Καρδίτσα

Ανακαινίζεται η Δημοτική Αγορά στο Μουζάκι

Την αρχιτεκτονική μελέτη ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς παρουσίασε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μουζακίου στους φορείς της πόλης στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης. O δήμος Μουζακίου επιδιώκει την αισθητική αναβάθμιση και ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς ώστε το κτίριο να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με τον πλέον επωφελή για την κοινωνία τρόπο, σύμφωνα με το συμμετοχικό μοντέλο και αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους της πόλης, προάγοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό, την καινοτομία, τη δημιουργική επιχειρηματικότητα και αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στην τοπική κοινότητα. Μέσω της υλοποίησης του εγχειρήματος της αισθητικής αναβάθμισης, ο Δήμος Μουζακίου φιλοδοξεί το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς να γίνει ένας νέος συλλογικός χώρος με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο χώρος αυτός θα υποστηρίζει κοινωφελείς δομές και πολυδιάστατες συμπράξεις που προάγουν την τοπική κοινωνία του Μουζακίου, τους νέους δημιουργούς, τις συλλογικότητες σε έναν κοινό χώρο με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες από άλλες περιοχές. Στόχος είναι η αναγέννηση και η αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς και του άμεσου αστικού τοπίου, σε ένα πιο φιλόξενο προς τον κάτοικο και πιο υποστηρικτικό για τον πολίτη περιβάλλον. Επιπλέον, βασικό ζητούμενο είναι να έχει πολυ-λειτουργικό χαρακτήρα, να λειτουργεί δηλαδή όλες τις ώρες, να περνούν από αυτό καθημερινά όλες οι ηλικίες και να συνδυάζει εμπόριο, ψυχαγωγία και πολιτισμό. Όραμα είναι η δημιουργία ενός πόλου εναλλασσόμενων δραστηριοτήτων στη Δημοτική Αγορά Μουζακίου, θεμέλιος λίθος της οποίας θα είναι η συνύπαρξη του πολιτιστικού στοιχείου με την εμπορική φύση της Αγοράς, όπου η τοπική κοινωνία θα μπορεί να εκφράζεται, να μαθαίνει, να συνεργάζεται, να συνδημιουργεί και να ψυχαγωγείται. Ο επανασχεδιασμός του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς γίνεται με σκοπό τη σωστή διευθέτηση και συνύπαρξη των χρήσεων, καθώς και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, με χρήση εφαρμογών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και υιοθέτηση των βιοκλιματικών αρχών αρχιτεκτονικής, για την παροχή καλύτερων περιβαλλοντικών συνθηκών (θερμικών, οπτικών, ακουστικών) που θα συμβάλλουν στη συνολική αναβάθμιση του χώρου, ώστε να καταστεί πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους κάθε είδους χρήστες. Επιπλέον, στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του χώρου, καθώς και η ανάδειξή του, προσδίδοντάς του τον ρόλο που του αρμόζει μέσα στην πόλη.

Πιο αναλυτικά, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις οργανώνονται ως εξής:

Αντικατάσταση των κουφωμάτων των καταστημάτων στις διαστάσεις και τη μορφή των ανοιγμάτων των όψεων του κτιρίου της Αγοράς με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και ομοιόμορφο τύπο και διαστάσεις, όπως προβλεπόταν από την αρχική κατασκευή του κτιρίου.

Συντήρηση των ελαιοχρωματισμών των όψεων και κατασκευή πλαισίων ομοιόμορφου τύπου και διαστάσεων για την τοποθέτηση των πινακίδων των καταστημάτων.

Επίστρωση του δαπέδου εσωτερικά της Αγοράς με χυτό ενιαίο υλικό με γεωμετρικό μοτίβο (σταμπωτό δάπεδο) και διακοσμητικά στοιχεία από μάρμαρο.

Κατασκευή διακοσμητικού κεκλιμένου γείσου στην στέψη του κτιρίου, προκειμένου να προσδώσει στην τελική εικόνα του την μεγαλοπρέπεια του εκλεκτικιστικού ρυθμού που το χαρακτηρίζει.

Αντικατάσταση της επικάλυψης της οροφής με άθραυστο συμπαγές πολυκαρβουνικό (πάχους 5mm) ή με υαλοπετάσματα triplex (πάχους 10mm). Και στις δυο περιπτώσεις προβλέπεται ηλιοπροστασία και ηχοαπορροφητικότητα για τη βελτίωση της ακουστικής του χώρου με σκοπό την αρτιότερη υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Φωτιστικό πλαίσιο ανάδειξης των εξωτερικών όψεων και ενίσχυση του λειτουργικού φωτισμού εσωτερικά.

Κατασκευή χώρων υγιεινής σε κάθε κατάστημα.

Βελτίωση υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες.

Τοποθέτηση πράσινου στοιχείου στο κέντρο του εσωτερικού χώρου της Αγοράς, με σκοπό την βελτίωση του μικροκλίματος του χώρου.

Δημιουργία υπαίθριου καθιστικού περιμετρικά της φύτευσης προκειμένου να γίνει πόλος έλξης κίνησης και στάσης των επισκεπτών.

«Παρουσιάσαμε σήμερα στους φορείς της πόλης του Μουζακίου την αρχιτεκτονική μελέτη που ετοίμασε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας και αφορά την αναβάθμιση και ανακαίνιση του κτιρίου της δημοτικής αγοράς της πόλης. Στόχος μας είναι το εμβληματικό αυτό κτίριο που σηματοδοτεί την είσοδο και την εικόνα του Μουζακίου να αποκτήσει σύγχρονη και λειτουργική εικόνα. Μετά και από την οριστικοποίηση της μελέτης θα την υποβάλλουμε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

Previous ArticleNext Article