ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

“Επιβεβαίωση κύησης” από τους Dr. Καλλιόπη Ευαγγέλου, Dr. Γεώργιος Καραδαγλής, Γυναικολόγοι – Μαιευτήρες – Χειρουργοί μαστού.

Σε συνεργασία με τους  Dr. Καλλιόπη Ευαγγέλου, Dr. Γεώργιος Καραδαγλής
Γυναικολόγοι – Μαιευτήρες – Χειρουργοί μαστού. 
Ειδικευθέντες & Εξειδικευθέντες στην Γερμανία  Εξειδικευμένοι σε: Λαπαροσκοπική Χειρουργική,  Θεραπεία ενδομητρίωσης,  Υστεροσκόπηση,  Κολποσκόπηση,  Χειρουργική Μαστού,  Γυναικολογική Ογκολογία,  Ουρογυναικολογία,  Κύηση υψηλού κινδύνου, VBAC
www. gynaikologoslarisa. gr

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Μερικές γυναίκες ξέρουν πότε είναι έγκυες: νιώθουν απλά «διαφορετικά». Αυτό το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα έκκρισης ορμονών στην αρχή της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες αυτές προκαλούν αλλαγές στο σώμα, αλλά και στα συναισθήματα σας. Η καθυστέρηση της αναμενόμενης περιόδου ή η ασυνήθιστη ευαισθησία και φούσκωμα του στήθους σας είναι συχνά τα πρώτα σημάδια ότι είστε έγκυος. Άλλα πρώιμα συμπτώματα είναι: ναυτία και εμετός, πρωινή αδιαθεσία, συχνουρία ή κόπωση. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μπορεί να νιώσει κάποιο, όλα μαζί, ή και κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Πολλές προμηθεύονται από το φαρμακείο, μετά από λίγες μέρες καθυστέρησης της περιόδου, το τεστ εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου μπορούν να ανιχνεύσουν την β- ΗGG(Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη) από την πρώτη ακόμα μέρα καθυστέρησης της περιόδου (περίπου 14 μέρες μετά τη σύλληψη). Η β- χοριακή γοναδοτροπίνη είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.
Αν το αποτέλεσμα του τεστ σας είναι θετικό, πρέπει να δείτε το γιατρό σας όσο το δυνατό πιο γρήγορα, για να επιβεβαιώσετε τα αποτελέσματα. Μπορεί να έχετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, ακόμα και αν είστε έγκυος, αν δεν γίνει σωστά το τεστ, ή αν απλά το κάνετε πολύ νωρίς. Όταν χρησιμοποιούνται τα τεστ κύησης του εμπορίου, καλό είναι η ανίχνευση της β-HCG να γίνεται στα πρώτα πρωινά ούρα, διότι τότε η συγκέντρωσή της στα ούρα είναι η μέγιστη.

Το τεστ είναι θετικό !!!
Το επόμενο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας με τον οποίο θα καθορίσετε τα επόμενα βήματα, τις απαραίτητες εξετάσεις και τα ραντεβού σας για την παρακολούθηση της κύησης. Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε αμφιβολία και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Η β- HCG ανιχνεύεται και στο αίμα των εγκύων 11 ημέρες μετά τη σύλληψη του εμβρύου. Η ανίχνευση αυτής της ορμόνης είναι πιο αξιόπιστη στο αίμα από ότι στα ούρα των εγκύων. Ο γιατρός σας όμως θα αποφασίσει αν και πότε χρειάζεται ο προσδιορισμός της β-HCG στο αίμα σας.

Τις περισσότερες φορές αρκεί ένα διακολπικό υπερηχογράφημα.

Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι:

1. Η επιβεβαίωση της κύησης

4η εβδομάδα κύησης, κενός αμνιακός σάκος

2. Η εξακρίβωση ότι πρόκειται για ενδομήτρια κύηση


Από 5η εβδομάδα κύησης εμφανίζεται ο λεκιθικός σάκος

3. Η εξακρίβωση του αριθμού των εμβρύων

Δίδυμη κύηση

4. Ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας της κύησης

5. Η επιβεβαίωση της παρουσίας καρδιακής λειτουργίας (Μπορούμε να ακούσουμε τον καρδιακό παλμό του μωρού σας με την βοήθεια του Doppler)

Το διακολπικό υπερηχογράφημα δεν είναι επιβλαβές για το έμβρυο όσο συχνά και αν επαναληφθεί. Ο αμνιακός σάκος είναι εμφανής από την 4η εβδομάδα της κύησης, και η καρδιακή λειτουργία απεικονίζεται από την 5η-6η εβδομάδα της κύησης. Σε κάποιες περιπτώσεις σε αυτό το πρώτο υπερηχογράφημα δεν ακούγεται η καρδιά επειδή πιθανώς η σύλληψη έγινε αργότερα από το μέσο του κύκλου σας. Αν συμβεί αυτό, ο γυναικολόγος θα προγραμματίσει ένα επόμενο υπερηχογράφημα μια εβδομάδα ή 10 μέρες αργότερα. Σε γυναίκες με ιστορικό διαταραχών περιόδου, πρόσφατης διακοπής αντισυλληπτικών δισκίων και PCO η κύηση απεικονίζεται αργότερα.

Σε περιπτώσεις αμφιβολίας η μέτρηση της β-HCG αίματος και της προγεστερόνης είναι απαραίτητες. Σε υγιή κύηση η τιμή της β-HCG αίματος σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Η μέτρηση της β-HCG είναι μία πολύ χρήσιμη εξέταση, η οποία δίνει στον μαιευτήρα σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Οι μετρήσεις όμως αυτές είναι απαραίτητο να συνδέονται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Έτσι οι διαδοχικές μετρήσεις β-HCG συνήθως ζητούνται, αν υπάρχουν κλινικά σημεία ενδεχόμενης αποβολής, όπως είναι η κολπική αιμόρροια, το πυελικό άλγος και το ιστορικό αποβολών πρώτου τριμήνου, ή αν έχει τεθεί η υποψία για εξωμήτριο κύηση.

Σε περίπτωση που τα επίπεδα της β- HCG είναι κοντά στις 1500 mIU/mL και δεν εντοπίζεται ενδομήτριος σάκος, τότε μπαίνει η υποψία εξωμητρίου κύησης. Η διερεύνηση της πιθανότητας αυτής περιλαμβάνει τη διαδοχική μέτρηση των τιμών της β-χοριακής. Σε περίπτωση εξωμητρίου δεν συμβαδίζουν οι ανοδικές τιμές με την απουσία αμνιακού σάκου στο ενδομήτριο . Η πτώση των επιπέδων της β-HCG σε διαδοχικές μετρήσεις κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, συνήθως συνδέονται με μη βιώσιμη κύηση.

Πρέπει να τονίσουμε πως οι διαδοχικές μετρήσεις της β-HCG, αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της κύησης, πρέπει να γίνονται από το ίδιο εργαστήριο, διότι μερικές φορές οι μεθοδολογίες διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο. Οι μετρήσεις των επιπέδων β-HCG από διαφορετικά εργαστήρια δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους.

Επίσης τα επίπεδα της β-HCG αυξάνονται με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, αλλά ο συσχετισμός τους με την ηλικία κύησης δεν είναι απολύτως ακριβής. Για το λόγο αυτό η μέτρηση των τιμών της β-HCG δεν είναι αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού της ηλικίας της κύησης. Σε δίδυμη κύηση, τα επίπεδα της β-HCG είναι υψηλότερα σε σχέση με μία μονήρη κύηση, η οποία βρίσκεται στο ίδιο στάδιο.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον γυναικολόγο μου;
Προτιμούμε να εξετάζουμε την έγκυο γυναίκα όσο πιο σύντομα γίνεται από την διαπίστωση θετικού τεστ κύησης ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις (π.χ. την καθυστερημένη διάγνωση μίας εξωμητρίου κύησης). Εντοπίζουμε και διορθώνουμε έγκαιρα αρνητικούς παράγοντες για την κύηση όπως χρήση φαρμάκων που απαγορεύονται στην κύηση, χρόνια νοσήματα, επιβλαβείς συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα κλπ.). Από την πρώτη μόλις επίσκεψη μαθαίνετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού, το χρονοδιάγραμμα της παρακολούθησης, και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί. O μαιευτήρας που παρακολουθεί την κύηση σας, είναι αρμόδιος να καθορίσει τη συχνότητα και το είδος των υπερηχογραφικών εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθείτε.

