ΠΥ.Δ.   ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕ.Κ.Ε. Θεσσαλίας, Π.Υ. ΒΟΛΟΥ, Π. Υ. Β΄ΒΙ.ΠΕ. ΒΟΛΟΥ, ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας, Π. Υ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, 8η Ε.Μ.Α.Κ., Πολιτική Προστασία Δήμου Βόλου, Αστυνομική Δ/νση Μαγνησίας, Ε.Κ.Α.Β. Βόλου, ΔΕΔΔΗΕ  Βόλου, Τ.Ε.Ε. παράρτημα Βόλου, Τεχνικός Ασφαλείας της επιχείρησης.

Previous ArticleNext Article