ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Αυξάνει 67% το μπάτζετ αγροτικής έρευνας η Κομισιόν

Κόβει από τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ αλλά επενδύει στην έρευνα αυξάνοντας κατά 67% τα κονδύλια η Κομισιόν με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε επιφυλάσσει επενδύσεις 10 δισ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα από τα οποία θα επωφεληθεί η αγροτική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, αν και η πρόταση του νέου Πολυετούς θα κόψει από την ΚΑΠ δαπάνες που θα αγγίξουν το 5%, προβλέπει ταυτόχρονα την ενίσχυση της έρευνας στο πεδίο της γεωργίας με άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε το ποσό των 6 δις ευρώ που επενδύεται τώρα μέσω του Horizon 2020 στον συγκεκριμένο τομέα, θα φτάσει τα 10 δις στο επόμενο μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για την διεύρυνση των ψηφιακών βάσεων δεδομένων που αφορούν την γεωργία, την αύξηση της ιχνηλασιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων, καθώς και την παροχή επιστημονικών υπηρεσιών αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος για ζητήματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Κάρλος Μοέντας, στο συνέδριο της AgriResearch που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού. «Με αυτόν τον προϋπολογισμό η Κομισιόν δείχνει την πρόθεσή της να καινοτομήσει σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας τροφίμων και να επενδύσει σε τομείς όπου το  πραγματικό περιβάλλον συνδέεται με το ψηφιακό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοέντας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ο οποίος συνυπέγραψε την παραπάνω δήλωση λέγοντας: «Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους της ΚΑΠ, χωρίς μια γενναιόδωρη χρηματοδότηση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας». Οι επιτροπές έρευνας και γεωργίας της Ευρωπαϊκής Κομισιόν  αναμένεται να συνεργαστούν προκειμένου να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα δράσεων που θα αξιοποιήσει τους πόρους. Σε αυτήν την συνεργασία ενδέχεται να συμμετάσχουν και οι αρμόδιες επιτροπές θαλάσσιας προστασίας και περιβάλλοντος, ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το ποιες υπηρεσίες της Ε.Ε θα αναλάβουν την διαχείριση των πόρων. Στο  κομμάτι που αφορά την αγροτική δραστηριότητα πάντως, η Κομισιόν επιδιώκει την εφαρμογή της επιστήμης δεδομένων στην γεωργική τεχνολογία και για να γίνει αυτό δυνατό θα πρέπει «να μπει στο επίκεντρο της προσοχής μας ο αγρότης», ανέφερε ο Επίτροπος Μοέντας.

Previous ArticleNext Article