Ειδήσεις, Κόσμος, Πολιτική

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται από πρωθυπουργός

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις που σηματοδοτεί και την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε με διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο Μπόρις Τζόνσον,  έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.  Ο Τζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, που θα αναλάβει τη θέση του. Η επιλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Καλησπέρα σας» είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην έναρξη του διαγγέλματος, εν μέσω χειροκροτημάτων. Όπως ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι η θέληση του κοινοβουλευτικού του κόμματος είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος ηγέτης και νέος πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα διόρισε νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέχρι την εκλογή του νέου ηγέτη.

«Εκλέχθηκα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για όσα έκανα», είπε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πώς διαχειρίστηκε το Brexit και την πανδημία, όπως και την εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία ήταν η γρηγορότερη στην Ευρώπη. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Παραδεχόμενος ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, δήλωσε «λυπημένος που εγκαταλείπει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει ακόμη».

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι αλλάζοντας τους ηγέτες θα ήταν πολυτέλεια, αλλά απέτυχε να τους πείσει.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, την οικογένειά του, τους δημοσίους υπαλλήλους και το προσωπικό που τον βοήθησαν και την ομάδα ασφαλείας, που όπως είναι, είναι η μόνη ομάδα που δεν κάνει διαρροές.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρησή του, ενώ ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, αλλά και τα παιδιά του. «Πάνω απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, το Βρετανικό λαό», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η το μέλλον της Βρετανίας θα είναι λαμπρό. 

Το σκάνδαλο που τον «γκρέμισε»


Η παραίτηση από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος έρχεται ως αποτέλεσμα του σκανδάλου που προκάλεσε η είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και γνώριζε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Οι συνέπειες ήταν πρωτοφανείς, με την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του να «φυλλορροούν». Ήδη, περίπου 60 στελέχη της κυβέρνησης έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους, γεγονός που καθιστά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία των Τόρις αναγκαία. Οι εξελίξεις ανάγκασαν την υπουργό Εξωτερικών Λις Τρας να επιστρέψει από την Ινδονησία, όπου βρισκόταν για την G20. Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησής, ο Τζόνσον και το επιτελείο του προχωρούν σε ανασχηματισμό, για να αναπληρώσουν τις θέσεις των υπουργών που παραιτήθηκαν. 

«Στοιχηματίζουν» για τον χρόνο απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία

Νωρίτερα, πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί. Ο νέος ηγέτης των συντηρητικών αναμένεται ότι θα οριστεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και είναι η διάσκεψη του κόμματος.

Πολλοί θεωρούν ότι η παραίτηση του Τζόνσον είναι ελιγμός για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Ωστόσο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει μέχρι τότε να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξει από τους βουλευτές. Άλλωστε, πέραν των στελεχών της κυβέρνησης, παραιτήθηκε και το 1/3 του συνόλου των βουλευτών που κατείχαν μη υπουργικές θέσεις.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article