ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

“Είμαι πάνω από 30 και δεν έχω κάνει ακόμη οικογένεια! Πως μπορώ να διατηρήσω την γονιμότητα μου ;” από τον Χειρουργό Γυναικολόγο Μαιευτήρα Βασίλειο Σαράφη

Σε συνεργασία με τον Χειρουργό Γυναικολόγο Μαιευτήρα Βασίλειο Σαράφη
Ειδικό στην Γονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
www.fertility-point.com

Είμαι πάνω από 30 και δεν έχω κάνει ακόμη οικογένεια. Πως μπορώ να διατηρήσω την γονιμότητα μου ;

Η καθυστέρηση της μητρότητας είναι η σύγχρονη  τάση στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα, σήμερα, μεγάλο ποσοστό των γυναικών  γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά  και σε κοινωνικές αλλαγές όπως η προτεραιότητα στην απόκτηση ανώτερης μόρφωσης πριν την δημιουργία οικογένειας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ;
Γνωρίζουμε ότι οι ωοθήκες τις γυναίκας που φέρουνε τα ωάρια της επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία αλλά και γενετικούς παράγοντες. Είναι επομένως πρωταρχικής σημασίας για τις γυναίκες που αποφασίζουνε να καθυστερήσουνε την τεκνοποίηση, να μην καπνίζουνε, να ακολουθούνε έναν υγεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή και άσκηση. αλλά και να προβαίνουνε στην απαραίτητη εξέταση των ωοθηκών τους προκειμένου να δούνε αν έχουνε χαμηλό απόθεμα ωαρίων για την ηλικία τους το οποίο μπορεί να καθορίζεται γενετικά.

Μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία να βοηθήσει στον τομέα αυτό ;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων για την καθυστέρηση της τεκνοποίησης στηρίζεται στο πρόσφατο επίτευγμα της τεχνολογίας κατάψυξης  η οποία με την σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification of oocytes)  δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την επιβίωση των ωαρίων. Έχουνε έτσι την δυνατότητα οι γυναίκες να “παγώσουνε” τον χρόνο κρυοσυντηρώντας τα ωάρια τους και να τα χρησιμοποιήσουνε αργότερα όταν οι συνθήκες της ζωής τους είναι ευνοικότερες.
H ιστορία της  κατάψυξης ωαρίων ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης (slow freezing). Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής κατάψυξης γρήγορα έδειξαν ότι τα ωάρια είναι αρκετά ευάσθητα κύτταρα δεν επιζούνε παρά ένα μέρος αυτών από την όλη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της υαλοποίησης  (vitrification) καταφέρνει κανείς να πετύχει πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά από κατάψυξη και απόψυξή τους. Το σενάριο λοιπόν της κρυοσυντήρησης ωαρίων για καθυστέρησης της τεκνοποίησης επανέρχεται στο προσκήνιο με θεαματικά πλέον αποτελέσματα στην επιβίωση των ωαρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Πρακτικά τί πρέπει να κάνει η γυναίκα για να καταψύξει τα ωάρια της ;

Η όλη μέθοδος είναι σχετικά απλή. Η γυναίκα θα πρέπει να πάρει κάποια φάρμακα με την έλευση της περιόδου της για περίπου 10 μέρες. Τα φάρμακα αυτά έχουνε ως σκοπό την διέγερση των ωοθηκών προς παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωρίμων ωαρίων που συνήθως παράγει η ωοθήκη σε έναν καταμήνιο κύκλο. Στην 12η περίπου μέρα του κύκλου της γυναίκας τα ωάρια αυτά είναι έτοιμα για λήψη. Η διαδικασία της λήψης γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο με την παρουσία αναισθησιολόγου και την χρησιμοποίηση μέθης ώστε η γυναίκα να μην αισθανθεί καθόλου πόνο. Η λήψη γίνεται διακολπικά με μία βελόνη και την καθοδήγηση υπερήχου και συνήθως κρατάει 15 λεπτά . Σε 1 ώρα συνήθως είναι έτοιμη να πάει σπίτι της και την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της. Η όλη διαδικασία δεν προκαλεί παρενέργειες ή επιπλοκές παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα ασφαλή και υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην χρήση τους για περίπου 20 χρόνια.

Previous ArticleNext Article