ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Παρουσιάζεται η ιστορία και οι πρωτοποριακές πρακτικές της Ζαγορίν στην Αθήνα στις 30/05

Στις 30 Μαΐου προγραμματίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα «ZAGORIN», την παρουσίαση του δίτομου έργου 1126 σελίδων «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, Οι συνεταιριστικές αξίες και Ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής», στην πρωτεύουσα. Την παρουσίαση της δίτομης έκδοσης που υπογράφουν οι Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δ.Π.Θ. και Διονύσιος Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού επί τρεις συναπτές δεκαετίες,  θα ακολουθήσει η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια», σκηνοθεσίας Γιώργου Λάγδαρη.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel Hotel, στην αίθουσα ΗΟRIZON, με ώρα έναρξης στις 18:30. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Οι κάτοικοι της Ζαγοράς έχουν μια πλούσια παραγωγική αλλά και συνεργατική παράδοση που έχει την αφετηρία της αιώνες πριν. Οι πρώτες καταγραφές συνδέονται με τις συντεχνίες μεταξιού και μάλλινων σκουτιών στην Κωνσταντινούπολη και την έντονη παρουσία κατοίκων της περιοχής σε εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους με τα Ζαγοριανά Καράβια στις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Αργότερα μετά το μετάξι και την μεταποίηση νημάτων,  κυριάρχησαν σταδιακά οι καλλιέργειες του αμπελιού, της πατάτας, των φουντουκιών, οι πρώτες ποικιλίες μήλου, τα φιρίκια και τελικά επικράτησε η ποικιλία μήλων «στάρκινγκ νετελίσιους» που κατάφερε να κατακτήσει τις αγορές της Ελλάδος και της Ευρώπης ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης με το γνωστό ετικετάκι «ZAGORIN». Από την περίοδο της πατάτας και έπειτα, στις αρχές δηλαδή του προηγούμενου αιώνα, το 1916, ξεκίνησε η πορεία της αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης που έμελλε να συμπληρώσει έναν αιώνα διαρκούς λειτουργίας, δύο χρόνια πριν, αποτελώντας τον πρώτο ελληνικό συνεταιρισμό που κατέκτησε το ιστορικό αυτό ορόσημο. Η Οργάνωση σταδιακά ενσωμάτωσε σε ποσοστό 99% όλους τους παραγωγούς της περιοχής, όλης της Δημοτικής Ενότητας της Ζαγοράς και αποτελεί τον βασικότερο οικονομικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου και μία από τις παλαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις που συνεχίζει και αναπτύσσεται. Η συνολική πορεία της Οργάνωσης, οι δυσκολίες, τα πρόσωπα, η εξελίξεις τοπικά και εθνικά συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση και στο ντοκιμαντέρ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού στήριξε σθεναρά την προσπάθεια αυτή, η οποία είναι αποτέλεσμα εργασίας μίας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, έχοντας τη προσδοκία ότι το σύνολο του έργου θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις νέες γενιές συνεταιριστών ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και οδηγό τους, καθώς η ιστορία μπορεί να είναι δίδαγμα για το μέλλον. Η έκδοση και η ταινία έχουν ενταχθεί στο συνολικό επιστημονικό σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων που εκπονήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που συμπληρώθηκαν  ακριβώς, στις 27 Οκτωβρίου 2016.

Previous ArticleNext Article