ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ενισχύεται η στροφή των νέων στην αγροτική παραγωγή

Τα νέα παιδιά δεν το βάζουν κάτω, προσπαθούν και τα καταφέρνουν, αναφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Θ. Βασιλόπουλος

«Τα τελευταία έξι χρόνια υπάρχει μεγάλη στροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, τα νέα παιδιά δεν το βάζουν κάτω, προσπαθούν, καλλιεργούν και απ΄ ό,τι φαίνεται τα καταφέρνουν».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «υπάρχει χώρος εργασίας για κάθε άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, έχουμε αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών».

Επίσης, σημειώνει ότι ο αγροτικός τομέας παίζει ήδη το δικό του σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της ανάπτυξης, κυρίως μέσω των εξαγωγών.

Μάλιστα, ειδικά για τον τομέα των εξαγωγών, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος λέει ότι οι νέοι οδικές άξονες έχουν βοηθήσει πάρα πολύ.

Όμως, δεν παραλείπει να τονίσει, ότι πρέπει να κάνει κάτι και η πολιτεία για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλά και για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Με αφορμή το γεγονός ότι 1.441 νέοι αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, οι οποίοι θα ενισχυθούν με το ποσό των 28.194.500 ευρώ, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος λέει ότι «τα νέα παιδιά έπιασαν τους στόχους, έκαναν τα σεμινάρια, έβγαλαν τις άδειες για τις εγκαταστάσεις τους και παραμένουν στην ελληνική γεωργία».

Όσον αφορά στους περίπου 300 επιλαχόντες του προγράμματος, σημειώνει ότι, «σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα, δηλαδή το συντομότερο δυνατόν.»

Αναφερόμενος στα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «τα τελευταία έξι χρόνια υπάρχει μεγάλη στροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και αυτό το είδαμε και με το πρόγραμμα του νέου αγρότη του 2014, σε σύγκριση με το 2009 και το 2006».

«Ειδικά το τελευταίο πρόγραμμα που έτρεξε σε δύο φάσεις» συνεχίζει, «φαίνεται από το αποτέλεσμα, αφού ο αριθμός των νέων αγροτών ξεπέρασε τις 16.500, κάτι που αποτελεί ρεκόρ».

Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, «δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων, που προσπαθούν και πιάνουν τους στόχους, ενώ το πριμ βοηθά σημαντικά, ώστε να γίνει μία καλή νέα αρχή».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει, ότι «τα τρία τελευταία χρόνια οι νέοι αγρότες τα κατάφεραν και αυτό φαίνεται από τις επίσημες καταγραφές, αφού έχουμε αύξηση των νέων αγροτών», προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται πως τα προγράμματα λειτούργησαν θετικά, για αυτό και ευελπιστούμε, ότι τα επόμενα προγράμματα που θα προκύψουν, θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο».

Σχετικά με τον ρόλο του πρωτογενή τομέα στην ενίσχυση της ανάπτυξης, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος λέει χαρακτηριστικά ότι «ο αγροτικός τομέας παίζει ήδη το δικό του σημαντικό ρόλο, για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της ανάπτυξης, διότι εμείς οι νέοι αγρότες, αλλά και όλοι οι αγρότες, παράγουμε τον μεγαλύτερο πλούτο».

Μάλιστα, όπως τονίζει σε αυτό το σημείο, «αν καταφέρει η πολιτεία να κάνει βελτιώσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό και μειώσει την γραφειοκρατία, τότε θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά στην εικόνα της οικονομίας».

Συνεχίζοντας ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος χαρακτηρίζει τον αγροτικό τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος, όπως λέει, «θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, αν συνδυαστούν οι παραδοσιακές μας καλλιέργειες με καινοτόμες καλλιέργειες και καινοτόμες ιδέες», ενώ όπως προσθέτει, «θα πετύχουμε πάρα πολλά με την αξιοποίηση του αγροτουρισμού και την εξωστρέφεια των ποιοτικών μας προϊόντων».

Όσον αφορά στις εξαγωγές, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος σημειώνει ότι «οι καλές ατομικές γεωργικές επιχειρήσεις, οι καλές ομάδες παραγωγών, οι υγιείς συνεταιρισμοί, που αυτό το διάστημα έχουμε πάρα πολλούς, δείχνουν να έχουν μία τάση στον τομέα των εξαγωγών» και προσθέτει ότι «η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες που παράγουμε, στους επιχειρηματίες αγρότες να έχουμε καλύτερο προσανατολισμό προς τις εξαγωγές».

Παράλληλα, διατυπώνει την εκτίμηση, ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα οι εξαγωγές θα βελτιωθούν, διότι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια αγορά αναγνωρίζουν ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά και με διαφορά και αυτό φαίνεται από τις παραγγελίες που έχουμε καθημερινά».

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι νέοι οδικοί άξονες μας βοηθούν πάρα πολύ, ειδικά στις εξαγωγές προς τις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, αφού μπορούμε να μεταφέρουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα τα προϊόντα μας, όπως καρπούζια, πορτοκάλια και κηπευτικά».

Επίσης, αναφέρει ότι «πλέον δεν μας φοβίζει να φθάσουμε για παράδειγμα στη Ρουμανία και να κάνουμε συνεργασίες με έναν επιχειρηματία ή κάποιον έμπορο», όμως όπως προσθέτει, «θα μας βοηθούσε ακόμα περισσότερο η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου για μεταφορά των προϊόντων με αεροπλάνα, όπως δηλαδή κάνουν οι Ισραηλινοί». Μάλιστα, όπως εξηγεί «είναι αναγκαία η καλύτερη αεροπορική σύνδεση με χώρες που θέλουν να εισάγουν από εμάς νωπά προϊόντα».

Ταυτόχρονα, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα το έργο της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, αφού όπως λέει, «η δυτική Πελοπόννησος παράγει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων, που πρέπει να μεταφέρονται πιο γρήγορα».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης σημειώνει ότι «δίνουμε βαρύτητα στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, έχουμε αρκετούς νέους αγρότες και ο στόχος μας είναι να τους αυξήσουμε».

ΠΗΓΗ: protothema.gr
Previous ArticleNext Article