ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Διατροφή για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

H ποιοτική διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Το σώμα χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που παρέχει το φαγητό που καταναλώνετε, τόσο για να δημιουργήσετε ένα υγιές μωρό, όσο και για να κρατήσετε το σώμα σας ακμαίο. Στο 1ο τρίμηνο δημιουργείται και σχηματίζεται το έμβρυο ενώ η δική σας αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι μικρή.

Η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη, είναι αυτή που περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.

Για να ακολουθήσετε υγιεινή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, επιλέξτε ένα φάσμα τροφίμων με θρεπτικά συστατικά από τις ακόλουθες ομάδες:

  • Φρούτα

Καταναλώστε περίπου 3-4 μερίδες την ημέρα. Επιλέξτε φρέσκα, αποξηραμένα, ή 100% χυμό φρούτων. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα  φρούτο από την κατηγορία των εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι) κάθε μέρα, επειδή τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιορίστε την κατανάλωση χυμού φρούτων σε όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι την ημέρα.
Ο χυμός είναι υψηλός σε θερμίδες σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο και δεν περιέχει τις φυτικές ίνες που παρέχουν ολόκληρα τα φρούτα. Μια μερίδα ισούται με ένα μεσαίο κομμάτι φρούτου, γύρω στα 150γρ, όπως ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι, ή ½ μπανάνα.

  • Λαχανικά

Η κατανάλωση 3-5 μερίδων την ημέρα είναι μια καλή ποσότητα, προκειμένου να ωφελήσετε τον οργανισμό σας με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Επιλέξτε λαχανικά που είναι σκούρα πράσινα (όπως μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι), πορτοκαλί (όπως καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, πιπεριές), κίτρινο (όπως καλαμπόκι και κίτρινες πιπεριές) και κόκκινο (όπως ντομάτες και κόκκινες πιπεριές). Μια μερίδα ισούται με 1 φλιτζάνι ακατέργαστα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι ή μαρούλι ή 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα λαχανικά, μαγειρεμένα ή ωμά.

  • Γαλακτοκομικά τρόφιμα

Καταναλώστε περίπου 3 μερίδες την ημέρα. Οι γαλακτοκομικές τροφές παρέχουν το ασβέστιο που χρειάζεται το μωρό σας για να αναπτυχθεί, καθώς επίσης και ότι πρέπει να διατηρήσετε τα οστά σας ισχυρά. Για να εξοικονομήσετε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορείτε να προβείτε στην κατανάλωση του γάλατος, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Μια μερίδα ισούται με 1 φλιτζάνι γάλα, ή γιαούρτι.

  • Πρωτεΐνη

Η προτεινόμενη ποσότητα τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη, είναι περίπου 2-3 μερίδες την ημέρα. Επιλέξτε άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και αυγά που παρασκευάζονται με ελάχιστες ποσότητες λίπους. Τα φασόλια, είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών, όπως και οι φακές, τα μπιζέλια, τα καρύδια και οι σπόροι.

  • Ολόκληροι κόκκοι

Καταναλώστε περίπου 3 μερίδες την ημέρα. Συνιστάται να τρώτε τουλάχιστον έξι μερίδες σπόρων ανά ημέρα. Τουλάχιστον το 50 τοις εκατό αυτών των σπόρων θα πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Ολόκληρα δημητριακά και ζυμαρικά παρέχουν ίνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τρώγοντας μια ποικιλία ινών που περιέχονται στα τρόφιμα, βοηθά στη διατήρηση και στη σωστή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες. Για παράδειγμα, φάτε ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί. Μια μερίδα ισούται με 1 φέτα ψωμιού, 1 φλιτζάνι δημητριακά ή 1/2 φλιτζάνι ρύζι ή ζυμαρικά.

Απολαύστε λοιπόν, αυτή την πολύ σημαντική και μοναδική περίοδο της ζωής σας, καταναλώνοντας τροφές οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας!

ΠΗΓΗ: iator.gr

Previous ArticleNext Article