Εκδηλώσεις, Ελλάδα

«Παρούσα» το κεντρικό σύνθημα του Athens Pride 2018

Το Pride διοργανώνεται για 14η διαδοχική χρονιά στην Αθήνα και είναι η δεύτερη φορά που η παρέλαση θα διεξαχθεί στην Πλατεία Συντάγματος. Το σύνθημα «Παρούσα» αφορά τη θηλυκότητα όχι ως συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται κάθε μέρα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Η θηλυκότητα είναι το κεντρικό θέμα του Athens Pride 2018 που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος. Εξ ου και το σύνθημα «Παρούσα» που παρουσιάστηκε μαζί με τις δράσεις της εκδήλωσης, σε συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Παρόντες ήταν οι πρέσβεις αρκετών χωρών, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά και Μαρία Στρατηγάκη.

Προλογίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο πρέσβης της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί ανέφερε ότι «ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη είναι το τρίπτυχο της γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτές οι τρεις αξίες συνοψίζουν τέλεια τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο για την κοινότητα LGBT».

Στον χαιρετισμό της, η κ. Δούρου τόνισε: «Αγαπητοί πρέσβεις, κυρίες και κύριοι το Pride έχει γίνει θεσμός. Θέλω να αναφερθώ στην εφετινή επιλογή τού κεντρικού θέματος. Η επιλογή γίνεται κάθε χρόνο από αυτούς που θωρακίζουν τον θεσμό, ώστε να έχει παρόν και μέλλον. Είναι κρίσιμης σημασίας, αναδεικνύει πτυχές και υπογραμμίζει κάποιες άλλες. Φέτος, μιλάμε για τη θηλυκότητα με έναν έξοχο τρόπο. Δεν είναι προνόμιο ενός φύλλου όπως καταγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, δεν είναι καν προνόμιο στις περισσότερες χώρες. Γι’ αυτό φέτος βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί «Παρούσα» και η Περιφέρεια Αττικής είναι από καιρό παρούσα».

Παρουσιαστής της συνέντευξης Τύπου ήταν ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Pride, Ραφαήλ Μπιλίδας, ενώ μίλησαν, επίσης, η υπεύθυνη προσβασιμότητας της εκδήλωσης, Θάλεια Κιούση και η εκπρόσωπος της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας, Νάνσυ Παπαθανασίου.

Το Pride διοργανώνεται για 14η διαδοχική χρονιά στην Αθήνα και είναι η δεύτερη φορά που η παρέλαση θα διεξαχθεί στην Πλατεία Συντάγματος. Το σύνθημα «Παρούσα» αφορά τη θηλυκότητα όχι ως συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται κάθε μέρα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Από την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι δράσεις του Pride Week, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 8 Ιουνίου και παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον υπέυθυνό του, Μάριο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για 19 διαφορετικές εκδηλώσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη συμμετοχή. Περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, θεατρικά έργα, ταινίες, περφόρμανς, ιστορία, συζητήσεις περί πολιτικής και υγείας, shows, σπορ και πάρτι. Συνεργάτες των διοργανωτών είναι, επίσης, το 8ο Athens Open Air Film Festival, το Animasyros International Animation Festival + Agora, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η MegArt Gallery, καθώς και η θεατρική συγγραφέας Χριστιάνα Λαμπρινίδη.

Previous ArticleNext Article