ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Από το 2019 η απόδοση αγροτικών συντάξεων μόνο με ηλικιακά κριτήρια

Αλλαγές και στις αγροτικές συντάξεις αναμένεται να φέρει σχέδιο νόμου-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες από το 2019, οι αγρότες θα βγαίνουν στη σύνταξη με βάση την ημερομηνία γέννησής τους όπως και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.

Επιπλέον με μια άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ διακοπή θα έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας θα δίνεται η δυνατότητα σε αυτοαπασχολουμένους, μη μισθωτούς η δυνατότητα να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές, παράλληλα με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για σύνταξη, Πλέον λοιπόν, δεν θα απαιτείται το κλείσιμο των βιβλίων και η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καθώς θα διατηρούν το δικαίωμα να εργάζονται και ως συνταξιούχοι, με αντίστοιχη μείωση της σύνταξης.

Previous ArticleNext Article