Γιατί πρέπει να πηγαίνω τακτικά στον γυναικολόγο μου;
Η κύηση είναι μία φυσιολογική κατάσταση και στην πλειονότητα των περιπτώσεων όλα εξελίσσονται φυσιολογικά. Σε ένα ποσοστό όμως 5%-20% δυνατόν να παρουσιασθούν επιπλοκές από την μητέρα, το έμβρυο ή και από τους δύο. Η εισαγωγή και η καθιέρωση της προγεννητικής φροντίδας και η εντυπωσιακή πρόοδος της σχετικής τεχνολογίας (υπερηχογράφημα, αυχενική διαφάνεια, αμνιοπαρακέντηση, καρδιοτοκογράφημα κ.α.) συνέβαλαν στην σημαντική μείωση της μητρικής και εμβρυικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα στις κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Ο σκοπός της προγεννητικής φροντίδας είναι:

  • Ο έλεγχος, η διάγνωση και η αντιμετώπιση παθήσεων της μητέρας. Αυτές περιλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τις θυρεοειδοπάθειες, ηπατίτιδα Β, τις ρευματοπάθειες, την επιληψία.
  • Η διάγνωση και η αντιμετώπιση μαιευτικών και άλλων επιπλοκών κατά την διάρκεια της κύησης.
  • Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση εμβρυικών προβλημάτων, όπως δομικές ανωμαλίες, λοιμώξεις και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
  • Ο προγραμματισμός για τον τοκετό και η μέριμνα για την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας μετά τον τοκετό.
  • Η ενημέρωση των γονέων αναφορικά με την κύηση, τον τοκετό, την λοχεία και την φροντίδα του νεογνού.

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν δεν φαίνεται κύηση στο υπερηχογράφημα;
Λάθος υπολογισμός της τελευταίας περιόδου
Καθυστερημένη σύλληψη
Αποβολή
Εξωμήτριος κύηση

Τι κάνουμε όταν δεν φαίνεται κύηση στον υπέρηχο, ενώ είμαστε σίγουροι για την τελευταία περίοδο;
Αν είστε αιμοδυναμικά σταθερή χωρίς ιδιαίτερο πόνο και αιμορραγία τότε μετρούμε την β- HCG αίματος. Σε επίπεδα πάνω από 1500 IU θα πρέπει να ελέγχουμε στενά την ασθενή, η ακόμη και να την νοσηλεύσουμε για παρακολούθηση λόγω υψηλής πιθανότητας για εξωμήτριο κύηση. Σε περίπτωση που η αύξηση της β-HCG είναι παθολογική ή υπάρχουν υπερηχογραφικά παθολογικά ευρήματα, ή έχουμε επιδείνωση της κλινικής εικόνας της γυναίκας, κάνουμε λαπαροσκόπηση.

Τι κάνουμε αν διαπιστωθεί αποβολή ή παλίνδρομος κύηση;
Προσφέρουμε την δυνατότητα της ολοκλήρωσης της αποβολής φυσιολογικά, παρακολουθώντας κλινικά την ασθενή και υπερηχογραφικά το ενδομήτριό της ανά εβδομάδα για περίπου 4 εβδομάδες ή υποβάλουμε την ασθενή σε απόξεση ενδομητρίου. Η συντηρητική μέθοδος είναι αποτελεσματική στο 95% των ασθενών στις πρώτες εβδομάδες της κύησης και απόλυτα ασφαλής όταν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση. Σε περιπτώσεις καθ’ έξιν αποβολών υποβάλουμε το ζευγάρι σε εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις.

Previous ArticleNext Article