ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Η 30η Μαΐου είναι για φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ) είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Σήμερα περισσότεροι από 2.300.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ΣκΠ.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση απομυελινοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται από βλάβη στη μυελίνη – ένα λιπαρό υλικό που μονώνει τα νεύρα, ενεργώντας σαν την επικάλυψη ενός ηλεκτρικού καλωδίου. Η μυελίνη επιτρέπει σε ένα νεύρο να μεταδώσει γρήγορα τα σήματα από και προς τον εγκέφαλο. Είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία μεταδίδονται αυτά τα σήματα που επιτρέπουν ομαλές, γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις να εκτελούνται με λίγη συνειδητή προσπάθεια.

σκλήρυνση κατά πλάκας

Παράδειγμα για το πώς επηρεάζονται τα νέυρα από την απομυελίνωση. Προσέξτε τις τρύπες (σκληρώσεις) στην “επένδυση” των “καλωδίων” που μεταφέρουν τα σήματα από και προς τον εγκέφαλο.

Η διάγνωση της ΣκΠ απαιτεί να επιβεβαιωθούν συμπτώματα σε τουλάχιστον δύο περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα οποία έχουν συμβεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Previous ArticleNext Article