ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος και Αισθητική Ρινοπλαστική

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος και Αισθητική Ρινοπλαστική – Nεότερα δεδομένα Πρωτοποριακή τεχνική ευθειασμού (πλαστικής) – (Minimal Invasive Septoplasty)

Ιωάννης Στ. Πετρόπουλος, MD, FEAFPRS
Χειρουργός Ωτοριν/λόγος – Στρατιωτικός ιατρός
Fellow of European Academy of Facial Plastic Surgery, AMC Amsterdam, Vienna.
Δντής ΩΡΛ Κλινικής 404 Γ.Σ.Ν.Λ.
Επιστημονικός συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ΙΑΣΩ General
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί έναν από τους βασικούς ανατομικούς σχηματισμούς της μύτης. Παίζει ουσιώδη ρόλο στη λειτουργία της ρινικής αναπνοής και ταυτόχρονα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική της μύτης.
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αποτελεί το πιο συχνό αίτιο δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής στους ενήλικες , και στην Ελλάδα εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 70%. Πρόκειται για μία συνήθως συγγενή πάθηση, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ενοχοποιούνται τραυματισμοί της μύτης κατά την παιδική ηλικία.

Τα συμπτώματα που προκαλεί το σκολιωτικό (στραβό) ρινικό διάφραγμα είναι:
• Στοματική αναπνοή κυρίως κατά τον ύπνο – Ροχαλητό
• Επίμονες φαρυγγίτιδες – Ξηροστομία
• Επίμονοι πονοκέφαλοι (κεφαλαλγία) ιδιαίτερα στις γυναίκες
• Υποτροπιάζουσες παραρρινοκολπίτιδες – ωτίτιδες
• Εύκολη κόπωση στην άσκηση -Μπούκωμα της μύτης σχεδόν σε μόνιμη βάση
• Επιβάρυνση της καρδιακής και της πνευμονικής λειτουργίας με την πάροδο του   χρόνου.

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την ρινοσκόπηση και την ενδοσκόπηση. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι μόνο χειρουργικός.

Πρωτοποριακή τεχνική ευθειασμού (πλαστικής) (Minimal Invasive Septoplasty)

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 15 λεπτά

Η αναισθησία γίνεται με τη χρήση λαρυγγικής μάσκας και είναι πιο ελαφρά από την κλασική γενική αναισθησία
Στο τέλος της επέμβασης δεν τοποθετούνται γάζες ενδορρινικά ή κάτι άλλο όπως παλαιότερα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιλαμβάνεται άμεσα την βελτίωση της ρινικής του αναπνοής. Δεν υπάρχει καθόλου οίδημα (πρήξιμο) της μύτης και η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής μετά από περίπου (3) ώρες παραμονής στην κλινική μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Την επόμενη ημέρα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.


Tι γίνεται αν το σκολιωτικό διάφραγμα επηρεάζει ταυτόχρονα και την αισθητική της μύτης ή αν συνυπάρχουν και άλλες δυσμορφίες;

Η μύτη όπως γνωρίζουμε κατέχει την κεντρικότερη θέση στο πρόσωπο γύρω από την οποία «τοποθετούνται» όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Οποιαδήποτε λοιπόν δυσμορφία στη μύτη έχει αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Συνηθίζουμε να προσέχουμε τα μάτια σαν το κύριο χαρακτηριστικό ενός προσώπου. Στην πραγματικότητα, η μύτη είναι εκείνη η οποία, υποσυνείδητα τις περισσότερες φορές, θα κάνει ένα πρόσωπο ελκυστικό ή μη. Μια όμορφη μύτη η οποία «δένει» αισθητικά και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός προσώπου θα προσδώσει γλυκύτητα και αρμονία ακόμα και σε ένα μέτριο πρόσωπο. Αντίθετα, δύο πανέμορφα μάτια μπορεί ουσιαστικά να «χαθούν» αν στο κέντρο του προσώπου υπάρχει μία δύσμορφη μύτη η οποία «αιχμαλωτίζει» το βλέμμα του συνομιλητή.
Η ρινοπλαστική αποτελεί την πιο συχνή αλλά ταυτόχρονα και την πιο δύσκολη αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο. Απαιτεί από τον χειρουργό Ωτοριν/λόγο άριστη γνώση της ανατομίας της μύτης, όλων των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, αλλά και υψηλή αισθητική. Και όλα αυτά γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά όσον αφορά την ανατομία της μύτης και τυχόν δυσμορφίες αυτής. Στην Καυκάσια φυλή οι πιο συχνές δυσμορφίες είναι:
• Μύτη με ύβο (καμπούρα)
• Μεγάλη μύτη
• Μύτη με πεσμένη κορυφή
• Στραβή μύτη
• Μύτη με ευμεγέθη ή άμορφη κορυφή

Στα πλαίσια της προεγχειρητικής εκτίμησης, ο κάθε χειρουργός Ωτοριν/λόγος είναι υποχρεωμένος να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο κατά την πρώτη του επίσκεψη ποια είναι τα αισθητικά προβλήματα της μύτης του, τα βασικά στάδια τα ρινοπλαστικής, την μετεγχειρητική του πορεία, τις πιθανές επιπλοκές, αλλά και να λύσει οποιαδήποτε τυχόν απορία του. Θα πρέπει να θεωρείται ότι για κάθε ενδιαφερόμενο η ρινοπλαστική είναι ένα κομμάτι τελείως άγνωστο και όποιες πληροφορίες ή γνώσεις έχει, προέρχονται, είτε από προσωπικό ενδιαφέρον του ή από συζητήσεις με άλλα άτομα, όχι απαραίτητα ιατρούς. Για το λόγο αυτό, ο ειδικός οφείλει να καθησυχάσει τον ασθενή, αναπτύσσοντας μια ειλικρινή σχέση μαζί του, προσπαθώντας να εξαλείψει τυχόν φοβίες, μύθους, ανασφάλειες και άγχη που ενδέχεται να έχουν παρουσιαστεί.

Το χειρουργείο
Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού αλλά και από το ίδιο το χειρουργείο και την πολυπλοκότητα της χειρουργικής επέμβασης. Γενικά όμως η διάρκειά της κυμαίνεται από μία έως μιάμιση ώρα στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Η παραμονή στο νοσοκομείο ή στην κλινική είναι συνήθως μερικές ώρες (4-5)και στην συνέχεια ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει για το σπίτι του. Επειδή η ρινoπλαστική είναι επέμβαση εξωτερική, θεωρείται και είναι επέμβαση ανώδυνη. Επίσης πλέον δεν τοποθετείται ενδορινικός πωματισμός (γάζες ή κάτι άλλο), οπότε ο ασθενής αναπνέει άμεσα από την μύτη του.
Τις επόμενες ώρες, λόγω των καταγμάτων των ρινικών οστών εμφανίζεται περιοφθαλμικό οίδημα και εκχυμώσεις (μελανιές), οι οποίες όμως είναι μικρές σε έκταση και παροδικές και εξαφανίζονται τις επόμενες 4-6 ημέρες. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες που δίνονται τόσο κατά την άμεση όσο και κατά την όψιμη μετεγχειρητική περίοδο. Ο ασθενής μπορεί την 6η ημέρα να επιστρέψει στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες.

Previous ArticleNext Article