Διατροφή

5 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να πλένεις

Μανιτάρια

Οπωσδήποτε να παραλείψεις το πλύσιμο. Αν πλύνεις τα μανιτάρια σου πριν τα βάλεις στο ψυγείο, η υγρασία που αναπόφευκτα θα κρατήσουν, αφού τα μανιτάρια είναι σούπερ «απορροφητικά», θα επιταχύνει τη φθορά και τον … μαρασμό τους (ειδικά αν τα διατηρήσεις στη συνήθως πλαστική συσκευασία τους). Επίσης, πλυμένα τα μανιτάρια δεν πρόκειται να σου δώσουν ποτέ αυτή την τραγανή κρούστα όταν θα τα σοτάρεις, η οποία είναι το ίδιο σημαντική όσο και η ίδια η γεύση τους. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να απομακρύνεις τυχόν ακαθαρσίες και χώμα από την επιφάνειά τους, είναι να τα σκουπίσεις απαλά με χαρτί κουζίνας ή μια μαλακή πετσέτα.

Ζυμαρικά

Ποτέ δεν πλένεις τα ζυμαρικά πριν τα μαγειρέψεις. Τα φυσικά άμυλά τους, σε όλες τις ποικιλίες ζυμαρικών, είναι ακριβώς αυτό που θέλεις να διατηρήσεις, άλλωστε πολύ συχνά κρατάς λίγο από το νερό που έβρασες τα μακαρόνια, γιατί με αυτό θα δώσεις στη σάλτσα που θα ετοιμάσεις μια βελούδινη υφή. Το άμυλο επίσης είναι το συστατικό που θα βοηθήσει τη σάλτσα να «δέσει» με τα ζυμαρικά και να μην μείνει στον πάτο του πιάτου σου.

Έτοιμες σαλάτες

Οι έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες και τα άλλα ήδη κομμένα και συσκευασμένα λαχανικά, όπως καρότα ή σέλερι, έχουν ήδη πλυθεί πριν συσκευαστούν (άλλωστε, αναγράφεται πάντα και στη συσκευασία τους), οπότε δεν χρειάζεται να τα ξαναπλύνεις. Για την ακρίβεια, αν εσύ τα ανοίξεις και τα ξαναπλύνεις, αυξάνεις τις πιθανότητες να τα «μολύνεις» με βακτήρια που πιθανώς υπάρχουν ήδη στις επιφάνειες της κουζίνας σου. Να ξέρεις πως, τέτοια προϊόντα συνήθως πλένονται τουλάχιστον τρεις φορές και είναι απολύτως κατάλληλα για άμεση κατανάλωση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα προτιμάς, έτσι δεν είναι; Η ευκολία τους. Γιατί να μπεις στον κόπο να τα ξαναπλύνεις;

Φρέσκο κρέας και πουλερικά

Αν νομίζεις πως πλένοντας το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις ή το κρέας σου, ξεμπερδεύεις από τα βλαβερά βακτήρια, κάνεις λάθος. Το νερό της βρύσης δεν είναι αρκετά καυτό ώστε να τα σκοτώνει. Στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνεις είναι να «πασαλείβεις» τα βακτήρια σε ολόκληρη την επιφάνεια του φαγητού σου, στο νεροχύτη σου, στα χέρια σου, στο επόμενο πιάτο που ενδεχομένως θα ετοιμάσεις στην κουζίνα σου. Το ίδιο ισχύει και με οποιοδήποτε άλλο κρέας, μοσχάρι, χοιρινό, αρνάκι. Βάλε τα στην κατσαρόλα ή το ταψί όπως είναι, οι θερμοκρασίες μαγειρέματός τους είναι αρκετές για να σε προστατέψουν από οποιοδήποτε βακτήριο.

Ωμό ψάρι

Ό,τι ισχύει με τα πουλερικά και το κρέας, ισχύει και για το ψάρι, το πλύσιμο του οποίου πρέπει να αποφεύγεις ώστε να απομακρύνεις τον κίνδυνο «εξάπλωσης»  διαφόρων βακτηρίων. Προτίμησε να αγοράζεις ψάρι που είναι ήδη καθαρισμένο από εντόσθια και λέπια και μαγείρεψέ το χωρίς να το πλύνεις. Αντίθετα, θα πλύνεις μετά καλά τα χέρια σου και οποιοδήποτε σκεύος χρησιμοποίησες κατά την προετοιμασία του φαγητού σου. Αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να μαγειρεύεις χωρίς να ρισκάρεις μια τροφική δηλητηρίαση.

Previous ArticleNext Article