ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Περισσότεροι αγρότες στο αφορολόγητο με τη νέα ΚΥΑ για το εισόδημα

Στη διεύρυνση του αριθμού των αγροτών που δικαιούνται το αφορολόγητο οδηγεί πρακτικά η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία εξαιρούνται από το συνολικό εισόδημα με το οποίο συγκρίνεται το αγροτικό (εισόδημα) η σύνταξη του ΟΓΑ καθώς και οι αμοιβές από εποχική και περιστασιακή εργασία. Στην ουσία η νέα ΚΥΑ (αριθμός 329/78917/5-6-2018) έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι παραγωγοί να πληρούν μια εκ των βασικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για την κατοχύρωση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη και, κατ’ επέκταση, της έκπτωσης φόρου, δηλαδή το 50,01% και άνω του εισοδήματός τους να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Η ισχύς της απόφασης ξεκινά από 1/1/2017, δηλαδή αφορά τα εισοδήματα του περυσινού φορολογικού έτους που δηλώνονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Εκτός από τη σύνταξη ΟΓΑ και την αμοιβή από εποχική/περιστασιακή απασχόληση, στο αγροτικό εισόδημα δεν προσμετρώνται επίσης το εισόδημα από κεφάλαιο και η υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Αναλυτικότερα, με τη νέα ΚΥΑ τροποποιείται η απόφαση με αριθμό 134430/04.03.2011  και θέμα «Προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος και, ειδικότερα, αντικαθίσταται το άρθρο 3 της ως εξής:

«Στο συνολικό εισόδημα, το οποίο συγκρίνεται με το αγροτικό εισόδημα του άρθρου 2 της απόφασης αυτής, δεν προσμετρώνται τα ακόλουθα:

α) Εισόδημα από κεφάλαιο (ήτοι εισόδημα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία).

β) Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ήτοι εισόδημα από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας και τίτλων).

γ) Αμοιβές που καταβάλλονται σε απασχολούμενους εποχιακά εργαζόμενους, για χρονικό διάστημα μέχρι 150 ημέρες ετησίως, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις μεταποίησης, τυποποίησης προϊόντων, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση ΕΦΚΑ, πρώην ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4387/2016 (Α 85).

δ) Αμοιβές που καταβάλλονται για περιστασιακή απασχόληση στα μέλη Αγροτικών ή Γυναικείων Συνεταιρισμών, τα οποία υπάγονται στην ασφάλιση ΕΦΚΑ, πρώην ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4387/2016 (Α 85).

ε) Συντάξεις ΕΦΚΑ, πρώην ΟΓΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 55 του ν. 4387/2016 (Α 85).

στ) Έξοδα παράστασης και αποζημιώσεις αιρετών οργάνων, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, συνδικαλιστικών και αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και αμοιβές και ποσοστά (εκτός μισθού) των μελών του διοικητικού συμβουλίου νομικών προσώπων.

ζ) Επιδόματα ανεργίας, τέκνων, το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.»

  1. Οι διατάξεις της παρούσας καταλαμβάνουν τα εισοδήματα από 1.1.2017 και εφεξής».

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article