Ελλάδα, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ

Βόλος: Γιορτή θάλασσας 2017

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Βόλου διοργανώνεται το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 7.30 το βράδυ, εορταστική εκδήλωση για την πανευρωπαϊκή ημέρα της θάλασσας, στο θεατράκι του Αναύρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και το κοινό θα υποδεχθεί η Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ιωάννα Ζωμένου καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου της Δ.Ε. Βόλου. Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μελωδίες και τραγούδια που θα αποδοθούν από τη φωνή της Έρρικας Πατρικίου με συνοδεία στο πιάνο από τον Ηλία Χατζόγλου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν χορευτές της Σχολής Χορού «DanceStudio» της NikkiCritchlow. Ποιήματα θα απαγγείλει η ποιήτρια Ουρανία Γάτου. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, με σκοπό να τονίζεται ο σημαντικός ρόλος της θάλασσας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των λαών. Η πόλη του Βόλου άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο, οφείλει σημαντικό κομμάτι της ιστορικής εξέλιξης και της ανάπτυξής της στη γεωγραφική της θέση που την τοποθετεί σε ένα φυσικό λιμάνι του Παγασητικού Κόλπου, με αποτέλεσμα όχι μόνο ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αλλά και μία ιδιαίτερη αναπτυξιακή προοπτική από το λιμάνι, που συνέδεσε την πόλη με κάθε σημείο του πλανήτη, προσφέροντας στα δεδομένα του Βόλου ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα.
Από τα χρόνια της Αργοναυτικής Εκστρατείας οι ιστορικές πηγές μαρτυρούν την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της επικοινωνίας που προσφέρθηκε από τις θαλάσσιες οδούς, ενώ η ανάπτυξη της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο εμπορικό λιμάνι που συνέβαλλε στη μετατροπή της σε βιομηχανικό κέντρο της εποχής. Στο ίδιο λιμάνι αφίχθησαν χιλιάδες προσφύγων το 1922, οι άνθρωποι που στη συνέχεια δημιούργησαν τη Νέα Ιωνία, μεταφέροντας στην περιοχή τον πολιτισμό τους και ανανέωσαν το ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης. Ο Βόλος του σήμερα, συνεχίζει να αποκομίζει οφέλη από τη θάλασσα, το εμπόριο, ο τουρισμός, η γαστρονομία της πόλης, χαρακτηρίζονται από τη θαλασσινή διάσταση της περιοχής και στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Previous ArticleNext Article