ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στο νέο Πρόγραμμα Πιστοποίησης των Ποιοτικών Τοπικών Προϊόντων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ενημερωτική σύσκεψη με τη συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα πιστοποίησης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί με 140.000 ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Σε σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απόστολο Μπίλλη που πραγματοποιήθηκε στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών ενημερώθηκαν για το νέο πρόγραμμα που οδηγεί στην προσθήκη νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ), ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ) και  ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΙΔΙΟΤΥΠΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΠΙΠ), στη λίστα των είκοσι ήδη πιστοποιημένων προϊόντων της Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Τεμπών Ζήσης Γκανάτσιος και Βλάχος Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και Αντιδήμαρχος Δήμου Αγιάς Βαγγέλης Κρανιώτης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ Γιάννης Κουκούτσης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας – Στομίου Ευθύμιος Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καρίτσας Βασίλειος Τσακνής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς – Σκήτης Βαγγέλης Μανίκας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δένδρων – Οργάνωση Παραγωγών «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ» Γεώργιος Ντόνας, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας του Συνεταιρισμού ΑΙΓΑ Φυλής Σκοπέλου Απόστολος Κωνσταντός του Δημητρίου και Απόστολος Κωνσταντός του Κωνσταντίνου, ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας Αστέριος Νάνος, ο Πρόεδρος και το μέλος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Σωτήρης Ταμπόσης και Βασίλειος Τζουχαλάς, ο Πρόεδρος του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων Ευθύμιος Καζαντζής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού Αθανάσιος Ευθυμίου, ο υπεύθυνος Εξαγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς – Πηλίου Δημήτριος Σαμαράς,  το στέλεχος της «Εurolead» Σωτήρης Σερδένης και το στέλεχος της «Agronomia» Γιάννης Καραστέργιος .

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης και το στέλεχος του Τμήματος Γιώργος Κανάκης ενημέρωσαν τα εξής:

H πρόσκληση αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από τους δικαιούχους φορείς, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1151/2012 της Ε.Ε, όπως ισχύει.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 37 του ν. 4384/2016 (ΦΕΚ 78Α’), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών και Συνεργατικά Σχήματα και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Παραγωγής και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.

Οι ως άνω δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει:

-Να έχουν την έδρα τους σε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

-Οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν μπορούν να είναι μέλη του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και γενικά νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το δημόσιο.

-Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία αίτηση ανά ΑΦΜ για δράση που αφορά στο έργο.

Tο ποσό επιχορήγησης, το οποίο αφορά σε επιλέξιμες πραγματικές δαπάνες, ορίζεται σε:

  • Έως 4.000 €, για τη σύνταξη τεχνικών φακέλων για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).
  • Έως 7.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Φυτικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
  • Έως 12.000 €, για ΠΟΠ/ΠΓΕ Ζωικής Παραγωγής (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Το έργο θα υλοποιηθεί από 01.12.2022 έως 31.12.2024. Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 30.10.2022 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Σκοποί του έργου είναι:

  • Η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.
  • Η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
  • Η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών.
  • Η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
  • Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της κάθε περιοχής.
  • Η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Θεσσαλίας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:

  • Η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.
  • Η προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
  • Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
  • Η παροχή σαφούς ενημέρωσης των καταναλωτών για στοιχεία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
  • Η προώθηση και αξιοποίηση στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς – παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
  • Η διασύνδεση τοπικών παραγωγών με τον τουρισμό στο πλαίσιο της πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών γεωργικών προϊόντων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

Μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ 20 προϊόντα, που αφορούν φρούτα, ελιές, τυριά, προϊόντα κρέατος και κρασιά. Επιπρόσθετα η Περιφέρεια είναι μία από τις 30 συνολικά ευρωπαϊκές περιφέρειες. που συμμετέχουν στο Δίκτυο AREPO, το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο την προώθηση και προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ). Μέσω του Δικτύου AREPO, η Θεσσαλία με τους φορείς της συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε θέματα ποιότητας και περιβάλλοντος, στην προάσπιση και στην ενίσχυση των τοπικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης καθώς και στην προώθηση της διεθνούς αναγνώρισής τους.

Previous ArticleNext Article