Σε συνεργασία με τον Χειρουργό Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Βασίλειο Α. Σαράφη
Εξειδικευμένο στην Γονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
www.fertility-point.com
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έτσι ώστε να ενισχύσουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδί δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές.
Η μελέτη τους έγινε σε πάνω από 25.000 γυναίκες και βρέθηκε πως δεν υπάρχει καμία «σημαντική αύξηση του μακροπρόθεσμου κινδύνου του καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης»
Οι ειδικοί γονιμότητας πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά θα διευκολύνουν τις ανησυχίες των ασθενών.
«Δεδομένου ότι ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση συνεχίζει να αυξάνεται, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο Dr Avner Hershlag, επικεφαλής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο North Shore του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Manhasset, της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με την ολλανδική ερευνητική ομάδα, από προηγούμενα δεδομένα έχει υπαινιχθεί ότι ορισμένες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και των προγεσταγόνων, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Οι διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλάζουνε τα επίπεδα των ορμονών αυτών προσωρινά, αλλαγή που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του μαστού.Καρκίνος μαστού και εξωσωματική
Για να βοηθήσουν στη διευθέτηση του θέματος, οι ερευνητές με επικεφαλή τον Αlexander van den Belt-Dusebout, του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Άμστερνταμ, παρακολούθησαν περισσότερες από 19.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση μεταξύ των ετών 1983 και 1995.
Οι γυναίκες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 33 χρόνια, όταν ξεκίνησε η μελέτη, και υποβλήθηκαν κατά μέσο όρο σε τρεις έως τέσσερις κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μέχρι τη στιγμή που οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει την ηλικία 54, η ομάδα Belt-Dusebout συνέκρινε τα ποσοστά καρκίνου του μαστού τους με εκείνα των σχεδόν 6.000 άλλων γυναικών της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών που είχαν στο ιστορικό τους εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν παρόμοιος με τον κίνδυνο των γυναικών που δεν είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ανέφερε η ομάδα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Το αθροιστικό ποσοστό του καρκίνου του μαστού ήταν 3 τοις εκατό για την ομάδα που είχε υποβληθεί σε εξωσωματική, σε σύγκριση με 2,9 τοις εκατό για την ομάδα χωρίς εξωσωματική, έδειξε η μελέτη.
Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι το είδος των φαρμάκων γονιμότητας των γυναικών που τα έλαβαν δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Είναι ενδιαφέρον ότι, οι γυναίκες που είχαν επτά ή περισσότερους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν στην πραγματικότητα ένα πολύ χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από αυτές που υποβλήθηκαν σε μόνο ένα ή δύο κύκλους θεραπείας.
Από την πλευρά του, ο Hershlag είπε ότι δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα.
«Πλέον πιστεύουμε ότι παίρνει χρόνια για την ανάπτυξη κλινικά ανιχνεύσιμου καρκίνου, η σύντομη έκθεση [συνήθως περίπου δύο εβδομάδες] σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στην εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα πρέπει να κάνει τη διαφορά στη φυσική ιστορία του καρκίνου του μαστού», εξήγησε.
Ο Dr Stefani Bernik είναι ένας εμπειρογνώμονας του καρκίνου του μαστού και επικεφαλής της χειρουργικής ογκολογίας στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. Είπε, «Το ερώτημα για το αν ή όχι η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο για μελλοντικό καρκίνο του μαστού είναι συχνό, ειδικά καθώς οι περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την εγκυμοσύνη και η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται ένα πολύ συχνό φαινόμενο.»
Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, ο Bernik πιστεύει ότι «πρέπει να επικυρωθεί με μελέτες που έχουν σχεδιαστεί για να εξετάσουν τη σχέση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που λαμβάνουν τις ορμόνες της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
«Προς το παρόν, οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για τις γυναίκες που προσπαθούν να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της εξωσωματικής γονιμοποίησης», πρόσθεσε. «Ωστόσο οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού μπορεί ακόμα να είναι προσεκτικές σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις υψηλές δόσεις των ορμονών που χρησιμοποιούνται.»