ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Μετά τις βροχές περονόσπορος σε επιτραπέζια και βιομηχανική ντομάτα

Την εμφάνισή του αναμένεται να κάνει ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι  υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Όσον αφορά τα συμπτώματα, καταγράφονται τα εξής:

1) Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια  αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

2) Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών.

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει άμεσα ψεκασμός για τη προστασία των καλλιεργειών. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες όπως: Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin, benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

Θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, το οποίο προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.
Οι γεωπόνοι συστήνουν ψεκασμό για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, avermectin, Cypermethrin, flonicamid, spirotetramat κ.α

Previous ArticleNext Article