top

Μέχρι τη Γλυφάδα έφτασε η πετρελαιοκηλίδα

Έντονη ανησυχία  για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, που έφτασε σε Άγιο Κοσμά, Άλιμο και Γλυφάδα. Μάχη για τον καθαρισμό των ακτών δίνουν τα συνεργεία απορρύπανσης σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη Γλυφάδα, δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτίλιας Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως είπε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η διαδικασία απάντλησης του φορτίου, περίπου 3.000 τόνοι καύσιμα, θα διαρκέσει 20 με 25 μέρες. Γίνεται προανάκριση για τα αίτια του ναυαγίου, τόνισε ο υπουργός.

Σε 10 ημέρες οι παραλίες θα είναι πεντακάθαρες διαβεβαιώνει μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της εταιρείας περιβάλλοντος Γ. Πολυχρονόπουλος. Αποφύγαμε μια μεγαλύτερη καταστροφή τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας Δ. Καλαματιανός.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύσιο Χαράλαμπο Καλαματιανό και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη πραγματοποίησαν αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και ο υπουργός ενημερώθηκε για την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή η διαρροή πετρελαίου και μαζούτ από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Σε εξέλιξη η ενημέρωση από το υπουργείο των βουλευτών Α` και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την πορεία των επιχειρήσεων απορρύπανσης.

Στις 13:00 ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα μεταβούν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Στις 15:00 στο υπουργείο Ναυτιλίας θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους δημάρχους της περιοχής θα επισκεφθεί το μεσημέρι το Φάληρο, τον Άλιμο και τη Γλυφάδα για να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής.

Την περιοχή της Πειραϊκής επισκέφθηκε συνοδευόμενη από στελέχη του κόμματος και παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον και το λαό της Αττικής, είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξής τους» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Τη λύπη της για το ναυάγιο και την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους της περιοχής εκφράζει η πλοιοκτήτρια εταιρία, προσθέτοντας ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει. Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Η ρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο ναυαγίων και παροπλισμένων πλοίων, είναι το βασικό θέμα του «Πρακτορείου» (περιοδικό του ΑΠΕ) που κυκλοφορεί σήμερα.
Τα ναυάγια μέσα στο κεντρικό λιμάνι και τον περιβάλλοντα χώρο στα αβαθή νερά του κόλπου είναι 27 ενώ φθάνουν σχεδόν τα 40 τα παροπλισμένα και κατασχεθέντα πλοία.

Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού γίνεται λόγος για τεράστια και αναπάντητα ερωτήματα. Αναφέρει πως το πλοίο ήταν 45 ετών και με πολλά μπαλώματα, ότι απουσίαζαν τα 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος, ενώ καταλογίζονται σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article